BAZYLIOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI
BAZYLIOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI5 czerwca 2018

Już niedługo sezon szparagowy będzie za nami, dlatego warto najeść się ich jeszcze na zapas! Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak zadowoli wszystkich fanów aromatycznych potraw, dzięki dodaniu do ryżu dużej ilości świeżej bazylii. Także do dzieła, gotujcie!
Składniki
4 porcje
- 250 g zielonych szparagów (pół pęczka)
- 200 g ryżu arborio (do risotto)
- 1/2 szklanki cydru
- 2 garści świeżych listków bazylii
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- ok. 700 ml bulionu warzywnego
- pół szklanki drobno startego parmezanu
- 5 łyżek masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce.
- Pokrój na 1-2 cm kawałki.
- Cebulę bardzo drobno posiekaj.
- Czosnek przepuść przez praskę.
- Bazylię posiekaj bardzo drobno.
- W garnku zagotuj bulion.
- Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki masła.
- Dodaj cebulę i podsmażaj kilka minut na wolnym ogniu, do momentu aż zmięknie i będzie pięknie pachnieć.
- Dodaj czosnek. Wymieszaj.
- . Dodaj ryż, wymieszaj tak, żeby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż 2 min.
- . Dodaj pół szklanki cydru, wymieszaj i odparuj.
- . Dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj.
- . Posól.
- . Dodaj 1 chochlę gorącego bulionu, wymieszaj.
- . Gotuj na średnim ogniu mieszając.
- . Jak ryż wsiąknie prawie cały bulion dodawaj kolejne chochle.
- . Kiedy ryż już nieco zmięknie, dodaj pokrojone szparagi. Wymieszaj.
- . Dodawaj bulion aż do momentu gdy ryż będzie miękki.
- . Patelnię zdejmij z ognia, dodaj potarty parmezan i dodatkowe 2 łyżki masła. Wymieszaj dokładnie.
- . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
Wskazówki
Zamiast siekać bazylię bardzo drobno możesz użyć rozdrabniacza. Wtedy najlepiej do listków bazylii dodać kilka łyżek wody, łatwiej będzie ją rozdrobnić.