CUKINIA NADZIEWANA WARZYWAMI
CUKINIA NADZIEWANA WARZYWAMI14 lipca 2018
Sezon na cukinię trwa, tak samo jak na dymkę i pora. Nawet pomidory już robią się pyszne i słodkie. Trzeba to wykorzystać, dlatego polecam Wam proste do przygotowania, nadziewane cukinie. Czas przygotowania jest jest dosyć szybki, także nie będziecie musieli długo stać "przy garach", chwila roboty w kuchni i można się cieszyć innymi aktywnościami 🙂
Składniki
3 cukinie
- 1 szklanka quinoa
- 3 średniej wielkości cukinie
- 1 dymka (biała i zielona część)
- 1 por (biała część)
- 2 pomidory
- pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
- pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki oliwy
- pół szklanki potartego sera żółtego
- 1 papryczka chili (opcjonalnie)
- natka pietruszki
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Quinoa wypłucz pod bieżącą wodą.
- Włóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wody.
- Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 min.
- Odstaw.
- Cukinię wydrąż łyżką, zachowaj środek.
- Piekarnik rozgrzej do 180 st, cukinię połóż na blasze, posyp solą i pieprzem i skrop oliwą.
- Piecz 15 min.
- Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę, pora i papryczkę chili jeżeli używasz.
- podsmażaj kilka minut.
- . Dodaj przyprawy.
- . Środek wydrążonej cukinii pokrój w kostkę, dodaj do warzyw na patelnię.
- . Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
- . Dodaj pomidory i quinoa na patelnię. Wymieszaj.
- . Dopraw do smaku. Dodaj natkę pietruszki i posiekaną zieloną część dymki.
- . Dodaj część potartego sera, zachowując trochę do posypania od góry.
- . Farsz wyłóż na wydrążone, podpieczone cukinie.
- . Piecz przez 15 min, na 180 st.
- . 5 min przed końcem pieczenia posyp potartym serem.
Wskazówki
Polecam też opcję wegańską – bez sera, lub po prostu z wegańskim serem 🙂
Tym samym farszem możecie też nadziać pomidory czy papryki, smakuje równie dobrze!