CHRUPIĄCE GOFRY

CHRUPIĄCE GOFRY

Bardzo długo szukałam dobrego przepisu na gofry, kosztowało mnie to sporo nerwów i wyrzuconego ciasta, aż w końcu udało mi się stworzyć proporcje dla mnie idealne. Jesteśmy po kilku próbach i zawsze wychodzą super chrupiące, wręcz mogę powiedzieć, że są najlepsze jakie jadłam! Ja ostatnio jestem fanką krzywych gofrów, nie takich jak z nadmorskich kurortów, a bardziej jak z modnych nowojorskich kawiarnii. Dlatego też nie wlewam nadmiaru ciasta, dzięki temu otrzymuję nierówne brzegi i dziury w środku 🙂

O tym, że kocham gofry w wersji wytrawnej mogliście się już przekonać w przepisach na : gofry a'la pizza lub na wersję z łososiem. Tym razem daję Wam przepis na chrupiące ciasto, a dodatki wybierzecie we własnym zakresie 🙂

Składniki

 12 sztuk
  • 375 ml mleka 
  • 250 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 80 g oleju roślinnego 
  • 3  jajka 
  •  szczypta soli 
  •   cukier (opcjonalnie) 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę przesiej do dużej miski.
  2. Dodaj mleko, olej, proszek do pieczenia, żółtka jajek i sól. Jeśli robisz gofry na słodko możesz dodać cukier.
  3. Białka ubij na sztywną pianę, a następnie wmieszaj je delikatnie szpatułką do masy.
  4. Rozgrzej gofrownicę, łyżką przełóż do niej masę i piecz zgodnie z zaleceniami producenta. Ja mam gofrownicę o mocy 750 W i każdego gofra robię ok. 5 min.
  5. Podawaj z ulubionymi dodatkami 🙂

Wskazówki

Im wyższa moc gofrownicy tym lepiej i szybciej, ale ja spokojnie daję radę z moją 750 W wygraną kiedyś w jakimś konkursie 🙂

Jeśli robicie gofry na słodko to do masy możecie dodać łyżkę lub dwie cukru, zależy czy lubicie słodkie ciasto. Ja jem raczej gofry wytrawne, więc nie słodzę ciasta wcale.

Podziel się swoimi myślami