CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM
CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM16 listopada 2018
To danie (a może przekąska?) powstało z tzw resztek z lodówki, ale bardzo u mnie zapunktowało tym, że jest banalne, szybkie i spokojnie załatwi temat niezapowiedzianych gości, albo nagłego napadu głodu w niedziele niehandlową 🙂 Także warto uzbroić lodówki w ricottę, szpinak i ciasto francuskie i nie bać się, że ktoś wpadnie w odwiedziny bez zapowiedzi lub zostanie pokonany przez głód! 🙂
Składniki
3 porcje
- ok. 300-350 g ciasta francuskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 biała cebula
- 2 łyżki oliwy
- 300 g świeżego szpinaku
- 250 g sera ricotta
- jajko
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę drobno posiekaj.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni rozgrzej oliwę.
- Podsmaż cebulę i czosnek.
- Dodaj szpinak. Posól. Przykryj i poczekaj aż zwiędnie.
- Ostudź i odciśnij wodę.
- Szpinak wymieszaj z ricottą.
- Dopraw solą i pieprzem.
- Piekarnik rozgrzej do 220 st.
- . Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w kwadraty.
- . Na środek każdego kwadratu nałóż masę szpinakowo-serową.
- . 4 rogi ciasta zlep u góry i pozlepiaj na pełnej długości każdego boku (tak, aby powstały "sakiewki")
- . Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami sezamu.
- . Piecz ok. 25 min (sprawdź na opakowaniu ciasta ile powinno się piec), do momentu aż będzie zarumienione i wyrośnięte.
Wskazówki
Ciasto możesz również złożyć w trójkąty, wtedy zdecydowanie skrócisz czas produkcji tego dania 🙂