FRYTKI Z BATATA Z PIKANTNYM MAJO
FRYTKI Z BATATA Z PIKANTNYM MAJO1 stycznia 2018

Nie jest to bardzo odkrywczy przepis, coraz częściej w knajpach serwujących burgery istnieje możliwość zamówienia batatów zamiast frytek ... tzw. zdrowsza alternatywa 🙂
Ja osobiście jestem ich fanką, tak jak zresztą wszystkiego, co zawiera bataty ! A tutaj idealnie pasuje do nich pikantny majonez z dodatkiem mojego ukochanego sosu Sriracha.
Według mnie to połączenie jest po prostu idealne, więc zachęcam do spróbowania ... zamiast standardowego ketchupu 😉
Składniki
2 porcje
- 1 bardzo duży batat (ok. 600-700 g)
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- pół łyżeczki ziół prowansalskich
- szczypta ostrej papryki
- 8 łyżeczek majonezu
- 2 łyżeczki sosu Sriracha
- pół łyżeczki słodkiej papryki
- sól
Sposób przygotowania
- Batata umyj dokładnie szorstką stroną gąbki.
- Pokrój na kształt frytek.
- Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
- Polej pokrojone bataty i dokładnie obtocz je w tłuszczu.
- Jeżeli posiadasz beztłuszczową frytkownicę to możesz jej teraz użyć. Ustaw ją na 200 st na 20 min.
- Jeżeli nie posiadasz takiej maszyny to nie problem - ustaw piekarnik na 200 st i piecz ok 25 min - sprawdź w trakcie pieczenia i pod koniec czy bataty nie są surowe.
- W czasie pieczenia przygotuj pikantne majo.
- Majonez, sos Sriracha i słodką paprykę wymieszaj dokładnie.
- Frytki posól i podawaj od razu z pikantnym majo.
Wskazówki
Sprawdzą się idealnie jako przekąska do piwa – zamiast czipsów i orzeszków !