FALAFEL

FALAFEL

Dziś znowu zapraszam Was do mojego ukochanego Izraela. Jedną z jego typowych potraw jedzonych o każdej porze dnia i nocy jest właśnie FALAFEL. Zwykle je się go w picie i kosztuje grosze (chyba jako jedyna rzecz w mega drogim Izraelu!).

Samo jego przygotowanie nie jest skomplikowane, jednak będziecie potrzebować kilku godzin na namoczenie ciecierzycy (najlepiej zalać ją na noc, albo przed wyjściem na cały dzień do pracy czy szkoły) i oczywiście maszynki do mięsa o drobnych oczkach.

Uważam, że naprawdę warto choć raz spróbować zrobić go w domu, bo znacznie odbiega smakiem od tych kupnych w sklepie. Jak już go raz zrobicie, to podejrzewam, że więcej go nie kupicie ... chyba że w Izraelu! 🙂

Składniki

 40 niedużych falafeli

FALAFEL

  • 400 g suchej ciecierzycy 
  • 1  średnia biała cebula 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 6 łyżek posiekanej kolendry 
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 
  • 1 płaska łyżka mielonego kminu rzymskiego 
  •  szczypta kardamonu 
  •  pół łyżeczki cynamonu 
  •  pół łyżeczki pieprzu cayenne 
  • 3/4 łyżeczki sody oczyszczonej 
  • 2 łyżki mąki 
  • 1 łyżeczka soli 
  •   olej ryżowy 

WRAP Z SAŁATKĄ

  •   wrap 
  •   dojrzałe awokado 
  •   pomidorki koktailowe 
  •   ogórek 
  •   czerwona cebula 
  •   świeża kolendra 
  •   tahini 

Sposób przygotowania

FALAFEL

  1. Ciecierzycę zalej zimną wodą i mocz przez min. 6 godzin.
  2. Ciecierzycę odcedź, przepłucz i zmiel w maszynce do mięsa wraz z pokrojoną cebulą, czosnkiem, pietruszką i kolendrą. Najlepiej mielić na najmniejszych oczkach.
  3. Do zmielonej masy dodaj : cynamon, kardamon, kmin rzymski, sól, pieprz cayenne, mąkę i sodę.
  4. Wymieszaj dokładnie masę i odstaw na 1,5 godziny do lodówki.
  5. Po wyjęciu masa powinna dać się łatwo sklejać w kulki i nie rozpadać. Jeżeli nie chce się sklejać możesz dodać troszeczkę wody i wymieszać. A jeżeli jest zbyt wodnista to dodaj troszkę mąki.
  6. W garnku rozgrzej olej do 180 st. Ważne jest kontrolowanie temperatury. Ilość oleju zależy od wielkości kulek, które zrobisz, ale do moich niewielkich kulek użyłam ok. 3 cm oleju.
  7. Smaż po kilka sztuk na raz, przez 4 min.
  8. Wyjmuj i przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć z tłuszczu.

WRAP

  1. Awokado obierz, przełóż do blendera/rozdrabniacza, dodaj sól i pieprz i zmiksuj na pastę.
  2. Pomidorki, czerwoną cebulę i ogórka pokrój.
  3. Wrapy podgrzej na suchej patelni lub w piekarniku.
  4. Posmaruj pastą z awokado, dodaj pomidorki, ogórki i świeżą posiekaną kolendrę.
  5. Na to wyłóż falafel i polej tahini.
  6. Dodatkowo możesz skropić tabasco jeżeli chcesz, żeby było pikantniejsze.

Wskazówki

Falafel możesz podawać w przeróżnych postaciach , to jest tylko przykład jak ja zrobiłam go w prosty sposób z sałatką we wrapie. Stąd też specjalnie nie podawałam ilości składników na wrap z sałatką, bo warto poeksperymentować na różne sposoby 😉

Jeżeli nie masz zamiaru zjeść wszystkich falafeli od razu, to polecam nie robić z reszty masy kulek, tylko przechować masę w lodówce i smażyć na świeżo – są wtedy znacznie lepsze!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.