CHLEBEK GRUSZKOWY

CHLEBEK GRUSZKOWY

Chlebek sprawdzi się idealnie jako drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki

 10 porcji
  • 2 szklanki mąki  (u mnie 1 pszennej i 1 żytniej)
  • pół szklanki cukru brązowego 
  • 1/3 szklanki  miodu 
  • 1,5  łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 1,5 łyżeczki  sody oczyszczonej 
  • 1   jajko 
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego 
  • 2  łyżki raw cocoa powder  (lub zwykłego kakao)
  • 1 łyżeczka cynamonu 
  • pół łyżeczki kardamonu 
  • 2  łyżeczki siemienia lnianego 
  • 4  łyżki orzechów włoskich 
  • 1  szklanka  mleka sojowego 
  • 2   gruszki 

Sposób przygotowania

  1. Wszystkie składniki (z wyjątkiem gruszek) zmiksuj w misce.
  2. Gruszki obierz i przekrój na pół. Wykrój twardą część.
  3. Piekarnik nagrzej do 180 st.
  4. Foremkę wysmaruj tłuszczem, posyp mąką.
  5. Ciasto przelej do foremki. Na wierch wbij pokrojone gruszki i orzechy włoskie.
  6. Piecz ok. 45 min - do suchego patyczka.
  7. Ostudź przed pokrojeniem.

Wskazówki

Wymiary blachy: 35 x 12 x 8 cm

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com