AHI TUNA
AHI TUNA29 listopada 2017

Ahi tuna jest bardzo popularną przystawką na Hawajach. Często marynowanego tuńczyka podaje się w postaci Poke Bowl - czyli miski, wypełnionej ryżem, surową rybą i warzywami.
Dziś przedstawiam mój ulubiony przepis na tuńczyka, a w najbliższym czasie pokażę, jak można go wykorzystać właśnie w Poke Bowl.
Składniki
4 duże porcje
- 0,5 kg polędwicy z tuńczyka
- 60 ml sosu sojowego
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- 1 łyżeczka płatków chili
- 1-2 dymki (biała i zielona część)
- 1 łyżka białego sezamu
- 1 awokado
Sposób przygotowania
- Polędwicę umyj i osusz.
- Dymkę posiekaj drobno.
- Awokado obierz i pokrój w kostkę.
- Sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dymkę, płatki chili i biały sezam wymieszaj.
- Polędwicę pokrój w kostkę, mniej więcej 2x2 cm.
- Wymieszaj polędwicę i awokado z sosem.
- Odstaw do lodówki na ok. 4 godziny do zamarynowania.
- Przed podaniem posyp dodatkowo szczypiorkiem, sezamem i płatkami chili.
Wskazówki
Polędwicę z tuńczyka można kupić świeżą, ale równie dobrze sprawdzi się mrożona, jeśli nie mamy dostępu do świeżej.