BURACZANE KLUSKI ŚLĄSKIE

BURACZANE KLUSKI ŚLĄSKIE

Przyszła wiosna i na talerzu pojawiły się piękne głębokie kolory - połączenie intensywnej, buraczkowej barwy z energetyzującą zielenią!

Początek wiosny nie obfituje jeszcze w ogromną ilość świeżych warzyw, więc warto sięgnąć po mrożonki, których zdecydowaną zaletą są wartości odżywcze oraz fakt, że można je przechowywać bardzo długo w zamrażarce, a dzięki temu w każdej chwili po nie sięgnąć, nawet gdy zjawi się niezapowiedziany gość lub się pochorujemy. Hortex oferuje nam pyszne warzywa (i owoce), dzięki którym możemy szybko i bez wielkiego wysiłku stworzyć pyszne dania, takie jak np. poniższe kluski śląskie 🙂 Nieziemską zaletą purée z buraczków jest to, że nie musimy się "brudzić" obierając i krojąc buraki, czekać aż się ugotują i później blendować - wystarczy kupić tę mrożonkę Hortex i mamy moc witamin o pięknym kolorze gotową w dosłownie kilka minut! 

Składniki

 6 porcji
  • 1,8 kg ziemniaków 
  • 450 g buraczki purée Hortex 
  •   mąka ziemniaczana 
  •   sól 
  •   pesto z bazylii

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
  2. W drugim garnku przygotuj purée z buraczków Hortex.
  3. Ziemniaki ubij na gładką masę, posól do smaku.
  4. Dodaj purée z buraczków i dokładnie wymieszaj.
  5. Najłatwiej odmierzyć odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej w ten sposób: w garnku uklep równo masę, narysuj na niej X i wyjmij 1/4 masy. W miejsce masy wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj z powrotem wyjętą masę i wymieszaj dokładnie. Ciasto ma być gładkie i nieklejące.
  6. Odrywaj ciasto po kawałku - wielkość zależy od tego, jakiego rozmiaru kluski chcesz zrobić. Formuj kulkę i palcem rób małe wgłębienie w środku.
  7. Kluski odstaw i przygotuj pesto. Jeżeli nie chcesz robić domowej wersji zawsze możesz skorzystać z kupnej.
  8. Kluski wkładaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj do wypłynięcia.
  9. Przełóż kluski do naczynia/na talerz i uzupełnij każdą dziurkę pesto.
  10. . Podawaj na gorąco 🙂

Wskazówki

Kluseczki możecie również podać z masłem lub swoim ulubionym sosem 🙂

Polecam przygotować podwójną lub nawet potrójną ilość, bo znikają z talerza w mgnieniu oka! A jeśli jakimś cudem zostaną to zawsze można je zamrozić.


Wiosenny konkurs od Matki Natury

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com