BABA DROŻDŻOWA

BABA DROŻDŻOWA
PrintKuchnia:  

Zupełnie niespodziewanie przyszło mi w tym roku spędzać Wielkanoc w Polsce - wiadomo, granice zamknięte, więc i święta w Portugalii do skutku dojść nie mogły, a szkoda, bo liczyłam, że nasz tradycyjny wyjazd jak zwykle się odbędzie. Ale jak już okazało się, że na pewno tradycji nie stanie się zadość, a z rodziną spotkać się i tak nie da, to trzeba wymyślić coś, żeby ten czas spędzony w domu miały chociaż odrobinę świątecznego charakteru. I wtedy zadzwoniła moja mama z pytaniem "a zrobisz nam babę?! Jak jest Wielkanoc to musi być i baba drożdżowa!". I wtedy zaczęłam myśleć, czy ja kiedyś coś takiego w ogóle robiłam? Stwierdziłam, że nie... od lat nie było mnie w Polsce na to święto. Wtedy postanowiłam zasięgnąć porady z klasyki, a mianowicie książki "Kuchnia Polska PWE". Nie wszystko do końca mi się tam podobało więc przepis trochę podrasowałam i dlatego dzielę się nim teraz z Wami!

Baba wyszła piękna, puszysta! Dostarczona wprost pod drzwi rodziców od razu wskoczyła na ich talerze do popołudniowej kawy i została przez nich pochwalona, a oni są naprawdę koneserami tej słodkości! A więc skoro nie doczekała Wielkiej Niedzieli, to musi znaczyć, że faktycznie przepis ten się sprawdza! Także polecamy 🙂

Składniki

 1 baba średniej wielkości

ZACZYN

  • 40 g świeżych drożdży  (w temperaturze pokojowej)
  • 1 łyżeczka białego cukru 
  • 1/4 szklanki mleka  (w temp. 37 st.)
  • 1 łyżeczka mąki pszennej 

CIASTO

  • ok. 300 g mąki pszennej 
  • 3  żółtka (jajka L) 
  • 1  jajko 
  • 80 g białego cukru drobnego 
  • 2 łyżeczki cukru wanilinowego 
  • 1/4 szklanki letniego mleka 
  •  szczypta soli 
  • 80 g stopionego i ostudzonego masła 
  •  garść rodzynek (można pominąć) 
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • ok. 1 łyżki soku z cytryny 
  • 4 łyżki skórki pomarańczowej 

Sposób przygotowania

  1. Przygotuj zaczyn: drożdże pokrusz, zasyp cukrem i rozetrzyj.
  2. Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodaj mleko i mąkę i dokładnie wymieszaj.
  3. Odłóż w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera) na 30 min.
  4. Mąkę przesiej do dużej miski.
  5. W misce na parze ubijaj żółtka, jajko, cukier i cukier wanilinowy aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Wystudź.
  6. Do mąki dodaj zaczyn (zaczyn musi wyrosnąć ok. 2 krotnie i spienić się), masę z jajek i cukru, szczyptę soli i letnie mleko.
  7. Wyrabiaj ciasto ok. 20 min (ja wyrabiałam hakiem w KitchenAid).
  8. Jeśli ciasto nadal się lepi do rąk to podsypuj mąką aż będzie się odklejać od miski i rąk.
  9. Dodaj wystudzony tłuszcz i wygniataj kilka minut aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i puszyste. Może to zająć nawet ponad 10 min - ja wolę tę część robić ręcznie niż maszyną. Na początku może to wyglądać jak ciasto topiące się w morzu tłuszczu, ale trochę cierpliwości i wszystko się ze sobą połączy 🙂
  10. . Na koniec dodaj do ciasta rodzynki i powygniataj jeszcze chwilę.
  11. . Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godz.
  12. . Blachę na babę wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką.
  13. . Wyrośnięte ciasto uderz, zagnieć kilka razy i przełóż do blachy na babę i wyrównaj.
  14. . Odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
  15. . Piekarnik (grzanie góra - dół) rozgrzej do 180 st.
  16. . Babę piecz ok. 30 min - do suchego patyczka.
  17. . Studź przez 10 min w formie, a następnie przełóż na kratkę odwracając ją "do góry nogami".
  18. . Kiedy baba będzie wystudzona przygotuj lukier.
  19. . Cukier puder wsyp do miseczki, powoli dodawaj sok z cytryny i mieszaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
  20. . Babę polej od góry lukrem i posyp skórką pomarańczową.

Wskazówki

Jeśli nie lubisz rodzynek to po prostu je pomiń 🙂

Tak samo ze skórką pomarańczową!

I bądźcie cierpliwi przy wyrabianiu ciasta – cierpliwość opłaci się potem na talerzu.

Podziel się swoimi myślami