BARSZCZ Z GRZYBOWYMI USZKAMI

BARSZCZ Z GRZYBOWYMI USZKAMI
PrintKuchnia:  

Święta zbliżają się wielkimi krokami, nadszedł czas planowania wigilijnych potraw, zapraszania gości i dekorowania domów. Bez wątpienia jest to mój ulubiony okres w roku, uwielbiam całe to zamieszanie związane z przygotowaniami!

W tym roku po raz pierwszy podjęłam próbę samodzielnego przygotowania uszek, do tej pory było to jedyne danie przygotowywane przez moją Babcię, całą resztą zajmowałam się ja, z niezastąpioną pomocą mojej Mamy. Oczywiście do przygotowania uszek wykorzystałam przepis mojej Babci, którym chętnie dzielę się tutaj z Wami. Jednak nie podam Wam ile dokładnie pieprzu daje tam moja Babcia, bo na bank spadlibyście z krzeseł i zapytali jak my możemy to jeść! Po prostu nasza rodzina uwielbia mocno pieprzne uszka 🙂

W tym roku chcę też pokazać Wam moją nową, niepublikowaną do tej pory na stronie, recepturę na barszcz. Do teraz znacie ten barszcz. Jednak wiem, jak wiele z Was "spóźnia się" z zakwasem! Dlatego też pokazuję Wam jak możecie uratować święta, jeśli zapomnieliście/zepsuliście/dziecko czy kot Wam wylało (...) Wasz zakwas 🙂 Ten barszcz z dużym powodzeniem możecie zakwasić octem jabłkowym! I też gwarantuję, że smak będzie boski, w końcu jaki może być jeśli same buraki "pyrkają" około 5 godzin?!

 

Przy okazji niezmiernie polecam Wam naczynia marki Ambition (http://ambition.pl). Ja zakochałam się w tym talerzu od pierwszego wejrzenia!

Składniki

 2 litry

BARSZCZ

  • 2 kg buraków 
  • 2 średniej wielkości białe cebule 
  • 40 g suszonych borowików 
  • 2 średnie marchewki 
  • 1 duża pietruszka 
  • pół  selera 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1  biała część pora 
  • 16 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 7 ziarenek ziela angielskiego 
  • 8  goździków 
  • 7  liści laurowych 
  • ok. 4 łyżki octu jabłkowego  (*patrz wskazówki)
  • ok. 3 l wody 
  • 1 szklanka wody, w której moczyły się grzyby 
  •   sól, pieprz do smaku 

USZKA

Sposób przygotowania

BARSZCZ

  1. Grzyby dokładnie wypłucz i namocz w wodzie przez kilka godzin/noc.
  2. Cebulę opal na kuchence gazowej lub przy pomocy palnika gazowego (takiego jak do crème brûlée) aż do momentu gdy zrobi się czarna. Włóż do dużego garnka.
  3. Marchewkę, seler i pietruszkę obierz i przełóż do garnka.
  4. Dodaj por, czosnek i wszystkie przyprawy (poza solą!).
  5. Zalej 3 litrami wody, dodaj szklankę wody, w której moczyły się grzyby i zagotuj.
  6. Buraki umyj, obierz i pokrój na mniejsze kawałki.
  7. Zmniejsz ogień, tak żeby bulion tylko "pyrkał" i dodaj buraki.
  8. Zostaw barszcz na ok. 5 godzin, ważne jest żeby cały czas "pyrkał", a nie gotował się!
  9. Teraz masz dwie opcje : zostaw barszcz na noc ze wszystkimi warzywami i przyprawami, żeby jeszcze się przegryzł. Następnego dnia odcedź barszcz, podgrzej, dopraw i zakwaś octem. LUB od razu odcedź barszcz, a następnie powoli go zakwaszaj (*patrz wskazówki). Następnie dodaj soli i pieprzu do smaku.

GRZYBOWE USZKA

  1. Przygotuj ciasto wg. przepisu na ciasto do pierogów.
  2. Grzyby dokładnie umyj i namocz przez kilka godzin/noc.
  3. Zagotuj wodę z grzybami i gotuj je przez ok. 30 min (aż będą miękkie).
  4. Odcedź, wystudź, a następnie przemiel przez maszynkę do mięsa o średnich oczkach.
  5. Cebulę pokrój bardzo drobno, podsmaż na maśle.
  6. Do smażącej się cebuli dodaj przemielone grzyby, podsmażaj kilka minut.
  7. Na koniec dodaj ok. 1 łyżki bułki tartej (tak aby masa grzybowa zgęstniała).
  8. Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  9. Z ciasta wycinaj małe kółeczka (ja robiłam to przy pomocy kieliszka do wódki).
  10. . Nakładaj niewielką ilość farszu, dokładnie zlepiaj boki (tak samo jak na pierogi) i na koniec zlep przeciwległe końce pierożka, żeby powstało uszko.
  11. . Wrzucaj uszka na wrzącą, osoloną wodę i gotuj do wypłynięcia.
  12. . Jeśli nie chcesz jeść ich od razu, przelej je szybko zimną wodą i przełóż do pudełka, poczekaj aż ostygną i dopiero zamknij pudełko. W ten sposób możesz przechować je w lodówce.

Wskazówki

ZAKWASZANIE BARSZCZU OCTEM:

Koniecznie róbcie to powoli, na ciepło, łyżeczka po łyżeczce i nieustannie próbując barszczu.

Ja użyłam 4 łyżek octu, ale my lubimy dość kwaśny barszcz, także pamiętajcie, żeby smakować go co łyżeczkę. Zawsze łatwiej go dokwasić, niż odkwasić  🙂


Święta z dbałością

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com