DOMEK Z PIERNIKA

DOMEK Z PIERNIKA

Do Świąt zostało 10 dni, więc jeszcze sporo czasu aby całą rodziną zaszaleć i zrobić sobie taki oto domek z piernika! Jest to rewelacyjna rozrywka dla każdego, kto ma trochę czasu, cierpliwości i duuużo chęci na dobrą zabawę! 🙂 Domek stanowi piękną dekorację stołu, a jego zapach rozchodzi się po całym domu i to przez wiele dni.

Na początku wydaje się to być bardzo trudnym wyzwaniem, jednak z każdą kolejną postawioną ścianą człowiek nabiera wprawy! Z tak gęstym lukrem pracuje się łatwo i przyjemnie, a co najważniejsze można nim zakryć pewne mankamenty jeśli powstaną 🙂 Więc nie stresujcie się, tylko do dzieła!

Składniki

 1 duży domek

PIERNIK

  • 750 g mąki pszennej 
  • 290 g miodu 
  • 150 g białego cukru 
  • 180 g masła 
  • 2  jajka 
  • 4 łyżki przyprawy do piernika 
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 1,5 łyżki kakao 

LUKIER

  • 4  białka z jajek M 
  • ok. 600 g cukru pudru 

DODATKI

  •   słone paluszki 
  •   precelki 
  •   żelki 
  •   różne dekoracje dostępne w sklepach 

Sposób przygotowania

PIERNIK

  1. W rondelku rozpuść masło z miodem i cukrem, a następnie ostudź.
  2. Mąkę przesiej wraz z przyprawą do piernika, sodą oczyszczoną i kakao do dużej miski.
  3. Do sypkich składników dodaj jajka i ostudzoną mieszankę masła, miodu i cukru.
  4. Zagnieć ręcznie lub przy pomocy miksera planetarnego.
  5. Podziel na 2-3 części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na 1,5 godziny.
  6. Piekarnik rozgrzej do 180 st.
  7. Wyjmij jedną część ciasta, rozwałkuj je na papierze do pieczenia, powinno mieć ok 5-6 mm.
  8. Wykrawaj elementy szablonu (jest dostępny do pobrania we wskazówkach na dole strony).
  9. Wykrój również podstawę o grubości ok 8 mm. U mnie jest to kółko o średnicy 28 cm.
  10. . Piecz na kilka razy po 18 min.
  11. . Pierniczki wystudź.

LUKIER

  1. Cukier puder dokładnie przesiej przez sitko.
  2. Do miski wbij 4 białka i dodaj ok 500 g przesianego cukru pudru. Ubijaj aż do uzyskania bardzo gęstego lukru, możliwe że będziesz musiał dodać więcej cukru pudru. Lukier musi być wręcz sztywny, o konsystencji mniej więcej pasty do zębów.
  3. Kiedy lukier będzie miał dobrą konsystencję przełóż go do rękawa cukierniczego, a następnie odetnij końcówkę, tak aby powstała niewielka dziurka, przez którą będziesz wyciskać lukier.

KONSTRUKCJA

  1. Zacznij od dekoracji ścian domku. Najłatwiej jest je dekorować przed złożeniem.
  2. Kiedy masz już udekorowane i wyschnięte ściany domku możesz przejść do tworzenia konstrukcji.
  3. Najpierw przyklej do podstawy jedną długą ścianę używając do tego sporej ilości lukru. Poczekaj aż wyschnie i przyklejaj kolejne ściany, jedna po drugiej.
  4. W między czasie jak domek schnie możesz zacząć dekorować dach.
  5. Kiedy już zbudujesz wszystkie ściany, możesz na wszelki wypadek utwardzić je jeszcze dodatkową porcją lukru od środka - zanim zaczniesz budować dach.
  6. Budowa dachu to największa zabawa, trzeba robić to bardzo ostrożnie. Dobrze jest przygotować sobie jakąś książkę czy inny materiał, którym będziemy mogli podtrzymywać dach podczas wysychania.
  7. Kleimy po kolei każdy element dachu, używamy bardzo dużej ilości lukru szczególnie przy łączeniach. Pierniki zawsze mogą się nieco od siebie różnić, ale to nie szkodzi, bo tym lukrem łatwo jest zasłonić ewentualne mankamenty.
  8. Kiedy cały domek już stoi to osobno budujemy komin łącząc wszystkie 4 elementy, a dopiero jak wyschnie i będziemy pewni, że cały domek jest już stabilny, to nakładamy komin na dach.
  9. Na sam koniec tworzymy dekoracje ogródka - u mnie choinka jest z połączenia dwóch pierniczków, żeby miała efekt 3D. Płot jest ze słonych precelków, ale tutaj można nieźle zaszaleć i stworzyć wiele różnych aranżacji 🙂

Wskazówki

Tutaj znajdziecie szablon, który wykorzystałam do zrobienia domku.

Jeśli chcecie mieć “szyby” w oknach to w tym przepisie znajdziecie informację jak to zrobić. Tylko uprzedzam, lampki włożone do środka topią “szyby”, więc albo jedno albo drugie! 🙂

Podziel się swoimi myślami