CHLEBEK DYNIOWO-CZEKOLADOWY

CHLEBEK DYNIOWO-CZEKOLADOWY

Dynia jest nieodłącznym elementem jesieni oraz przepisów, które powstają o tej porze roku. Zwykle robię z niej kremy lub jem na słono, jednak w tym roku, mając resztkę niewykorzystanego purée, postanowiłam przerobić je na chlebek. A że dzień wcześniej usłyszałam pytanie, czy zrobię ciasto czekoladowe, to stwierdziłam, że świetnym pomysłem będzie połączyć dynię z kakao i upiec idealny chlebek na drugie śniadanie lub deser do kawy. I tak powstał ten przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie, a ponadto jest idealnie wilgotne nawet przez 5 dni, o ile oczywiście wcześniej nie zniknie z blaszki 🙂

PS. Na dole, we wskazówkach możecie przeczytać jak ja je podaje we wzbogaconej wersji 🙂

Składniki

 1 keksówka 21x11cm
  • 1 szklanka purée z dyni
  • 3  małe jajka 
  • 1/2 szklanki brązowego cukru 
  • 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 
  • 1/2 szklanki mleka 
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • 1 łyżeczka kardamonu 
  • 1/2 łyżeczki soli 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 45 g kakao 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia 
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  •   masło do posmarowania keksówki 
  •  do podania: ser Ricotta, gruszka, orzechy włoskie 

Sposób przygotowania

  1. Cukier z jajkami ubij na wysokich obrotach na gęstą, białą pianę.
  2. W misce wymieszaj suche składniki: cynamon, kardamon, sól, pieprz cayenne, kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
  3. Do ubitej masy dodaj purée z dyni, olej oraz mleko i zmiksuj do połączenia składników.
  4. Piekarnik (grzanie góra-dół) rozgrzej do 180 st.
  5. Do masy dodaj suche składniki i powoli wymieszaj aż do połączenia składników.
  6. Keksówkę wysmaruj masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i delikatnie wygładź.
  7. Piecz ok. 50-55 min, aż do suchego patyczka. Wystudź na kratce poza piekarnikiem.

Wskazówki

Chlebek sam w sobie jest przepyszny, ale proponuję Wam dodatkowo wzbogacić go o serek Ricotta, dojrzałą gruszkę oraz pokruszone orzechy włoskie. Dla mnie to idealne drugie śniadanie, do kawy lub herbaty 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com