CUKINIA NADZIEWANA WARZYWAMI

CUKINIA NADZIEWANA WARZYWAMI

Sezon na cukinię trwa, tak samo jak na dymkę i pora. Nawet pomidory już robią się pyszne i słodkie. Trzeba to wykorzystać, dlatego polecam Wam proste do przygotowania, nadziewane cukinie. Czas przygotowania jest jest dosyć szybki, także nie będziecie musieli długo stać "przy garach", chwila roboty w kuchni i można się cieszyć innymi aktywnościami 🙂

Składniki

 3 cukinie
  • 1 szklanka quinoa 
  • 3  średniej wielkości cukinie 
  • 1  dymka (biała i zielona część) 
  • 1  por (biała część) 
  • 2  pomidory 
  • pół łyżeczki ostrej papryki w proszku 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 
  • 3 łyżki oliwy 
  • pół szklanki potartego sera żółtego 
  • 1  papryczka chili (opcjonalnie) 
  •   natka pietruszki 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Quinoa wypłucz pod bieżącą wodą.
  2. Włóż do garnka, zalej 1,5 szklanki wody.
  3. Zagotuj. Zmniejsz ogień i gotuj ok. 15 min.
  4. Odstaw.
  5. Cukinię wydrąż łyżką, zachowaj środek.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 st, cukinię połóż na blasze, posyp solą i pieprzem i skrop oliwą.
  7. Piecz 15 min.
  8. Na patelni rozgrzej oliwę. Dodaj posiekaną cebulę, pora i papryczkę chili jeżeli używasz.
  9. podsmażaj kilka minut.
  10. . Dodaj przyprawy.
  11. . Środek wydrążonej cukinii pokrój w kostkę, dodaj do warzyw na patelnię.
  12. . Pomidory pokrój w ćwiartki, wyjmij pestki. Miąższ pokrój w kostkę.
  13. . Dodaj pomidory i quinoa na patelnię. Wymieszaj.
  14. . Dopraw do smaku. Dodaj natkę pietruszki i posiekaną zieloną część dymki.
  15. . Dodaj część potartego sera, zachowując trochę do posypania od góry.
  16. . Farsz wyłóż na wydrążone, podpieczone cukinie.
  17. . Piecz przez 15 min, na 180 st.
  18. . 5 min przed końcem pieczenia posyp potartym serem.

Wskazówki

Polecam też opcję wegańską – bez sera, lub po prostu z wegańskim serem 🙂

Tym samym farszem możecie też nadziać pomidory czy papryki, smakuje równie dobrze!

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com