BAZYLIOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI

BAZYLIOWE RISOTTO ZE SZPARAGAMI

Już niedługo sezon szparagowy będzie za nami, dlatego warto najeść się ich jeszcze na zapas! Dzisiejszy przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, a smak zadowoli wszystkich fanów aromatycznych potraw, dzięki dodaniu do ryżu dużej ilości świeżej bazylii. Także do dzieła, gotujcie!

Składniki

 4 porcje
  • 250 g zielonych szparagów (pół pęczka) 
  • 200 g ryżu arborio (do risotto) 
  • 1/2 szklanki cydru 
  • 2 garści świeżych listków bazylii 
  • 1  cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • ok. 700 ml bulionu warzywnego 
  • pół szklanki drobno startego parmezanu 
  • 5 łyżek masła 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce.
  2. Pokrój na 1-2 cm kawałki.
  3. Cebulę bardzo drobno posiekaj.
  4. Czosnek przepuść przez praskę.
  5. Bazylię posiekaj bardzo drobno.
  6. W garnku zagotuj bulion.
  7. Na dużej patelni rozgrzej 3 łyżki masła.
  8. Dodaj cebulę i podsmażaj kilka minut na wolnym ogniu, do momentu aż zmięknie i będzie pięknie pachnieć.
  9. Dodaj czosnek. Wymieszaj.
  10. . Dodaj ryż, wymieszaj tak, żeby cały ryż pokrył się tłuszczem. Smaż 2 min.
  11. . Dodaj pół szklanki cydru, wymieszaj i odparuj.
  12. . Dodaj posiekaną bazylię, wymieszaj.
  13. . Posól.
  14. . Dodaj 1 chochlę gorącego bulionu, wymieszaj.
  15. . Gotuj na średnim ogniu mieszając.
  16. . Jak ryż wsiąknie prawie cały bulion dodawaj kolejne chochle.
  17. . Kiedy ryż już nieco zmięknie, dodaj pokrojone szparagi. Wymieszaj.
  18. . Dodawaj bulion aż do momentu gdy ryż będzie miękki.
  19. . Patelnię zdejmij z ognia, dodaj potarty parmezan i dodatkowe 2 łyżki masła. Wymieszaj dokładnie.
  20. . Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Wskazówki

Zamiast siekać bazylię bardzo drobno możesz użyć rozdrabniacza. Wtedy najlepiej do listków bazylii dodać kilka łyżek wody, łatwiej będzie ją rozdrobnić.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.