BIGOS WEGAŃSKI

BIGOS WEGAŃSKI

Dzisiaj kolejna, świąteczna inspiracja - bigos. Ale nie w tej tradycyjnej wersji z dużą ilością różnych mięs. Tym razem jest to bigos wegański, w końcu trendy żywieniowe nieustannie się zmieniają i coraz więcej jest wśród nas "nie mięsożerców", również przy moim świątecznym stole. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku kilka dań będzie zupełnie wege, tak żeby zadowoleni byli ci, którzy mięsa nie jedzą, a pozostali żeby mogli wypróbować tradycyjne dania w nowej wersji 🙂

W tym roku moje świąteczne potrawy serwuję na porcelanie firmy Ambition (www.ambition.pl), szczególnie talerz ze zdjęcia wpadł mi w oko! Koniecznie zajrzyjcie co mają w swojej ofercie 🙂

Składniki

 8 porcji
  • 30 g suszonych borowików 
  • 100 g suszonych śliwek 
  • 200 ml wytrawnego, czerwonego wina 
  • 50 ml whisky 
  • 3 łyżki oleju 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 2 średnie białe cebule 
  • 750 g kiszonej kapusty 
  • 500 g białej kapusty 
  • 1  pomidor 
  • 1 łyżka powideł śliwkowych 
  • 1  jabłko 
  • 150 g kiełbasy wędzonej wegańskiej 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 10 ziarenek czarnego pieprzu 
  • 4 ziarenka ziela angielskiego 
  • 4  goździki 
  • 3  liście laurowe 
  • 1 łyżeczka kminku 
  • 1 łyżeczka cząbru 
  •  garść świeżego tymianku 
  • pół łyżeczki ziaren kolendry 
  •   sok z połowy cytryny 
  •   sól, pieprz do smaku 
  •   chili (opcjonalnie) 
  •   chleb (do podania) 

Sposób przygotowania

  1. Suszone borowiki dokładnie przepłucz pod zimną wodą, następnie przełóż do miseczki i zalej szklanką zimnej wody. Odstaw.
  2. Śliwki przekrój na połówki, włóż do miseczki, zalej winem i whisky.
  3. Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
  4. Pomidora pokrój w kosteczkę.
  5. Jabłko zetrzyj na tarce.
  6. Kiszoną kapustę opłucz zimną wodą i odciśnij.
  7. Białą kapustę pokrój w dość cienkie paski.
  8. W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i mieszaj kilka minut aż cebula będzie szklista. Dodaj wszystkie przyprawy (ziarenka czarnego pieprzu, ziele angielskie, goździki, liście laurowe, kminek, cząber, tymianek i kolendrę) oraz czosnek. Wymieszaj i smaż 2 min.
  9. Dodaj pokrojonego pomidora i smaż 2 min.
  10. . Dodaj kiszoną kapustę, zalej szklanką wody i zagotuj.
  11. . W drugim, dużym garnku zagotuj 1,5 szklanki wody z sosem sojowym. Dodaj białą kapustę i gotuj pod przykryciem kilka minut aż kapusta zmięknie.
  12. . Do białej kapusty dodaj namoczone grzyby (wraz z wodą) oraz śliwki z winem i whisky. Dopraw solą i gotuj pod przykryciem.
  13. . Do gotującej się białej kapusty dodaj jabłko, powidła śliwkowe i zawartość drugiego garnka. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 2 h.
  14. . Kiełbasę wędzoną wegańską pokrój w kosteczkę i obsmaż na łyżce oleju.
  15. . Dodaj kiełbasę do bigosu i gotuj kolejną godzinę. W trakcie spróbuj i dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i (opcjonalnie) chili.
  16. . Bigos odstaw, najlepiej na dobę, do "przegryzienia".
  17. . Podawaj z pieczywem.

Wskazówki

Muszę zaznaczyć, że bigos ten nie smakuje jak tradycyjny polski bigos z dużą ilością różnych mięs. Sama wegańska kiełbasa nie ma identycznego smaku jak ta mięsna, więc nie ma co się dziwić, że smak odbiega od tradycji.

Jednak – ja bigosu nigdy nie lubiłam, a ten … uwielbiam! „Mięsożercy” mówią, że jest on znacznie ciemniejszy i słodszy niż wersja tradycyjna. Słodycz na pewno pochodzi z dość dużej ilości śliwek – zawsze możecie ją nieco zmniejszyć.

Jeżeli nie macie dostępu do „wegańskich mięs” jak najbardziej możecie pominąć ten krok 🙂


Święta z dbałością

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com