BABKA PIASKOWA NA OLIWIE
Kiedy poszukujemy przepisu na babkę piaskową Internet podpowiada nam głównie opcje z margaryną lub olejem, ale nigdy z oliwą z oliwek. Nie jest ona wcale popularna w kuchni polskiej, za to na porządku dziennym w daniach kuchni śródziemnomorskiej, gdzie docenia się jej wartości prozdrowotne i walory smakowe. Właśnie dlatego postanowiłam spróbować zastąpić nią typowe dla tego deseru tłuszcze. Na początku myślałam, że sporo ryzykuję, że może smak samej oliwy będzie zbyt intensywny dla tego ciasta - jednak nic bardziej mylnego! Babka wyszła genialna!
Z czystym sumieniem mogę polecić do tego przepisu Oliwę Gallo Classico, o której nieco więcej możecie przeczytać tutaj: https://smakgallo.pl/classico.html. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni!
Trochę ryzyka i można odkryć coś fantastycznego ... w końcu cała baba zeszła nam w jeden dzień, więc wiem co mówię 🙂
Składniki
- 25 g kakao
- 250 g cukru
- 40 ml wody
- 195 g mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oliwy z oliwek Gallo Classico
- 1 łyżeczka cukru wanilinowego
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki białego pieprzu
- 3 zimne jajka (M)
- 1/2 szklanki zimnego mleka
Sposób przygotowania
- W małej misce zmiksuj kakao, 50 g cukru i 40 ml wody. Odstaw.
- Do drugiej, niedużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
- W dużej misce (np. od miksera planetarnego) umieść oliwę z oliwek, 200 g cukru, sól, cukier wanilinowy i biały pieprz. Ubijaj ok. 8-10 minut.
- Dodawaj po jednym jajku nieustannie ubijając masę.
- Ubijaj jeszcze 5 min, a następnie zmniejsz obroty do minimum i dodaj 1/3 mąki.
- Jak tylko mąka wmiesza się w masę, dodaj 1/2 mleka i zmiksuj tylko do połączenia składników.
- Powtórz poprzedni krok, a następnie dodaj pozostałą część mąki i wmieszaj w masę.
- UWAGA: Jeśli tak jak ja i cała moja rodzina wolisz ciemną część babki piaskowej to połowę białej masy wymieszaj z masą kakaową. Jeśli wolisz rozwiązanie klasyczne, czyli kiedy jest więcej białej części to do masy kakaowej dodaj tylko 1/5 białej masy.
- Keksówkę lub brytfannę na babkę wysmaruj oliwą i wysyp mąką.
- . Piekarnik rozgrzej do 180 st. (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
- . 1/3 białej masy wylej na spód, następnie dodaj 1/3 masy kakaowej i rób tak na zmianę do wyczerpania obu mas. W trakcie pieczenia kolory się wymieszają tworząc marmurkowy wzór.
- . Piecz 1h 10 min, do suchego patyczka, a następnie wystudź.