AZJATYCKA ZUPA WEGAŃSKA

AZJATYCKA ZUPA WEGAŃSKA
PrintKuchnia:  

Po wielu próbach w końcu stworzyłam satysfakcjonujący mnie przepis na orientalny bulion w wersji wegańskiej. Trwało to trochę, zawsze był za mdły, jakiś taki gorszy niż w knajpach, ale w końcu MAMY TO! Bulion jest bardzo aromatyczny, pełny smaku, a co ważne sprawdzi się w wielu zupach, nadając im azjatyckiego charakteru.

Nie przerażajcie się ilością składników - tak naprawdę są to te same rzeczy co na wywar warzywny i do tego kilka orientalnych akcentów, które robią tutaj świetną robotę 🙂

Ja często wstawiam bulion rano, następnie zajmuję się przez cały dzień swoimi sprawami, a wieczorem mam gotową perfekcyjną kolację, która przypomina mi liczne wyjazdy w różne zakątki Azji.

 

Poniżej zdjęcie, jak wyglądają wszystkie składniki przed zalaniem bulionem 🙂

Składniki

 4 duże porcje

BULION

  • 5  marchewek 
  • 4  pietruszki 
  •   biała część pora 
  • 1/2  selera 
  • 1  pomidor 
  • 1  biała cebula 
  • garść  natki pietruszki 
  •   kawałek imbiru wielkości kciuka 
  • 4 liście kapusty 
  • 2 łodygi trawy cytrynowej 
  • 1  papryczka chili 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 4 liście kaffiru 
  • 1 łyżeczka ziaren kolendry 
  • 1 łyżeczka pieprzu czarnego w kulkach 
  • 1 łyżeczka ziela angielskiego 
  • 6  liści laurowych 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 1 łyżeczka owoców jałowca 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżka oleju 
  • 2 płaty nori 

DODATKI

  • 1/2  limonki 
  • 3 plastry imbiru 
  • 2 kostki wędzonego tofu 
  • 1  duża kapusta pak choi 
  • 2 łyżki oleju sezamowego 
  • 200 g makaronu ryżowego 
  • 400 g pieczarek 
  •   kolendra, szczypiorek, ziarna sezamu 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki na bulion umieść w dużym garnku, zalej 2.5 l. wody i zagotuj, a następnie gotuj przez ok. 5 godzin pod przykryciem na małym ogniu (bulion ma tylko pyrkać).
  2. Odcedź warzywa, bulion przelej do czystego garnka.
  3. Do bulionu dodaj sok z połowy limonki oraz plasterki imbiru i gotuj.
  4. Tofu pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż tofu, aż będzie dobrze zarumienione. Odłóż na ręcznik papierowy.
  5. Na tę samą patelnię połóż pokrojoną w paski kapustę pak choy i podsmaż krótko, aż liście delikatnie zwiędną, a kapusta zmięknie. Odłóż.
  6. Pieczarki pokrój w paski, przełóż na patelnię i podsmażaj chwilę, aż będą zarumienione.
  7. Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  8. Do sporych misek włóż: makaron, pieczarki, tofu, pak choy, szczypiorek, kolendrę i ziarna sezamu, a następnie zalej wszystko gorącym bulionem. Podawaj od razu.

Wskazówki

Po odcedzeniu bulionu spróbuj, czy jest wystarczająco pikantny. Jeśli nie, dodaj jeszcze jedną papryczkę chilli wraz z imbirem do gotowania.

Jeśli w ogólne nie lubisz pikantnych rzeczy, chilli możesz zupełnie pominąć w tym przepisie.

Zupa w wersji niewegańskiej świetnie smakuje ze świeżym łososiem pokrojonym w dużą kostkę – tak jak tutaj: https://dirtykitchen.pl/przepis/zupa-orientalna-z-lososiem/

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com