CHŁODNIK Z BOTWINKI

CHŁODNIK Z BOTWINKI

Wiosna w pełni, sezon na botwinkę trwa! Przygotowałam klasyczny chłodnik, z dużą ilością aromatycznego kopru i szczypiorku. Koniecznie przygotujcie go jeszcze w maju, kiedy mamy nieograniczony dostęp do pysznej botwinki!

Składniki

 4 porcje
  • 1 pęczek botwiny (z dużymi buraczkami) 
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  • 400 ml kefiru 
  • 5 łyżek śmietany 18% 
  • pół pęczka szczypiorku 
  • pół pęczka koperku 
  • 3  ogórki gruntowe 
  • 1 pęczek rzodkiewki 
  • 1 łyżka octu z białego wina 
  • 2-4 łyżeczki soku z cytryny (do smaku) 
  •   sól 
  •   pieprz 
  • opcjonalnie  jajko/grzanki/młode ziemniaczki 

Sposób przygotowania

  1. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę.
  2. Łodygi pokrój drobno.
  3. Liście dokładnie umyj i posiekaj drobno.
  4. Zagotuj bulion, zmniejsz ogień, dodaj do niego buraczki i gotuj na małym ogniu przez 8 min.
  5. Dodaj łodygi i liście i gotuj przez 4 min.
  6. Dodaj ocet, wymieszaj.
  7. Dodaj trochę soku z cytryny, soli i pieprzu. Wymieszaj.
  8. W razie potrzeby dodaj więcej przypraw i soku z cytryny.
  9. Odstaw do całkowitego ostudzenia.
  10. . Dodaj kefir, śmietanę i wymieszaj.
  11. . Ogórek i rzodkiewkę pokrój w kostkę.
  12. . Szczypiorek i koper drobno posiekaj, dodaj do chłodnika i wymieszaj.
  13. . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  14. . Podawaj z ugotowanym na twardo jajkiem, lub ugotowanymi ziemniaczkami, albo grzankami.

Wskazówki

Polecam pozostawić na całą noc do ostudzenia i dopiero kolejnego dnia “zabielić” chłodnik. Najlepiej przygotować sobie wcześniej wszystkie dodatki, wtedy samo zabielenie i wsypanie dodatków trwa chwilkę.

Przechowywać w lodówce i podawać prosto z lodówki, wtedy jest najsmaczniejszy 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.