Forbrukslån uten Sikkerhet | Sähkön Hinta | Kredittkort Online Søknad | Billig Strøm 2019 | Sammenlign Alarmselskaper | Vardia Forsikring Test | Mobilselskaper | Taksering

BUDYŃ JAGLANY Z MANGO

BUDYŃ JAGLANY Z MANGO
PrintKuchnia:  

Czy mam tu fanów mango ?! I wegan? A możesz wegan, którzy kochają mango?! Albo niewegan, którzy chętnie spróbują czegoś nowego? Jeżeli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś TAK, to zapraszam Cię do wypróbowania mojego nowego deserowo - śniadaniowego przepisu.

Budyń zasadniczo kojarzy się nam bardziej z deserem i jedzeniem go na ciepło (mogę powiedzieć, że jest to jedno z dań, których nienawidziłam już od samego zapachu, chodzi mi głównie o zapach gotującego się mleka!). Jednak poza tym, że jest deserem, może też być świetnym śniadaniem, które przygotujemy sobie dzień wcześniej i przechowamy w lodówce, tym samym oszczędzając czas rano 🙂 

Wracając do mojego stosunku do budyniu ... zmienił się w momencie spróbowania po raz pierwszy wersji jaglanej na mleku roślinnym. Nagle przestał być dla mnie wstrętym, śmierdzącym i przymusowym posiłkiem z przedszkola, a stał się idealną alternatywą na śniadanko (bo ja wolę wersję na zimno). 

Także jeżeli ktoś z Was też przewraca oczami na myśl o tradycyjnym budyniu, niech koniecznie spróbuje tego!! Gwarantuję Wam, że żaden mango-fan się nie zawiedzie 🙂

Składniki

 2 duże porcje
  • 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej 
  • 1 i 1/2 szklanki  mleka kokosowego (z kartonu) 
  • 3 łyżeczki syropu z agawy 
  • 2 małe dojrzałe mango 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  •   owoce, płatki kokosa do podania 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną bardzo dokładnie wypłucz w ciepłej wodzie, żeby pozbyć się goryczki. Najlepiej potrzymać ją chwilę w garnku i kilkanaście razy przelać wodą. Jest to bardzo ważne, bo nikt nie lubi połączenia goryczy z mango!
  2. Do garnka włóż wypłukaną kaszę jaglaną, zalej 3/4 szklanki mleka kokosowego i 1/3 szklanki wody.
  3. Gotuj pod przykryciem 15 min, aż kasza wchłonie cały płyn.
  4. Ciepłą kaszę przełóż do blendera (najlepiej sprawdzi się blender kielichowy), dodaj obrane i pokrojone mango, resztę mleka kokosowego, syrop z agawy i sok z cytryny.
  5. Blenduj do uzyskania gładkiej masy, tak żeby nie było w niej grudek. U mnie trwało to jakieś 5 min, ale wszystko zależy od mocy blendera. Jeżeli chcesz mieć bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej mleka kokosowego.
  6. Spróbuj czy budyń jest dla Ciebie wystarczająco słodki. Jeśli nie to dodaj więcej syropu z agawy i ponownie zblenduj.
  7. Budyń przelej do miseczek i udekoruj ulubionymi owocami, płatkami kokosa lub orzechami.

Wskazówki

Syrop z agawy możesz zastąpić syropem klonowym lub miodem w wersji niewegańskiej.

Jeżeli nie uda Ci się znaleźć dojrzałego świeżego mango, możesz skorzystać z dostępnej w sklepach pulpy z mango.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.