Refinansiering av Gjeld | Sähkövertailu 2019 | Kredittkort Avbestillingsforsikring | Strøm | Brannalarm | Sykkelforsikring | Billigste Mobilabonnement 2019 | Test av Varmepumper

DOMOWE BATONIKI A’LA BOUNTY

DOMOWE BATONIKI A’LA BOUNTY
PrintKuchnia:  

W dzieciństwie uwielbiałam batoniki Bounty, przez kilka lat jadłam je niemal dzień w dzień. Później przerzuciłam się na jakąś inną słodycz - chyba była to biała czekolada, jednak wspomnienie bounty jako pysznego batonika towarzyszy mi do dziś.

Bardzo rzadko jednak zdarza mi się kupować słodycze w sklepie, wolę przygotować w domu ich zdrowszy (często wegański) odpowiednik. Stąd pomysł na domową wersję kokosowego klasyka 🙂

Wiele osób ucieszy na pewno fakt, że nie potrzeba do niego piekarnika! Ostatnio coraz więcej osób w ogóle nie posiada go w domu.

A wszystkich na pewno zadowoli to, że batonik można dosłodzić dokładnie tak, jak się lubi! Więc jedni zjedzą sobie wersję delikatną, mniej kaloryczną, a drudzy mogą przygotować kokosową słodką bombę! 🙂

Przy okazji przypomnę Wam przepis na inne domowe batoniki, czyli moje popisowe batoniki a'la Kinder Country!

Składniki

 20 sztuk
  • 200 g wiórków kokosowych 
  • 1 puszka mleka kokosowego 
  • 4 łyżki syropu z agawy* (patrz wskazówki) 
  • 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości 

Sposób przygotowania

  1. Wiórki wsyp do miski.
  2. Zalej mlekiem kokosowym, wymieszaj i odstaw na ok. 30 min.
  3. Po 30 min wymieszaj, dodaj syrop z agawy*.
  4. Wymieszaj i spróbuj - możesz dosłodzić do smaku.
  5. Rękami formuj batoniki w wybranym przez siebie kształcie oraz wielkości.
  6. Odkładaj batoniki na papier do pieczenia.
  7. Włóż do lodówki na ok 30 min.
  8. Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
  9. Każdy batonik polej czekoladą, lub (w wersji szybszej), batoniki zanurzaj w całości w czekoladzie. Odkładaj na papier do pieczenia, lub sylikonową matę.
  10. . Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
  11. . Przechowuj w lodówce przez kilka dni.

Wskazówki

Syrop z agawy możesz zastąpić miodem, syropem klonowym lub swoim ulubionym “słodzikiem”. Pamiętaj, żeby próbować masę w trakcie dosładzania, żeby osiągnąć swój wymarzony poziom słodkości.

Dodaj komentarz