CHŁODNIK Z BOTWINKI
CHŁODNIK Z BOTWINKI20 maja 2018

Wiosna w pełni, sezon na botwinkę trwa! Przygotowałam klasyczny chłodnik, z dużą ilością aromatycznego kopru i szczypiorku. Koniecznie przygotujcie go jeszcze w maju, kiedy mamy nieograniczony dostęp do pysznej botwinki!
Składniki
4 porcje
- 1 pęczek botwiny (z dużymi buraczkami)
- 1 litr bulionu warzywnego
- 400 ml kefiru
- 5 łyżek śmietany 18%
- pół pęczka szczypiorku
- pół pęczka koperku
- 3 ogórki gruntowe
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 łyżka octu z białego wina
- 2-4 łyżeczki soku z cytryny (do smaku)
- sól
- pieprz
- opcjonalnie jajko/grzanki/młode ziemniaczki
Sposób przygotowania
- Buraczki obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
- Łodygi pokrój drobno.
- Liście dokładnie umyj i posiekaj drobno.
- Zagotuj bulion, zmniejsz ogień, dodaj do niego buraczki i gotuj na małym ogniu przez 8 min.
- Dodaj łodygi i liście i gotuj przez 4 min.
- Dodaj ocet, wymieszaj.
- Dodaj trochę soku z cytryny, soli i pieprzu. Wymieszaj.
- W razie potrzeby dodaj więcej przypraw i soku z cytryny.
- Odstaw do całkowitego ostudzenia.
- . Dodaj kefir, śmietanę i wymieszaj.
- . Ogórek i rzodkiewkę pokrój w kostkę.
- . Szczypiorek i koper drobno posiekaj, dodaj do chłodnika i wymieszaj.
- . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- . Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, lub ugotowanymi ziemniaczkami, albo grzankami.
Wskazówki
Polecam pozostawić na całą noc do ostudzenia i dopiero kolejnego dnia „zabielić” chłodnik. Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie dodatki, wtedy samo zabielenie i wsypanie dodatków trwa chwilkę.
Przechowywać w lodówce i podawać prosto z lodówki, wtedy jest najsmaczniejszy 🙂