CINNAMON ROLLS
CINNAMON ROLLS24 listopada 2017

Uwielbiam jeść je na deser, na śniadanie, na podwieczorek, albo tak po prostu !
Samo robienie już jest przyjemne i bardzo proste. Zapach cynamonu i kardamonu wypełnia całe mieszkanie na dłużej... cinnamon rolls są idealne na jesienną chandrę!
Składniki
12 sztuk
- 200 ml mleka
- 110 g masła
- 7 g suchych drożdży
- 375 g mąki pszennej
- szczypta soli
- 1 jajko
- 100 g cukru demerara
- 2 łyżeczki kardamonu
- 3 łyżki cynamonu
- 3 łyżki cukru do posypania (najlepsze są perełki, ale może być zwykły cukier)
Sposób przygotowania
- Rozpuść 55 g masła w małym garnku, następnie dodaj mleko.
- Jak mieszanka się podgrzeje, jednak nie zagotuje (będzie o temperaturze takiej, że można dotknąć palcem), zdejmij z ognia i dodaj drożdże.
- Mieszaj do połączenia składników.
- W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, 55 g cukru i łyżeczkę kardamonu.
- Dodaj do suchych składników mleko z masłem i drożdżami.
- Przy pomocy miksera planetarnego (lub rąk) wyrabiaj ciasto ok 10 min. Jeśli będzie się lepić można podsypać mąką.
- Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego piekarnika) na 45 min.
- W tym czasie ubij pozostałe masło z pozostałym cukrem, cynamonem i kardamonem na gładką masę.
- Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, utwórz z niego prostokąt i rozwałkuj na grubość 3 mm.
- . Wyłóż nadzienie na rozwałkowane ciasto i rozsmaruj równomiernie, zostawiając małą krawędź bez nadzienia, żeby skleić ciasto.
- . Piekarnik rozgrzej do 200 st.
- . Zroluj ciasto i połóż je na papierze łączeniem do dołu.
- . Pokrój na 12 krążków i rozłóż równomiernie w okrągłej brytfannie. Lepiej żeby się ze sobą nie stykały, bo mocno urosną podczas pieczenia.
- . Ubij jajko, posmaruj nim wierzch każdego krążka i posyp całość 3 łyżkami cukru.
- . Piecz 15-20 min, aż się zarumienią.
Wskazówki
Warto spróbować rolls’a tuż po upieczeniu, wtedy jego smak jest najbardziej fenomenalny!
A ze szklanką mleka…coś wspaniałego!