BABA DROŻDŻOWA
Zupełnie niespodziewanie przyszło mi w tym roku spędzać Wielkanoc w Polsce - wiadomo, granice zamknięte, więc i święta w Portugalii do skutku dojść nie mogły, a szkoda, bo liczyłam, że nasz tradycyjny wyjazd jak zwykle się odbędzie. Ale jak już okazało się, że na pewno tradycji nie stanie się zadość, a z rodziną spotkać się i tak nie da, to trzeba wymyślić coś, żeby ten czas spędzony w domu miały chociaż odrobinę świątecznego charakteru. I wtedy zadzwoniła moja mama z pytaniem "a zrobisz nam babę?! Jak jest Wielkanoc to musi być i baba drożdżowa!". I wtedy zaczęłam myśleć, czy ja kiedyś coś takiego w ogóle robiłam? Stwierdziłam, że nie... od lat nie było mnie w Polsce na to święto. Wtedy postanowiłam zasięgnąć porady z klasyki, a mianowicie książki "Kuchnia Polska PWE". Nie wszystko do końca mi się tam podobało więc przepis trochę podrasowałam i dlatego dzielę się nim teraz z Wami!
Baba wyszła piękna, puszysta! Dostarczona wprost pod drzwi rodziców od razu wskoczyła na ich talerze do popołudniowej kawy i została przez nich pochwalona, a oni są naprawdę koneserami tej słodkości! A więc skoro nie doczekała Wielkiej Niedzieli, to musi znaczyć, że faktycznie przepis ten się sprawdza! Także polecamy 🙂
Składniki
ZACZYN
- 40 g świeżych drożdży (w temperaturze pokojowej)
- 1 łyżeczka białego cukru
- 1/4 szklanki mleka (w temp. 37 st.)
- 1 łyżeczka mąki pszennej
CIASTO
- ok. 300 g mąki pszennej
- 3 żółtka (jajka L)
- 1 jajko
- 80 g białego cukru drobnego
- 2 łyżeczki cukru wanilinowego
- 1/4 szklanki letniego mleka
- szczypta soli
- 80 g stopionego i ostudzonego masła
- garść rodzynek (można pominąć)
- 6 łyżek cukru pudru
- ok. 1 łyżki soku z cytryny
- 4 łyżki skórki pomarańczowej
Sposób przygotowania
- Przygotuj zaczyn: drożdże pokrusz, zasyp cukrem i rozetrzyj.
- Kiedy drożdże się rozpuszczą, dodaj mleko i mąkę i dokładnie wymieszaj.
- Odłóż w ciepłe miejsce (np. w pobliżu kaloryfera) na 30 min.
- Mąkę przesiej do dużej miski.
- W misce na parze ubijaj żółtka, jajko, cukier i cukier wanilinowy aż masa będzie puszysta, a cukier się rozpuści. Wystudź.
- Do mąki dodaj zaczyn (zaczyn musi wyrosnąć ok. 2 krotnie i spienić się), masę z jajek i cukru, szczyptę soli i letnie mleko.
- Wyrabiaj ciasto ok. 20 min (ja wyrabiałam hakiem w KitchenAid).
- Jeśli ciasto nadal się lepi do rąk to podsypuj mąką aż będzie się odklejać od miski i rąk.
- Dodaj wystudzony tłuszcz i wygniataj kilka minut aż ciasto stanie się gładkie, lśniące i puszyste. Może to zająć nawet ponad 10 min - ja wolę tę część robić ręcznie niż maszyną. Na początku może to wyglądać jak ciasto topiące się w morzu tłuszczu, ale trochę cierpliwości i wszystko się ze sobą połączy 🙂
- . Na koniec dodaj do ciasta rodzynki i powygniataj jeszcze chwilę.
- . Przełóż do miski, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 2 godz.
- . Blachę na babę wysmaruj masłem i posyp delikatnie mąką.
- . Wyrośnięte ciasto uderz, zagnieć kilka razy i przełóż do blachy na babę i wyrównaj.
- . Odłóż w ciepłe miejsce na godzinę.
- . Piekarnik (grzanie góra - dół) rozgrzej do 180 st.
- . Babę piecz ok. 30 min - do suchego patyczka.
- . Studź przez 10 min w formie, a następnie przełóż na kratkę odwracając ją "do góry nogami".
- . Kiedy baba będzie wystudzona przygotuj lukier.
- . Cukier puder wsyp do miseczki, powoli dodawaj sok z cytryny i mieszaj aż do uzyskania pożądanej konsystencji.
- . Babę polej od góry lukrem i posyp skórką pomarańczową.
Wskazówki
Jeśli nie lubisz rodzynek to po prostu je pomiń 🙂
Tak samo ze skórką pomarańczową!
I bądźcie cierpliwi przy wyrabianiu ciasta – cierpliwość opłaci się potem na talerzu.