BIGOS WEGAŃSKI
Dzisiaj kolejna, świąteczna inspiracja - bigos. Ale nie w tej tradycyjnej wersji z dużą ilością różnych mięs. Tym razem jest to bigos wegański, w końcu trendy żywieniowe nieustannie się zmieniają i coraz więcej jest wśród nas "nie mięsożerców", również przy moim świątecznym stole. Dlatego też postanowiłam, że w tym roku kilka dań będzie zupełnie wege, tak żeby zadowoleni byli ci, którzy mięsa nie jedzą, a pozostali żeby mogli wypróbować tradycyjne dania w nowej wersji 🙂
W tym roku moje świąteczne potrawy serwuję na porcelanie firmy Ambition (www.ambition.pl), szczególnie talerz ze zdjęcia wpadł mi w oko! Koniecznie zajrzyjcie co mają w swojej ofercie 🙂
Składniki
- 30 g suszonych borowików
- 100 g suszonych śliwek
- 200 ml wytrawnego, czerwonego wina
- 50 ml whisky
- 3 łyżki oleju
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 średnie białe cebule
- 750 g kiszonej kapusty
- 500 g białej kapusty
- 1 pomidor
- 1 łyżka powideł śliwkowych
- 1 jabłko
- 150 g kiełbasy wędzonej wegańskiej
- 3 ząbki czosnku
- 10 ziarenek czarnego pieprzu
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- 4 goździki
- 3 liście laurowe
- 1 łyżeczka kminku
- 1 łyżeczka cząbru
- garść świeżego tymianku
- pół łyżeczki ziaren kolendry
- sok z połowy cytryny
- sól, pieprz do smaku
- chili (opcjonalnie)
- chleb (do podania)
Sposób przygotowania
- Suszone borowiki dokładnie przepłucz pod zimną wodą, następnie przełóż do miseczki i zalej szklanką zimnej wody. Odstaw.
- Śliwki przekrój na połówki, włóż do miseczki, zalej winem i whisky.
- Cebulę i czosnek posiekaj drobno.
- Pomidora pokrój w kosteczkę.
- Jabłko zetrzyj na tarce.
- Kiszoną kapustę opłucz zimną wodą i odciśnij.
- Białą kapustę pokrój w dość cienkie paski.
- W garnku rozgrzej olej, dodaj cebulę i mieszaj kilka minut aż cebula będzie szklista. Dodaj wszystkie przyprawy (ziarenka czarnego pieprzu, ziele angielskie, goździki, liście laurowe, kminek, cząber, tymianek i kolendrę) oraz czosnek. Wymieszaj i smaż 2 min.
- Dodaj pokrojonego pomidora i smaż 2 min.
- . Dodaj kiszoną kapustę, zalej szklanką wody i zagotuj.
- . W drugim, dużym garnku zagotuj 1,5 szklanki wody z sosem sojowym. Dodaj białą kapustę i gotuj pod przykryciem kilka minut aż kapusta zmięknie.
- . Do białej kapusty dodaj namoczone grzyby (wraz z wodą) oraz śliwki z winem i whisky. Dopraw solą i gotuj pod przykryciem.
- . Do gotującej się białej kapusty dodaj jabłko, powidła śliwkowe i zawartość drugiego garnka. Wymieszaj i gotuj pod przykryciem ok. 2 h.
- . Kiełbasę wędzoną wegańską pokrój w kosteczkę i obsmaż na łyżce oleju.
- . Dodaj kiełbasę do bigosu i gotuj kolejną godzinę. W trakcie spróbuj i dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą, pieprzem i (opcjonalnie) chili.
- . Bigos odstaw, najlepiej na dobę, do "przegryzienia".
- . Podawaj z pieczywem.
Wskazówki
Muszę zaznaczyć, że bigos ten nie smakuje jak tradycyjny polski bigos z dużą ilością różnych mięs. Sama wegańska kiełbasa nie ma identycznego smaku jak ta mięsna, więc nie ma co się dziwić, że smak odbiega od tradycji.
Jednak – ja bigosu nigdy nie lubiłam, a ten … uwielbiam! „Mięsożercy” mówią, że jest on znacznie ciemniejszy i słodszy niż wersja tradycyjna. Słodycz na pewno pochodzi z dość dużej ilości śliwek – zawsze możecie ją nieco zmniejszyć.
Jeżeli nie macie dostępu do „wegańskich mięs” jak najbardziej możecie pominąć ten krok 🙂