FRYTKI Z BATATA Z PIKANTNYM MAJO

FRYTKI Z BATATA Z PIKANTNYM MAJO

Nie jest to bardzo odkrywczy przepis, coraz częściej w knajpach serwujących burgery istnieje możliwość zamówienia batatów zamiast frytek ... tzw. zdrowsza alternatywa 🙂

Ja osobiście jestem ich fanką, tak jak zresztą wszystkiego, co zawiera bataty ! A tutaj idealnie pasuje do nich pikantny majonez z dodatkiem mojego ukochanego sosu Sriracha.

Według mnie to połączenie jest po prostu idealne, więc zachęcam do spróbowania ... zamiast standardowego  ketchupu 😉

Składniki

 2 porcje
  • 1 bardzo duży batat  (ok. 600-700 g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek 
  • pół łyżeczki ziół prowansalskich 
  •  szczypta ostrej papryki 
  • 8 łyżeczek majonezu 
  • 2 łyżeczki sosu Sriracha 
  • pół łyżeczki słodkiej papryki 
  •   sól 

Sposób przygotowania

  1. Batata umyj dokładnie szorstką stroną gąbki.
  2. Pokrój na kształt frytek.
  3. Oliwę wymieszaj z ziołami prowansalskimi i ostrą papryką.
  4. Polej pokrojone bataty i dokładnie obtocz je w tłuszczu.
  5. Jeżeli posiadasz beztłuszczową frytkownicę to możesz jej teraz użyć. Ustaw ją na 200 st na 20 min.
  6. Jeżeli nie posiadasz takiej maszyny to nie problem - ustaw piekarnik na 200 st i piecz ok 25 min - sprawdź w trakcie pieczenia i pod koniec czy bataty nie są surowe.
  7. W czasie pieczenia przygotuj pikantne majo.
  8. Majonez, sos Sriracha i słodką paprykę wymieszaj dokładnie.
  9. Frytki posól i podawaj od razu z pikantnym majo.

Wskazówki

Sprawdzą się idealnie jako przekąska do piwa – zamiast czipsów i orzeszków !

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.