AHI TUNA

AHI TUNA

Ahi tuna jest bardzo popularną przystawką na Hawajach. Często marynowanego tuńczyka podaje się w postaci Poke Bowl - czyli miski, wypełnionej ryżem, surową rybą i warzywami.

Dziś przedstawiam mój ulubiony przepis na tuńczyka, a w najbliższym czasie pokażę, jak można go wykorzystać właśnie w Poke Bowl. 

Składniki

 4 duże porcje
  • 0,5 kg polędwicy z tuńczyka 
  • 60 ml sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka octu ryżowego 
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego 
  • 1 łyżeczka płatków chili 
  • 1-2  dymki (biała i zielona część) 
  • 1 łyżka białego sezamu 
  • 1  awokado 

Sposób przygotowania

  1. Polędwicę umyj i osusz.
  2. Dymkę posiekaj drobno.
  3. Awokado obierz i pokrój w kostkę.
  4. Sos sojowy, ocet ryżowy, olej sezamowy, dymkę, płatki chili i biały sezam wymieszaj.
  5. Polędwicę pokrój w kostkę, mniej więcej 2x2 cm.
  6. Wymieszaj polędwicę i awokado z sosem.
  7. Odstaw do lodówki na ok. 4 godziny do zamarynowania.
  8. Przed podaniem posyp dodatkowo szczypiorkiem, sezamem i płatkami chili.

Wskazówki

Polędwicę z tuńczyka można kupić świeżą, ale równie dobrze sprawdzi się mrożona, jeśli nie mamy dostępu do świeżej.

 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.