CHRUPIĄCE GOFRY
Bardzo długo szukałam dobrego przepisu na gofry, kosztowało mnie to sporo nerwów i wyrzuconego ciasta, aż w końcu udało mi się stworzyć proporcje dla mnie idealne. Jesteśmy po kilku próbach i zawsze wychodzą super chrupiące, wręcz mogę powiedzieć, że są najlepsze jakie jadłam! Ja ostatnio jestem fanką krzywych gofrów, nie takich jak z nadmorskich kurortów, a bardziej jak z modnych nowojorskich kawiarnii. Dlatego też nie wlewam nadmiaru ciasta, dzięki temu otrzymuję nierówne brzegi i dziury w środku 🙂
O tym, że kocham gofry w wersji wytrawnej mogliście się już przekonać w przepisach na : gofry a'la pizza lub na wersję z łososiem. Tym razem daję Wam przepis na chrupiące ciasto, a dodatki wybierzecie we własnym zakresie 🙂
Składniki
- 375 ml mleka
- 250 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 80 g oleju roślinnego
- 3 jajka
- szczypta soli
- cukier (opcjonalnie)
Sposób przygotowania
- Mąkę przesiej do dużej miski.
- Dodaj mleko, olej, proszek do pieczenia, żółtka jajek i sól. Jeśli robisz gofry na słodko możesz dodać cukier.
- Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wmieszaj je delikatnie szpatułką do masy.
- Rozgrzej gofrownicę, łyżką przełóż do niej masę i piecz zgodnie z zaleceniami producenta. Ja mam gofrownicę o mocy 750 W i każdego gofra robię ok. 5 min.
- Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂
Wskazówki
Im wyższa moc gofrownicy tym lepiej i szybciej, ale ja spokojnie daję radę z moją 750 W wygraną kiedyś w jakimś konkursie 🙂
Jeśli robicie gofry na słodko to do masy możecie dodać łyżkę lub dwie cukru, zależy czy lubicie słodkie ciasto. Ja jem raczej gofry wytrawne, więc nie słodzę ciasta wcale.