GAZPACHO

GAZPACHO

Pamiętam z dzieciństwa jak pojechaliśmy z rodzicami na wakacje do Hiszpanii i pierwszy raz miałam okazje zjeść "zimną zupę pomidorową" - tak właśnie mama odpowiedziała mi na pytanie "co to jest?" kiedy wskazałam na wazę z gazpacho. Już wtedy bardzo polubiłam ten smak! Jednak u nas w domu nie było tradycji jedzenia chłodników, też dawniej upały w Polsce nie były tak doskwierające.

Ale w tym roku, a szczególnie w ostatnim tygodniu, ciężko jest zjeść cokolwiek na gorąco! Właśnie dlatego nadchodzę z przepisem na tradycyjny hiszpański chłodnik, który króluje u nich na stołach w ciepłe dni.

Jest to tak banalne do zrobienia, że nikt nie ma prawa powiedzieć "nie mam czasu", "nie chce mi się", bo naprawdę wystarczy poświęcić kilka minut, następnie schować do lodówki i uzbroić się w cierpliwość, czekając aż się schłodzi. Jednak... dla niecierpliwych też mam dobrą wiadomość - można dorzucić kostki lodu - wtedy proces jest znacznie szybszy 🙂

A dodatkowo na zachętę - już na bazarkach mamy pyszne polskie pomidory, więc trzeba korzystać z krótkiego sezonu 🙂

Składniki

 3 porcje
  • 1 kg świeżych pomidorów 
  • 1 duża czerwona papryka 
  • 5  ogórków gruntowych 
  • 1 mała biała cebula 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1  papryczka chili 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżka soku z cytryny 
  • ok. 5 kromek pszennego chleba 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Pomidory obierz ze skóry, pokrój w ćwiartki, wyjmij nasiona.
  2. Miąższ z pomidorów przełóż do blendera i zblenduj.
  3. 3/4 papryki dodaj do pomidorów. Resztę pokrój w drobną kostkę.
  4. 3 ogórki obierz i włóż do kielicha blendera. 2 pozostałe ogórki pokrój w drobną kostkę.
  5. 3/4 cebuli przełóż do blendera, resztę drobno posiekaj.
  6. Czosnek obierz i włóż do kielicha blendera.
  7. Wyjmij miąższ z 3 kromek chleba, włóż do miseczki i zalej niewielką ilością wody, tak żeby szybko wsiąkła (jak gąbka).
  8. Pozostałe 2 kromki chleba pokrój w kostkę, przełóż na suchą patelnię i chwilę podgrzewaj mieszając, tak żeby powstały chrupiące grzanki.
  9. Do warzyw w kielichu blendera dodaj oliwę, sok z cytryny, papryczkę chili, sól i pieprz do smaku.
  10. . Dodaj namoczony chleb i wszystko blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiej konsystencji.
  11. . Gazpacho przełóż do lodówki najlepiej na kilka godzin.
  12. . Podawaj z pokrojonymi wcześniej w kostkę warzywami (papryka, cebula, ogórek) oraz grzankami.

Wskazówki

Jeżeli jesteś na diecie lub po prostu nie jesz produktów zawierających pszenicę, możesz spokojnie pominąć chleb, bez niego gazpacho również będzie bardzo smaczne, jedynie będzie miało ciut inną konsystencję.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com