CHLEBEK BANANOWY
CHLEBEK BANANOWY9 grudnia 2017
Kiedy tylko zapomnę o bananach i zaczynają czernieć, od razu sięgam po mój niezawodny przepis na chlebek bananowy i piekę brytfankę na cały tydzień.
Dzięki temu mam pyszne i całkiem zdrowe drugie śniadanie na każdy dzień tygodnia.
Składniki
10 porcji
- 170 g mąki pszennej
- 55 g mąki żytniej bio
- 1 czubata łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 70 g płatków quinoa lub jaglanych
- 60 g orzechów włoskich
- 155 g miodu
- 80 ml oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 3 duże banany (450-500 g)
Sposób przygotowania
- Mąkę pszenną i żytnią wymieszaj z cynamonem, kardamonem, proszkiem do pieczenia, sodą, płatkami quinoa i 40 g orzechów włoskich (możesz je wcześniej posiekać).
- banany zblenuj z miodem, olejem i jajkami.
- Zblenodwane składniki przelej do suchych składników i dokładnie wymieszaj łyżką lub mikserem planetarnym.
- Piekarnik nagrzej do 180 st.
- Brytfankę (keksówkę) wysmaruj olejem i posyp mąką lub płatkami quinoa/jaglanymi.
- Przelej do niej masę.
- Wyrównaj i posyp resztą orzechów włoskich - mogą być w całości albo posiekane - jak wolisz.
- Piecz 50 min - do suchego patyczka.
Wskazówki
Rodzaj mąki możesz dowolnie modyfikować – zależy od tego jaką mąkę masz w domu albo jaką lubisz najbardziej. Ważne, żeby było jej 225 g łącznie.
Płatki również możesz zmienić z quinoa na jaglane albo takie jakie masz w domu.