DOMOWE BATONIKI A’LA BOUNTY
W dzieciństwie uwielbiałam batoniki Bounty, przez kilka lat jadłam je niemal dzień w dzień. Później przerzuciłam się na jakąś inną słodycz - chyba była to biała czekolada, jednak wspomnienie bounty jako pysznego batonika towarzyszy mi do dziś.
Bardzo rzadko jednak zdarza mi się kupować słodycze w sklepie, wolę przygotować w domu ich zdrowszy (często wegański) odpowiednik. Stąd pomysł na domową wersję kokosowego klasyka 🙂
Wiele osób ucieszy na pewno fakt, że nie potrzeba do niego piekarnika! Ostatnio coraz więcej osób w ogóle nie posiada go w domu.
A wszystkich na pewno zadowoli to, że batonik można dosłodzić dokładnie tak, jak się lubi! Więc jedni zjedzą sobie wersję delikatną, mniej kaloryczną, a drudzy mogą przygotować kokosową słodką bombę! 🙂
Przy okazji przypomnę Wam przepis na inne domowe batoniki, czyli moje popisowe batoniki a'la Kinder Country!
Składniki
- 200 g wiórków kokosowych
- 1 puszka mleka kokosowego
- 4 łyżki syropu z agawy* (patrz wskazówki)
- 200 g gorzkiej czekolady dobrej jakości
Sposób przygotowania
- Wiórki wsyp do miski.
- Zalej mlekiem kokosowym, wymieszaj i odstaw na ok. 30 min.
- Po 30 min wymieszaj, dodaj syrop z agawy*.
- Wymieszaj i spróbuj - możesz dosłodzić do smaku.
- Rękami formuj batoniki w wybranym przez siebie kształcie oraz wielkości.
- Odkładaj batoniki na papier do pieczenia.
- Włóż do lodówki na ok 30 min.
- Czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej.
- Każdy batonik polej czekoladą, lub (w wersji szybszej), batoniki zanurzaj w całości w czekoladzie. Odkładaj na papier do pieczenia, lub sylikonową matę.
- . Odstaw do lodówki do zastygnięcia.
- . Przechowuj w lodówce przez kilka dni.
Wskazówki
Syrop z agawy możesz zastąpić miodem, syropem klonowym lub swoim ulubionym „słodzikiem”. Pamiętaj, żeby próbować masę w trakcie dosładzania, żeby osiągnąć swój wymarzony poziom słodkości.