BURACZANE KLUSKI ŚLĄSKIE
Przyszła wiosna i na talerzu pojawiły się piękne głębokie kolory - połączenie intensywnej, buraczkowej barwy z energetyzującą zielenią!
Początek wiosny nie obfituje jeszcze w ogromną ilość świeżych warzyw, więc warto sięgnąć po mrożonki, których zdecydowaną zaletą są wartości odżywcze oraz fakt, że można je przechowywać bardzo długo w zamrażarce, a dzięki temu w każdej chwili po nie sięgnąć, nawet gdy zjawi się niezapowiedziany gość lub się pochorujemy. Hortex oferuje nam pyszne warzywa (i owoce), dzięki którym możemy szybko i bez wielkiego wysiłku stworzyć pyszne dania, takie jak np. poniższe kluski śląskie 🙂 Nieziemską zaletą purée z buraczków jest to, że nie musimy się "brudzić" obierając i krojąc buraki, czekać aż się ugotują i później blendować - wystarczy kupić tę mrożonkę Hortex i mamy moc witamin o pięknym kolorze gotową w dosłownie kilka minut!
Składniki
- 1,8 kg ziemniaków
- 450 g buraczki purée Hortex
- mąka ziemniaczana
- sól
- pesto z bazylii
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i ugotuj w osolonej wodzie do miękkości.
- W drugim garnku przygotuj purée z buraczków Hortex.
- Ziemniaki ubij na gładką masę, posól do smaku.
- Dodaj purée z buraczków i dokładnie wymieszaj.
- Najłatwiej odmierzyć odpowiednią ilość mąki ziemniaczanej w ten sposób: w garnku uklep równo masę, narysuj na niej X i wyjmij 1/4 masy. W miejsce masy wsyp mąkę ziemniaczaną. Dodaj z powrotem wyjętą masę i wymieszaj dokładnie. Ciasto ma być gładkie i nieklejące.
- Odrywaj ciasto po kawałku - wielkość zależy od tego, jakiego rozmiaru kluski chcesz zrobić. Formuj kulkę i palcem rób małe wgłębienie w środku.
- Kluski odstaw i przygotuj pesto. Jeżeli nie chcesz robić domowej wersji zawsze możesz skorzystać z kupnej.
- Kluski wkładaj na wrzącą, osoloną wodę i gotuj do wypłynięcia.
- Przełóż kluski do naczynia/na talerz i uzupełnij każdą dziurkę pesto.
- . Podawaj na gorąco 🙂