BAZYLIOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI

BAZYLIOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI

Już niedługo sezon szparagowy będzie za nami, dlatego warto najeść się ich jeszcze na zapas! Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak zadowoli wszystkich fanów aromatycznych potraw, dzięki dodaniu do ryżu dużej ilości świeżej bazylii. Także do dzieła, gotujcie!

Składniki

 4 porcje
  • 250 g zielonych szparagów (pół pęczka) 
  • 200 g ryżu arborio (do risotto) 
  • 1/2 szklanki cydru 
  • 2 garści świeżych listków bazylii 
  • 1  cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego 
  • pół szklanki drobno startego parmezanu 
  • 5 łyżek masła 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce.
  2. Pokrój na 1-2 cm kawałki.
  3. Cebulę bardzo drobno posiekaj.
  4. Czosnek przepuść przez praskę.
  5. Bazylię posiekaj bardzo drobno.
  6. W garnku zagotuj bulion.
  7. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki masła.
  8. Dodaj cebulę i podsmażaj kilka minut na wolnym ogniu, do momentu aż zmięknie i będzie pięknie pachnieć.
  9. Dodaj czosnek. Wymieszaj.
  10. . Dodaj ryż, wymieszaj tak, żeby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż 2 min.
  11. . Dodaj pół szklanki cydru, wymieszaj i odparuj.
  12. . Dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj.
  13. . Posól.
  14. . Dodaj 1 chochlę gorącego bulionu, wymieszaj.
  15. . Gotuj na średnim ogniu mieszając.
  16. . Jak ryż wsiąknie prawie cały bulion dodawaj kolejne chochle.
  17. . Kiedy ryż już nieco zmięknie, dodaj pokrojone szparagi. Wymieszaj.
  18. . Dodawaj bulion aż do momentu gdy ryż będzie miękki.
  19. . Patelnię zdejmij z ognia, dodaj potarty parmezan i dodatkowe 2 łyżki masła. Wymieszaj dokładnie.
  20. . Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki

Zamiast siekać bazylię bardzo drobno możesz użyć rozdrabniacza. Wtedy najlepiej do listków bazylii dodać kilka łyżek wody, łatwiej będzie ją rozdrobnić.

Dodaj komentarz