BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW
BARSZCZ Z PIECZONYCH BURAKÓW18 grudnia 2017
W mojej rodzinie na Wigilię jemy wiele niestandardowych dań, jednak nie wyobrażamy sobie świąt bez tradycyjnego barszczu!
W tym roku postanowiłam połączyć dwa ulubione przepisy w jeden i stworzyć coś innego niż dotychczas.
Właśnie w ten sposób powstał barszcz z pieczonych buraków, do którego dodaje tygodniowy zakwas.
Ja osobiście jestem zachwycona ! Jego smak jest głęboki, mocno buraczany, ale też pieprzny.
Świetnie smakuje pity z kubka jak i w towarzystwie uszek lub pierogów.
Składniki
6 porcji
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- pół selera
- 1 por
- 2 plasterki świeżego imbiru
- 2 główki suszonego borowika
- 6 liści laurowych
- 6 kulek ziela angielskiego
- 20 kulek pieprzu
- 1 ząbek czosnku
- 1,5 kg buraków
- sól
- pieprz
- świeży majeranek
- 0,8 l zakwasu buraczanego
- 2 l wody
Sposób przygotowania
- Borowiki namocz przez godzinę w wodzie.
- Piekarnik nagrzej do 220 st.
- Buraki obierz, posól, popieprz, owiń w folię aluminiową i piecz ok. 1-1,5h - do miękkości. Należy to sprawdzić wbijając widelec w owinięty w folię burak.
- W tym czasie przygotuj bulion warzywny : marchewkę, pietruszkę, selera, pora i imbir obierz, włóż do garnka.
- Dodaj liście laurowe, ziele angielskie, pieprz w kulkach, obrany czosnek i główki borowika.
- Zalej wodą i zagotuj.
- Gotuj pod przykryciem, na małym ogniu przez 45 min.
- W tym czasie przestudzone buraki pokrój w kostkę.
- Po 45 min dodaj pokrojone buraki i gotuj jeszcze 40 min.
- . Przecedź barszcz do czystego garnka.
- . Powoli dodawaj zakwas, wymieszaj i spróbuj, możliwe że nie będziesz potrzebować go aż tyle.
- . Dopraw solą i pieprzem.
Wskazówki
Pamiętaj, że barszczu nie wolno zagotować!
Straci on wtedy swój piękny, głęboki kolor.