CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM

CIASTO FRANCUSKIE Z RICOTTĄ I SZPINAKIEM

To danie (a może przekąska?) powstało z tzw resztek z lodówki, ale bardzo u mnie zapunktowało tym, że jest banalne, szybkie i spokojnie załatwi temat niezapowiedzianych gości, albo nagłego napadu głodu w niedziele niehandlową 🙂 Także warto uzbroić lodówki w ricottę, szpinak i ciasto francuskie i nie bać się, że ktoś wpadnie w odwiedziny bez zapowiedzi lub zostanie pokonany przez głód! 🙂

Składniki

 3 porcje
  • ok. 300-350 g ciasta francuskiego 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1  biała cebula 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 300 g świeżego szpinaku 
  • 250 g sera ricotta 
  •   jajko 
  •   sól, pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę drobno posiekaj.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni rozgrzej oliwę.
  4. Podsmaż cebulę i czosnek.
  5. Dodaj szpinak. Posól. Przykryj i poczekaj aż zwiędnie.
  6. Ostudź i odciśnij wodę.
  7. Szpinak wymieszaj z ricottą.
  8. Dopraw solą i pieprzem.
  9. Piekarnik rozgrzej do 220 st.
  10. . Ciasto francuskie rozwiń, pokrój w kwadraty.
  11. . Na środek każdego kwadratu nałóż masę szpinakowo-serową.
  12. . 4 rogi ciasta zlep u góry i pozlepiaj na pełnej długości każdego boku (tak, aby powstały "sakiewki")
  13. . Posmaruj wierzch roztrzepanym jajkiem i posyp ziarenkami sezamu.
  14. . Piecz ok. 25 min (sprawdź na opakowaniu ciasta ile powinno się piec), do momentu aż będzie zarumienione i wyrośnięte.

Wskazówki

Ciasto możesz również złożyć w trójkąty, wtedy zdecydowanie skrócisz czas produkcji tego dania 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.