CHLEBEK DYNIOWO-CZEKOLADOWY

Dynia jest nieodłącznym elementem jesieni oraz przepisów, które powstają o tej porze roku. Zwykle robię z niej kremy lub jem na słono, jednak w tym roku, mając resztkę niewykorzystanego purée, postanowiłam przerobić je na chlebek. A że dzień wcześniej usłyszałam pytanie, czy zrobię ciasto czekoladowe, to stwierdziłam, że świetnym pomysłem będzie połączyć dynię z kakao i upiec idealny chlebek na drugie śniadanie lub deser do kawy. I tak powstał ten przepis, ciasto nie jest zbyt słodkie, a ponadto jest idealnie wilgotne nawet przez 5 dni, o ile oczywiście wcześniej nie zniknie z blaszki 🙂
PS. Na dole, we wskazówkach możecie przeczytać jak ja je podaje we wzbogaconej wersji 🙂
Składniki
- 1 szklanka purée z dyni
- 3 małe jajka
- 1/2 szklanki brązowego cukru
- 1/2 szklanki oleju słonecznikowego
- 1/2 szklanki mleka
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka kardamonu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
- 45 g kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- masło do posmarowania keksówki
- do podania: ser Ricotta, gruszka, orzechy włoskie
Sposób przygotowania
- Cukier z jajkami ubij na wysokich obrotach na gęstą, białą pianę.
- W misce wymieszaj suche składniki: cynamon, kardamon, sól, pieprz cayenne, kakao, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę.
- Do ubitej masy dodaj purée z dyni, olej oraz mleko i zmiksuj do połączenia składników.
- Piekarnik (grzanie góra-dół) rozgrzej do 180 st.
- Do masy dodaj suche składniki i powoli wymieszaj aż do połączenia składników.
- Keksówkę wysmaruj masłem, spód wyłóż papierem do pieczenia. Przelej masę do formy i delikatnie wygładź.
- Piecz ok. 50-55 min, aż do suchego patyczka. Wystudź na kratce poza piekarnikiem.
Wskazówki
Chlebek sam w sobie jest przepyszny, ale proponuję Wam dodatkowo wzbogacić go o serek Ricotta, dojrzałą gruszkę oraz pokruszone orzechy włoskie. Dla mnie to idealne drugie śniadanie, do kawy lub herbaty 🙂