CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI

CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI

To danie w moim domu sprawdza się idealnie jako kolacja dla znajomych.

Ostatnio była u nas moja przyjaciółka, z którą dawno się nie widzieliśmy i nie chciałam stać godzinami w kuchni i zajmować się szykowaniem nie wiadomo jakiej kolacji.

Dlatego postawiłam na szybkie, makaronowe danie, które wygląda naprawdę efektownie, a zajmuje niewiele czasu. I jest przepyszne 🙂

Idealnie pasuje do białego wina i wielogodzinnych plotek 🙂

Składniki

 3 porcje
  • 300 g czarnego makaronu  barwionego sepią
  • 250 g pomidorków koktailowych 
  • 280 g krewetek gotowanych 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 400 g szpinaku 
  • 3 łyżki oliwy extra virgin 
  • 50 ml białego wina wytrawnego 
  •   chili (opcjonalnie) 
  •   płatki chili 
  •   sól 

Sposób przygotowania

  1. Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
  2. Krewetki oczyść dokładnie.
  3. Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki.
  4. Pomidorki pokrój na ćwiartki.
  5. Szpinak umyj.
  6. Na dużą patelnię wlej oliwę i dodaj pokrojony czosnek i chili (jeżeli używasz).
  7. Mieszaj kilka minut, dodaj krewetki i smaż mieszając.
  8. Na drugą patelnię wrzuć szpinak, posól go i przykryj, podgrzewaj do czasu aż zwiędnie, zdejmij przykrywkę i odparuj wodę.
  9. Na patelnię z krewetkami wlej białe wino i smaż chwilę na dużym ogniu, aż część wina odparuje.
  10. . Dodaj ugotowany makaron, pokrojone pomidorki i gotowy szpinak.
  11. . Wymieszaj dokładnie.
  12. . Posyp płatkami chili.

Wskazówki

To danie możesz przygotować też ze zwykłego, pszennego makaronu, albo każdego innego, który masz w domu.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.