CHLEBEK GRUSZKOWY
CHLEBEK GRUSZKOWY19 listopada 2017

Chlebek sprawdzi się idealnie jako drugie śniadanie lub podwieczorek.
Składniki
10 porcji
- 2 szklanki mąki (u mnie 1 pszennej i 1 żytniej)
- pół szklanki cukru brązowego
- 1/3 szklanki miodu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 jajko
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 łyżki raw cocoa powder (lub zwykłego kakao)
- 1 łyżeczka cynamonu
- pół łyżeczki kardamonu
- 2 łyżeczki siemienia lnianego
- 4 łyżki orzechów włoskich
- 1 szklanka mleka sojowego
- 2 gruszki
Sposób przygotowania
- Wszystkie składniki (z wyjątkiem gruszek) zmiksuj w misce.
- Gruszki obierz i przekrój na pół. Wykrój twardą część.
- Piekarnik nagrzej do 180 st.
- Foremkę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką.
- Ciasto przelej do foremki. Na wierch wbij pokrojone gruszki i orzechy włoskie.
- Piecz ok. 45 min - do suchego patyczka.
- Ostudź przed pokrojeniem.
Wskazówki
Wymiary blachy: 35 x 12 x 8 cm