CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI
CZARNY MAKARON Z KREWETKAMI2 stycznia 2018
To danie w moim domu sprawdza się idealnie jako kolacja dla znajomych.
Ostatnio była u nas moja przyjaciółka, z którą dawno się nie widzieliśmy i nie chciałam stać godzinami w kuchni i zajmować się szykowaniem nie wiadomo jakiej kolacji.
Dlatego postawiłam na szybkie, makaronowe danie, które wygląda naprawdę efektownie, a zajmuje niewiele czasu. I jest przepyszne 🙂
Idealnie pasuje do białego wina i wielogodzinnych plotek 🙂
Składniki
3 porcje
- 300 g czarnego makaronu barwionego sepią
- 250 g pomidorków koktailowych
- 280 g krewetek gotowanych
- 3 ząbki czosnku
- 400 g szpinaku
- 3 łyżki oliwy extra virgin
- 50 ml białego wina wytrawnego
- chili (opcjonalnie)
- płatki chili
- sól
Sposób przygotowania
- Makaron ugotuj w osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu.
- Krewetki oczyść dokładnie.
- Czosnek pokrój w cieniutkie plasterki.
- Pomidorki pokrój na ćwiartki.
- Szpinak umyj.
- Na dużą patelnię wlej oliwę i dodaj pokrojony czosnek i chili (jeżeli używasz).
- Mieszaj kilka minut, dodaj krewetki i smaż mieszając.
- Na drugą patelnię wrzuć szpinak, posól go i przykryj, podgrzewaj do czasu aż zwiędnie, zdejmij przykrywkę i odparuj wodę.
- Na patelnię z krewetkami wlej białe wino i smaż chwilę na dużym ogniu, aż część wina odparuje.
- . Dodaj ugotowany makaron, pokrojone pomidorki i gotowy szpinak.
- . Wymieszaj dokładnie.
- . Posyp płatkami chili.
Wskazówki
To danie możesz przygotować też ze zwykłego, pszennego makaronu, albo każdego innego, który masz w domu.