CHLEBEK BANANOWY

CHLEBEK BANANOWY

Kiedy tylko zapomnę o bananach i zaczynają czernieć, od razu sięgam po mój niezawodny przepis na chlebek bananowy i piekę brytfankę na cały tydzień.

Dzięki temu mam pyszne i całkiem zdrowe drugie śniadanie na każdy dzień tygodnia.

Składniki

 10 porcji
  • 170 g mąki pszennej 
  • 55 g mąki żytniej bio 
  • 1 czubata łyżeczka cynamonu 
  • pół łyżeczki kardamonu 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej 
  • 70 g płatków quinoa  lub jaglanych
  • 60 g orzechów włoskich 
  • 155 g miodu 
  • 80 ml  oleju rzepakowego 
  • 2  jajka 
  • 3 duże banany  (450-500 g)

Sposób przygotowania

  1. Mąkę pszenną i żytnią wymieszaj z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami quinoa i 40 g orzechów włoskich (możesz je wcześniej posiekać).
  2. banany zblenuj z miodem, olejem i jajkami.
  3. Zblenodwane składniki przelej do suchych składników i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem planetarnym.
  4. Piekarnik nagrzej do 180 st.
  5. Brytfankę (keksówkę) wysmaruj olejem i posyp mąką lub płatkami quinoa/jaglanymi.
  6. Przelej do niej masę.
  7. Wyrównaj i posyp resztą orzechów włoskich - mogą być w całości albo posiekane - jak wolisz.
  8. Piecz 50 min - do suchego patyczka.

Wskazówki

Rodzaj mąki możesz dowolnie modyfikować – zależy od tego jaką mąkę masz w domu albo jaką lubisz najbardziej. Ważne, żeby było jej 225 g łącznie.

Płatki również możesz zmienić z quinoa na jaglane albo takie jakie masz w domu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.