BABKA PIASKOWA NA OLIWIE

BABKA PIASKOWA NA OLIWIE
PrintKuchnia:  

Kiedy poszukujemy przepisu na babkę piaskową Internet podpowiada nam głównie opcje z margaryną lub olejem, ale nigdy z oliwą z oliwek. Nie jest ona wcale popularna w kuchni polskiej, za to na porządku dziennym w daniach kuchni śródziemnomorskiej, gdzie docenia się jej wartości prozdrowotne i walory smakowe. Właśnie dlatego postanowiłam spróbować zastąpić nią typowe dla tego deseru tłuszcze. Na początku myślałam, że sporo ryzykuję, że może smak samej oliwy będzie zbyt intensywny dla tego ciasta - jednak nic bardziej mylnego! Babka wyszła genialna!

Z czystym sumieniem mogę polecić do tego przepisu Oliwę Gallo Classico, o której nieco więcej możecie przeczytać tutaj: https://smakgallo.pl/classico.html. Nie bójcie się eksperymentować w kuchni!

Trochę ryzyka i można odkryć coś fantastycznego ... w końcu cała baba zeszła nam w jeden dzień, więc wiem co mówię 🙂

Składniki

 1 keksówka 20x12cm
  • 25 g kakao 
  • 250 g cukru 
  • 40 ml wody 
  • 195 g mąki pszennej 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1/2 szklanki oliwy z oliwek Gallo Classico 
  • 1 łyżeczka cukru wanilinowego 
  •  szczypta soli 
  • 1/2 łyżeczki białego pieprzu 
  • 3  zimne jajka (M) 
  • 1/2 szklanki zimnego mleka 

Sposób przygotowania

  1. W małej misce zmiksuj kakao, 50 g cukru i 40 ml wody. Odstaw.
  2. Do drugiej, niedużej miski przesiej mąkę i proszek do pieczenia.
  3. W dużej misce (np. od miksera planetarnego) umieść oliwę z oliwek, 200 g cukru, sól, cukier wanilinowy i biały pieprz. Ubijaj ok. 8-10 minut.
  4. Dodawaj po jednym jajku nieustannie ubijając masę.
  5. Ubijaj jeszcze 5 min, a następnie zmniejsz obroty do minimum i dodaj 1/3 mąki.
  6. Jak tylko mąka wmiesza się w masę, dodaj 1/2 mleka i zmiksuj tylko do połączenia składników.
  7. Powtórz poprzedni krok, a następnie dodaj pozostałą część mąki i wmieszaj w masę.
  8. UWAGA: Jeśli tak jak ja i cała moja rodzina wolisz ciemną część babki piaskowej to połowę białej masy wymieszaj z masą kakaową. Jeśli wolisz rozwiązanie klasyczne, czyli kiedy jest więcej białej części to do masy kakaowej dodaj tylko 1/5 białej masy.
  9. Keksówkę lub brytfannę na babkę wysmaruj oliwą i wysyp mąką.
  10. . Piekarnik rozgrzej do 180 st. (grzanie góra-dół, bez termoobiegu).
  11. . 1/3 białej masy wylej na spód, następnie dodaj 1/3 masy kakaowej i rób tak na zmianę do wyczerpania obu mas. W trakcie pieczenia kolory się wymieszają tworząc marmurkowy wzór.
  12. . Piecz 1h 10 min, do suchego patyczka, a następnie wystudź.

Wskazówki

Ja swoje ciasto upiekłam w keksówce, bo nie miałam małej blachy na babkę, jednak spokojnie możecie podwoić składniki i upiec w klasycznym naczyniu na babkę 🙂

Samo ciasto sprawdzi się super do poobiedniej kawy, ale równie dobrze będzie wyglądać na stole wielkanocnym!


Dodaj smaku z Gallo!

Zostaw komentarz