AHI TUNA

AHI TUNA

Ahi tuna jest bardzo popularną przystawką na Hawajach. Często marynowanego tuńczyka podaje się w postaci Poke Bowl - czyli miski, wypełnionej ryżem, surową rybą i warzywami.

Dziś przedstawiam mój ulubiony przepis na tuńczyka, a w najbliższym czasie pokażę, jak można go wykorzystać właśnie w Poke Bowl. 

Składniki

 4 duże porcje
  • 0,5 kg polędwicy z tuńczyka 
  • 60 ml sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego 
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 1-2  dymki (biała i zielona część) 
  • 1 łyżka białego sezamu 
  • 1  awokado 

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę umyj i osusz.
  2. Dymkę posiekaj drobno.
  3. Awokado obierz i pokrój w kostkę.
  4. Sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dymkę, płatki chili i biały sezam wymieszaj.
  5. Polędwicę pokrój w kostkę, mniej więcej 2x2 cm.
  6. Wymieszaj polędwicę i awokado z sosem.
  7. Odstaw do lodówki na ok. 4 godziny do zamarynowania.
  8. Przed podaniem posyp dodatkowo szczypiorkiem, sezamem i płatkami chili.

Wskazówki

Polędwicę z tuńczyka można kupić świeżą, ale równie dobrze sprawdzi się mrożona, jeśli nie mamy dostępu do świeżej.

 

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com