BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW

BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW
PrintKuchnia:  

W mojej rodzinie na Wigilię jemy wiele niestandardowych dań, jednak nie wyobrażamy sobie świąt bez tradycyjnego barszczu!

W tym roku postanowiłam połączyć dwa ulubione przepisy w jeden i stworzyć coś innego niż dotychczas.

Właśnie w ten sposób powstał barszcz z pieczonych buraków, do którego dodaje tygodniowy zakwas.

Ja osobiście jestem zachwycona ! Jego smak jest głęboki, mocno buraczany, ale też pieprzny.

Świetnie smakuje pity z kubka jak i w towarzystwie uszek lub pierogów.

Składniki

 6 porcji
  • 2  marchewki 
  • 1  pietruszka 
  • pół  selera 
  • 1  por 
  • 2 plasterki świeżego imbiru 
  • 2 główki suszonego borowika 
  • 6  liści laurowych 
  • 6 kulek ziela angielskiego 
  • 20 kulek pieprzu 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 1,5 kg buraków 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •   świeży majeranek 
  • 0,8 l zakwasu buraczanego 
  • 2 l wody 

Sposób przygotowania

  1. Borowiki namocz przez godzinę w wodzie.
  2. Piekarnik nagrzej do 220 st.
  3. Buraki obierz, posól, popieprz, owiń w folię aluminiową i piecz ok. 1-1,5h - do miękkości. Należy to sprawdzić wbijając widelec w owinięty w folię burak.
  4. W tym czasie przygotuj bulion warzywny : marchewkę, pietruszkę, selera, pora i imbir obierz, włóż do garnka.
  5. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, obrany czosnek i główki borowika.
  6. Zalej wodą i zagotuj.
  7. Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 45 min.
  8. W tym czasie przestudzone buraki pokrój w kostkę.
  9. Po 45 min dodaj pokrojone buraki i gotuj jeszcze 40 min.
  10. . Przecedź barszcz do czystego garnka.
  11. . Powoli dodawaj zakwas, wymieszaj i spróbuj, możliwe że nie będziesz potrzebować go aż tyle.
  12. . Dopraw solą i pieprzem.

Wskazówki

Pamiętaj, że barszczu nie wolno zagotować!

Straci on wtedy swój piękny, głęboki kolor.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com