CARPACCIO Z BURAKA Z SEREM KOZIM

CARPACCIO Z BURAKA Z SEREM KOZIM

Jak ten czas szybko leci, dopiero co były święta, a tu znowu mamy grudzień i czas szykować listę potraw wigilijnych. Na moim świątecznym stole w tym roku zagości carpaccio z buraka, danie bardzo proste, ale efektowne w smaku... i w wyglądzie w sumie też 🙂

Jest to przystawka, którą przygotujecie bardzo szybko! Pod warunkiem, że wcześniej upieczecie sobie buraki. Możecie zrobić to za jednym zamachem z tymi do barszczu wigilijnego z tego przepisu! A reszta to już pikuś, 5 minut roboty i mamy czas na pozostałe, bardziej wymagające dania wigilijne 🙂

Składniki

 2 porcje
  • 2  średniej wielkości buraki 
  • kawałek  twardego dojrzewającego sera koziego 
  • garść  rukwi wodnej 
  • 10  orzechów włoskich 
  •   świeżo zmielony pieprz 

SOS

  • 2 łyżki oliwy z oliwek 
  • 1 łyżka syropu klonowego 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 220 st.
  2. Buraka obierz, zawiń w folię aluminiową.
  3. Piecz w piekarniku do miękkości (ok. 1 h). Co jakiś czas sprawdź widelcem czy burak już jest miękki.
  4. Odstaw do wystudzenia.
  5. Buraka pokrój w cienkie plasterki i rozłóż na talerzu.
  6. Ser kozi pokrój "plastrownicą"/nożem do sera (istotne jest to, żeby plasterki były jak najcieńsze, takie półprzeźroczyste).
  7. Orzechy włoskie połam na mniejsze kawałki.
  8. Rukiew wodną umyj, osusz.
  9. Przygotuj sos. Oliwę wymieszaj z syropem klonowym, solą i pieprzem.
  10. . Buraki polej sosem, posyp serem, na to rozłóż rukiew wodną, posyp orzechami włoskimi i świeżo mielonym pieprzem.

Wskazówki

To danie sprawdzi się nie tylko jako przystawka na wigilię, ale też może być dodatkiem do głównego dania, np. pieczonego indyka. Spokojnie można się nim pozachwycać również poza okresem świątecznym 🙂

Moje carpaccio podałam na pięknym talerzu marki Ambition, http://ambition.pl

 


Przepis na udane święta

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.