BUDYŃ JAGLANY Z MANGO

Czy mam tu fanów mango ?! I wegan? A możesz wegan, którzy kochają mango?! Albo niewegan, którzy chętnie spróbują czegoś nowego? Jeżeli na któreś z tych pytań odpowiedziałeś TAK, to zapraszam Cię do wypróbowania mojego nowego deserowo - śniadaniowego przepisu.
Budyń zasadniczo kojarzy się nam bardziej z deserem i jedzeniem go na ciepło (mogę powiedzieć, że jest to jedno z dań, których nienawidziłam już od samego zapachu, chodzi mi głównie o zapach gotującego się mleka!). Jednak poza tym, że jest deserem, może też być świetnym śniadaniem, które przygotujemy sobie dzień wcześniej i przechowamy w lodówce, tym samym oszczędzając czas rano 🙂
Wracając do mojego stosunku do budyniu ... zmienił się w momencie spróbowania po raz pierwszy wersji jaglanej na mleku roślinnym. Nagle przestał być dla mnie wstrętym, śmierdzącym i przymusowym posiłkiem z przedszkola, a stał się idealną alternatywą na śniadanko (bo ja wolę wersję na zimno).
Także jeżeli ktoś z Was też przewraca oczami na myśl o tradycyjnym budyniu, niech koniecznie spróbuje tego!! Gwarantuję Wam, że żaden mango-fan się nie zawiedzie 🙂
Składniki
- 1/2 szklanki nieugotowanej kaszy jaglanej
- 1 i 1/2 szklanki mleka kokosowego (z kartonu)
- 3 łyżeczki syropu z agawy
- 2 małe dojrzałe mango
- 1 łyżka soku z cytryny
- owoce, płatki kokosa do podania
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną bardzo dokładnie wypłucz w ciepłej wodzie, żeby pozbyć się goryczki. Najlepiej potrzymać ją chwilę w garnku i kilkanaście razy przelać wodą. Jest to bardzo ważne, bo nikt nie lubi połączenia goryczy z mango!
- Do garnka włóż wypłukaną kaszę jaglaną, zalej 3/4 szklanki mleka kokosowego i 1/3 szklanki wody.
- Gotuj pod przykryciem 15 min, aż kasza wchłonie cały płyn.
- Ciepłą kaszę przełóż do blendera (najlepiej sprawdzi się blender kielichowy), dodaj obrane i pokrojone mango, resztę mleka kokosowego, syrop z agawy i sok z cytryny.
- Blenduj do uzyskania gładkiej masy, tak żeby nie było w niej grudek. U mnie trwało to jakieś 5 min, ale wszystko zależy od mocy blendera. Jeżeli chcesz mieć bardziej płynną konsystencję, dodaj więcej mleka kokosowego.
- Spróbuj czy budyń jest dla Ciebie wystarczająco słodki. Jeśli nie to dodaj więcej syropu z agawy i ponownie zblenduj.
- Budyń przelej do miseczek i udekoruj ulubionymi owocami, płatkami kokosa lub orzechami.
Wskazówki
Syrop z agawy możesz zastąpić syropem klonowym lub miodem w wersji niewegańskiej.
Jeżeli nie uda Ci się znaleźć dojrzałego świeżego mango, możesz skorzystać z dostępnej w sklepach pulpy z mango.