AZJATYCKA ZUPA WEGAŃSKA
Po wielu próbach w końcu stworzyłam satysfakcjonujący mnie przepis na orientalny bulion w wersji wegańskiej. Trwało to trochę, zawsze był za mdły, jakiś taki gorszy niż w knajpach, ale w końcu MAMY TO! Bulion jest bardzo aromatyczny, pełny smaku, a co ważne sprawdzi się w wielu zupach, nadając im azjatyckiego charakteru.
Nie przerażajcie się ilością składników - tak naprawdę są to te same rzeczy co na wywar warzywny i do tego kilka orientalnych akcentów, które robią tutaj świetną robotę 🙂
Ja często wstawiam bulion rano, następnie zajmuję się przez cały dzień swoimi sprawami, a wieczorem mam gotową perfekcyjną kolację, która przypomina mi liczne wyjazdy w różne zakątki Azji.
Poniżej zdjęcie, jak wyglądają wszystkie składniki przed zalaniem bulionem 🙂
Składniki
BULION
- 5 marchewek
- 4 pietruszki
- biała część pora
- 1/2 selera
- 1 pomidor
- 1 biała cebula
- garść natki pietruszki
- kawałek imbiru wielkości kciuka
- 4 liście kapusty
- 2 łodygi trawy cytrynowej
- 1 papryczka chili
- 4 ząbki czosnku
- 4 liście kaffiru
- 1 łyżeczka ziaren kolendry
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego w kulkach
- 1 łyżeczka ziela angielskiego
- 6 liści laurowych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka owoców jałowca
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 2 płaty nori
DODATKI
- 1/2 limonki
- 3 plastry imbiru
- 2 kostki wędzonego tofu
- 1 duża kapusta pak choi
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 200 g makaronu ryżowego
- 400 g pieczarek
- kolendra, szczypiorek, ziarna sezamu
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki na bulion umieść w dużym garnku, zalej 2.5 l. wody i zagotuj, a następnie gotuj przez ok. 5 godzin pod przykryciem na małym ogniu (bulion ma tylko pyrkać).
- Odcedź warzywa, bulion przelej do czystego garnka.
- Do bulionu dodaj sok z połowy limonki oraz plasterki imbiru i gotuj.
- Tofu pokrój w kostkę, na patelni rozgrzej olej sezamowy i podsmaż tofu, aż będzie dobrze zarumienione. Odłóż na ręcznik papierowy.
- Na tę samą patelnię połóż pokrojoną w paski kapustę pak choy i podsmaż krótko, aż liście delikatnie zwiędną, a kapusta zmięknie. Odłóż.
- Pieczarki pokrój w paski, przełóż na patelnię i podsmażaj chwilę, aż będą zarumienione.
- Makaron ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
- Do sporych misek włóż: makaron, pieczarki, tofu, pak choy, szczypiorek, kolendrę i ziarna sezamu, a następnie zalej wszystko gorącym bulionem. Podawaj od razu.
Wskazówki
Po odcedzeniu bulionu spróbuj, czy jest wystarczająco pikantny. Jeśli nie, dodaj jeszcze jedną papryczkę chilli wraz z imbirem do gotowania.
Jeśli w ogólne nie lubisz pikantnych rzeczy, chilli możesz zupełnie pominąć w tym przepisie.
Zupa w wersji niewegańskiej świetnie smakuje ze świeżym łososiem pokrojonym w dużą kostkę – tak jak tutaj: https://dirtykitchen.pl/przepis/zupa-orientalna-z-lososiem/