CHOCOLATE TROPICAL BOWL

CHOCOLATE TROPICAL BOWL

Tęskni mi się za dobrymi, letnimi owocami, naszymi polskimi słodkimi truskawkami, ale też za czymś bardziej tropikalnym jak tajskie mango czy marakuja. Przy okazji ostatnich zakupów natknęłam się na sprowadzane, ale pięknie pachnące i naprawdę niezłe w smaku owoce, co od razu podsunęło mi pomysł na pyszne śniadanie, przy którym można pomarzyć albo powspominać cudowne wakacje!

Także zapraszam Was do krainy mocno czekoladowej, ale też pełnej soczystych, świeżych owoców! Z nimi możecie dowolnie eksperymentować, ale polecam dodać mango i moją ukochaną marakuję, a jak pojawią się nasze polskie truskawki to wtedy koniecznie je wykorzystać!

Składniki

 2 porcje
  • 100 g kaszy jaglanej 
  • ok. 250 ml mleka owsianego/sojowego 
  • ok.1 łyżki ksylitolu (zależy od tego jak słodki smak chcesz uzyskać) 
  • 4 kostki czarnej czekolady 
  • 2 łyżki kakao 
  •  garść ulubionych owoców 

Sposób przygotowania

  1. Suchą kaszę jaglaną wsyp do rondelka i praż przez kilka minut, aż do uzyskania orzechowego zapachu.
  2. Kaszę zalej mlekiem, dodaj kostki czekolady, kakao i ksylitol.
  3. Wymieszaj i gotuj aż kasza będzie miękka. W zależności od kaszy możesz potrzebować trochę więcej mleka - kasza musi być w pełni miękka nie "grudowata".
  4. W czasie gotowania kaszy przygotuj ulubione owoce.
  5. Przełóż czekoladową kaszę do miseczek, dodaj ulubione owoce i jedz jeszcze na ciepło 🙂

Wskazówki

Ksylitol możesz zastąpić innym słodzikiem, ja często robię też z erytrolem.

A mleka możesz użyć krowiego jeśli lubisz 😉

Podziel się swoimi myślami