CIASTO DROŻDŻOWE Z CZEREŚNIAMI
Sezon na najpyszniejsze owoce w pełni, więc trzeba z niego korzystać!
Ostatnio koleżanka przywiozła mi bardzo dużo słodkich, dojrzałych czereśni, więc trzeba było je jak najszybciej wykorzystać. Pierwsze pół kilograma zjadłam prosto z siateczki 🙂 ale nadal zostało mi ich sporo, więc przerobiłam je na uwielbiane przez moją mamę ciasto drożdżowe! Jest z nim bardzo mało roboty (bo użyłam suchych drożdży), także 15 min i macie gotowe do wyrośnięcia ciasto i tym samym 2 godziny na odpoczynek, a później tylko posypać owocami i hop do pieca 🙂 Następnie, najlepiej póki ciepłe, podzielcie się nim z bliskimi, tak jak ja uczyniłam to przynosząc je mojej mamie 🙂
Składniki
- 30 g rozpuszczonego masła +trochę masła do posmarowania blachy
- 75 ml mleka
- ok. 160 g mąki pszennej
- 4 g drożdży instant
- 30 g cukru pudru
- szczypta soli
- 1 jajko
- garść czereśni
Warning: A non-numeric value encountered in /home/grzelix/ftp/wp-content/plugins/recipepress-reloaded/public/rpr_template_tags.php on line 1797
Warning: A non-numeric value encountered in /home/grzelix/ftp/wp-content/plugins/recipepress-reloaded/public/rpr_template_tags.php on line 1797
Warning: A non-numeric value encountered in /home/grzelix/ftp/wp-content/plugins/recipepress-reloaded/public/rpr_template_tags.php on line 1797
Sposób przygotowania
- Masło rozpuść w rondelku.
- Mleko podgrzej, powinno być w takiej temperaturze, żeby nie parzyło przy włożeniu do środka palca.
- Do miski wsyp mąkę, drożdże, sól i cukier puder. Wymieszaj.
- Dodaj jajko, rozpuszczone masło i ciepłe mleko.
- Zagniataj ciasto ręką lub hakiem miksera planetarnego do uzyskania jednolitego, lekko klejącego się ciasta. Jeżeli ciasto się za bardzo lepi, jest lejące to dodaj więcej mąki.
- Blachę wysmaruj masłem. Do środka włóż ciasto, przykryj ściereczką i odstaw na ok. 2 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Czereśnie umyj, osusz, wydryluj.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st.
- Wyrośnięte ciasto posyp pokrojonymi czereśniami.
- . Piecz ok 25-30 min.
Wskazówki
Czereśnie możesz zastąpić dowolnymi owocami, ja uwielbiam to ciasto drożdżowe z rabarbarem w cukrze!
Jeżeli chcesz zrobić duże ciasto, to po prostu możesz podwoić wszystkie składniki. Pamiętaj, że wtedy ciasto będzie się piekło nieco dłużej.