Billige Forbrukslån | Sähkösopimus Vertailu | Test Kredittkort | Strømpris Sammenligning | Sammenlign Hyttealarm | Behandlingsforsikring | Billig Telefonabonnement | Fliser til kjøkken

CINNAMON ROLLS

CINNAMON ROLLS

Uwielbiam jeść je na deser, na śniadanie, na podwieczorek, albo tak po prostu !

Samo robienie już jest przyjemne i bardzo proste. Zapach cynamonu i kardamonu wypełnia całe mieszkanie na dłużej... cinnamon rolls są idealne na jesienną chandrę!

Składniki

 12 sztuk
  • 200 ml mleka 
  • 110 g masła 
  • 7 g suchych drożdży 
  • 375 g mąki pszennej 
  •  szczypta soli 
  • 1  jajko 
  • 100 g cukru demerara 
  • 2 łyżeczki kardamonu 
  • 3 łyżki cynamonu 
  • 3 łyżki cukru do posypania  (najlepsze są perełki, ale może być zwykły cukier)

Sposób przygotowania

  1. Rozpuść 55 g masła w małym garnku, następnie dodaj mleko.
  2. Jak mieszanka się podgrzeje, jednak nie zagotuje (będzie o temperaturze takiej, że można dotknąć palcem), zdejmij z ognia i dodaj drożdże.
  3. Mieszaj do połączenia składników.
  4. W dużej misce wymieszaj mąkę, sól, 55 g cukru i łyżeczkę kardamonu.
  5. Dodaj do suchych składników mleko z masłem i drożdżami.
  6. Przy pomocy miksera planetarnego (lub rąk) wyrabiaj ciasto ok 10 min. Jeśli będzie się lepić można podsypać mąką.
  7. Przełóż wyrobione ciasto do miski, przykryj ręczniczkiem i odstaw w ciepłe miejsce (np. do wyłączonego piekarnika) na 45 min.
  8. W tym czasie ubij pozostałe masło z pozostałym cukrem, cynamonem i kardamonem na gładką masę.
  9. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, utwórz z niego prostokąt i rozwałkuj na grubość 3 mm.
  10. . Wyłóż nadzienie na rozwałkowane ciasto i rozsmaruj równomiernie, zostawiając małą krawędź bez nadzienia, żeby skleić ciasto.
  11. . Piekarnik rozgrzej do 200 st.
  12. . Zroluj ciasto i połóż je na papierze łączeniem do dołu.
  13. . Pokrój na 12 krążków i rozłóż równomiernie w okrągłej brytfannie. Lepiej żeby się ze sobą nie stykały, bo mocno urosną podczas pieczenia.
  14. . Ubij jajko, posmaruj nim wierzch każdego krążka i posyp całość 3 łyżkami cukru.
  15. . Piecz 15-20 min, aż się zarumienią.

Wskazówki

Warto spróbować rolls’a tuż po upieczeniu, wtedy jego smak jest najbardziej fenomenalny!

A ze szklanką mleka…coś wspaniałego!

Dodaj komentarz