AHI TUNA POKE BOWL

AHI TUNA POKE BOWL
PrintKuchnia:  

Przepis na AHI TUNA publikowałam już jakiś czas temu, wtedy też pisałam, że idealnie nadaje się do zrobienia POKE BOWL.

Dlatego dzisiaj prezentuję przepis na moją ulubioną "miskę", jej składniki nie są powszechnie dostępne w każdym sklepie, jednak bez problemu można znaleźć je w sklepach z orientalnym jedzeniem.

Składniki

 2 porcje
  • 1 torebka ryżu jaśminowego 
  •   Ahi Tuna
  • 1  ogórek 
  •  mała garść marynowanego różowego imbiru 
  • 4 łyżki czerwonego kawioru tobiko 
  •  garść sałatki z glonów morskich (goma wakame) 
  • kilkanaście plastrów żółtej rzodkwi 
  •   biały sezam 

Sposób przygotowania

  1. Ryż ugotuj wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Żółtą rzodkiew pokrój w półkola.
  3. Ogórek pokrój w kostkę.
  4. Ugotowany ryż wysyp na dno miski.
  5. Na ryżu ułóż ahi tuna, żółtą rzodkiew, ogórka, imbir marynowany, kawior tobiko i sałatkę z glonów morskich. Posyp białym sezamem.

Wskazówki

Składniki, jeśli chodzi o ilość i rodzaj, można dowolnie modyfikować w zależności od upodobań i dostępności. Moje ilości są podane dosyć umownie, bo zawsze do “miski” dla każdej osoby wkładam dodatki wg jej preferencji.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.