DONUTS

DONUTS

Tłusty czwartek tuż tuż, chociaż u mnie w tym roku była tłusta niedziela, specjalnie po to, żeby móc opublikować tutaj przepis jeszcze przed tym wielkim dniem!

Dotychczas robiłam klasyczne pączki z tego przepisu, jednak w tym roku zdecydowałam się zaadaptować jeden z amerykańskich przepisów, z tęsknoty za corocznymi wyjazdami do USA, gdzie do woli można się objadać tłustymi słodkościami o nazwie donuts 🙂

Może i sam donut jest zapożyczony zza oceanu, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby dodać mu coś z naszej tradycji - mam na myśli smak róży! Zamiast nadziewać pączki, postanowiłam wykończyć je mocno różnym lukrem i płatami róży. Był to strzał w dziesiątkę - 8 osób testowało pączki i wszyscy byli zachwyceni! Drugą połowę zrobiłam, na specjalnie życzenie, ze słonym karmelem, na który przepis możecie znaleźć tutaj. Wszyscy testerzy mieli szansę również i tego spróbować i wyniki były dość wyrównane, więc jak macie czas i chęci polecam zrobić oba i samemu zadecydować, który jest lepszy 🙂

Składniki

 20 sztuk
  • 90 ml wody (w temp. ok 38-40 st) 
  • 150 ml maślanki (w temp. pokojowej) 
  • 1  jajko (w temp. pokojowej) 
  • 57 g rozpuszczonego, wystudzonego masła 
  • 454 g mąki pszennej 
  • 57 g białego cukru 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 5 g drożdży instant 
  • 1 l oleju słonecznikowego 

LUKIER RÓŻANY

  • 300 g cukru pudru 
  •   woda różana 
  •   płatki róży 

Sposób przygotowania

  1. Do kubeczka wlej wodę, dodaj szczyptę cukru i wsyp drożdże. Odstaw na 5 min, żeby zaczęły pracować.
  2. Do dużej miski przesiej mąkę, dodaj cukier i sól. Wymieszaj.
  3. Dodaj maślankę, masło, jajko i wodę z drożdżami.
  4. Ręcznie lub przy pomocy miksera planetarnego wyrabiaj ciasto przez 15 min.
  5. Miskę owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1h 45 min. Ciasto powinno podwoić swoją objętość.
  6. Kiedy ciasto wyrośnie, uderz je pięścią, chwilę powyrabiaj i podziel na pół. Jedną połowę zostaw w misce, pamiętaj żeby ją przykryć folią.
  7. Blat posyp mąką i rozwałkuj ciasto na grubość ok. 1.5 cm.
  8. Przy pomocy kubka lub kufla do piwa wykrawaj kółeczka w cieście. W każdym kółeczku zrób kolejne mniejsze np. kieliszkiem do wódki. Nie wyrzucaj małych kółeczek - z nich powstaną mini pączuszki *(patrz wskazówki).
  9. Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Z drugiego kawałka papieru wytnij kwadraty nieco większe niż wykrojone donuts. Każdy donut połóż na papierku, a następnie na blasze. Zapobiegnie to przyklejeniu się ciasta do papieru i ułatwi przekładanie donuts do oleju.
  10. . Blachę z pączkami włóż do piekarnika. W czajniku zagotuj wodę. Kiedy blacha będzie już w piekarniku, włącz go na minutę, a następnie na dnie piekarnika połóż naczynie wypełnione wrzątkiem. Zapobiegnie to tworzeniu się twardej skorupki na wierzchu pączka podczas wyrastania ciasta.
  11. . Ciasto wyrasta ok. 1h, w tym czasie możesz przygotować z pozostawionego ciasta drugą porcję pączków.
  12. . W garnku rozgrzej olej do 180 st. Najlepiej stale kontrolować temperaturę oleju, żeby pączki się nie przypaliły, ani nie były w środku surowe.
  13. . Każdy donut delikatnie przenoś na papierku i zsuwaj go nad samą taflą oleju. Smaż do momentu aż zrobi się rumiany, następnie przełóż na drugą stronę i smaż do zarumienienia. Odkładaj na ręcznik papierowy, który odsączy nadmiar tłuszczu.
  14. . Wystudź, a następnie udekoruj wg. uznania, np. lukrem różanym z tego przepisu, lub słonym karmelem.

LUKIER RÓŻANY

  1. Cukier puder przesiej do miski.
  2. Stopniowo dodawaj po łyżeczce wody różanej i mieszaj, aż do osiągnięcia pożądanej konsystencji. Lukier musi być dosyć gęsty.
  3. Zanurz pączek w lukrze, a następnie posyp go płatkami róży.

Wskazówki

Po wykrojeniu donuts zostanie Ci 20 malutkich kółeczek. Nie wyrzucaj ich! Nadają się idealnie do mini pączuszków. Z każdego kółeczka zrób kulkę, przełóż na papier do pieczenia zachowując odstęp. Kiedy podwoją swoją objętość, postępuj tak samo jak w przypadku donuts. Na poniższym zdjęciu możesz zobaczyć jak ładnie wyglądają udekorowane 🙂

Zostaw komentarz