CUKINIA FASZEROWANA KURKAMI

CUKINIA FASZEROWANA KURKAMI

Sezon na kurki właśnie trwa, więc dzisiaj proponuję Wam bardzo proste, przyjemne danie, które super sprawdzi się na obiad czy kolację. Aktualnie mamy też na bazarkach przepyszne cukinie, więc koniecznie trzeba to wykorzystać, łącząc ze sobą smak letnich grzybów, kremowej gorgonzoli, a to wszystko w chrupiącej (specjalnie wcześniej nie podpiekanej) cukinii... koniecznie posypanej parmezanem!

Składniki

 3 cukinie
  • 3  cukinie średniej wielkości 
  • 1/2 szklanki kaszy kuskus 
  • 2 łyżki masła 
  • 1  mała biała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 300 g kurek 
  • 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 
  • 70 g sera gorgonzola 
  • 50 g sera grana padano 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę kuskus ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu.
  2. Kurki dokładnie oczyść. Jeżeli są duże to pokrój je na mniejsze kawałki.
  3. Na patelni rozgrzej masło.
  4. Podsmażaj cebulę przez kilka minut.
  5. Dodaj czosnek i kurki.
  6. Smaż przez kilka minut, w trakcie dodaj ser gorgonzola i natkę pietruszki. Wymieszaj dokładnie.
  7. Na koniec dodaj ugotowaną kaszę kuskus. Wymieszaj.
  8. Piekarnik rozgrzej do 190 st.
  9. Cukinie przekrój na pół, wyjmij miąższ ze środka.
  10. . Parmezan zetrzyj na tarce o małych oczkach.
  11. . Dno cukinii wysyp połową parmezanu.
  12. . Wyłóż cały farsz i posyp z wierzchu resztą parmezanu.
  13. . Piecz 25 min.

Wskazówki

Ten farsz idealnie sprawdzi się również do nadziewania pomidorów – warto spróbować obu wersji, szczególnie w sezonie na pomidory!

Kaszę kuskus można też zastąpić zdrowszą komosą ryżową.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com