HALLOUMI QUESADILLAS

Kuchnia meksykańska zdecydowanie nigdy nie znajdowała się na liście moich ulubionych kuchni, myślę, że raczej jest jedną z ostatnich, które doceniam. A to wszystko przez dwa składniki, których totalnie nie znoszę: mięso mielone i fasola! Nawet ogromne ilości ostrych papryczek czy kolendry nie uratują czegoś, w czym znalazły się te dwa znienawidzone składniki.
Ale do rzeczy. Same pomysły na dania (jako budowa, struktura) to Meksykanie mają naprawdę dobre - tacos, burrito, quesadilla, to wszystko naprawdę fajnie wygląda, a co najlepsze - środek można wypełnić czym tylko się chce (lub co zostało w lodówce). Właśnie w ten sposób stworzyłam swoją własne, meksykańskie danie - zachowałam wygląd klasycznej quesadilla, jednak do środka dałam same lubiane przeze mnie składniki.
Zachęcam do spróbowania nawet niewegetarian oraz fanów klasycznej wersji! Zdecydowanie warto!
Nie pożałujecie 🙂
Składniki
- 6 tortilli (domowej roboty)
- 250 g sera halloumi
- 1 czerwona papryka
- 1 mała czerwona cebula
- zielona część dymki
- 2 papryczki chilli
- garść posiekanej natki pietruszki
- guacamole
Sposób przygotowania
- Paprykę pokrój w drobną kostkę.
- Cebulę i chilli drobno posiekaj.
- Halloumi zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
- Zieloną część dymki i natkę pietruszki posiekaj.
- Warzywa wymieszaj w misce z serem halloumi.
- Rozgrzej suchą patelnię (lub możesz leciutko skropić ją oliwą).
- Na patelni połóż jedną tortillę, wsyp 1/3 wymieszanych składników, rozłóż je w miarę równomiernie na placku i przykryj drugą tortillą, lekko dociśnij.
- Podgrzewaj z każdej strony ok. 3 min.
- Podawaj pokrojone na ćwiartki z dodatkiem domowego guacamole. (przepis na guacamole po kliknięciu w "guacamole" na liście składników)
Wskazówki
Wszystkich naprawdę zachęcam do robienia domowej tortilli, ja swój przepis publikowałam tutaj. Te dostępne w sklepach zawierają, jak ja to mówię, pół tablicy Mendelejewa. Przygotowanie placów w domu nie zajmie Wam wieków, a na pewno Wasz organizm Wam za to podziękuje.
Jeszcze raz przypomnę, że przepis na domowe guacamole znajdziecie tu.