HALLOUMI QUESADILLAS

HALLOUMI QUESADILLAS

Kuchnia meksykańska zdecydowanie nigdy nie znajdowała się na liście moich ulubionych kuchni, myślę, że raczej jest jedną z ostatnich, które doceniam. A to wszystko przez dwa składniki, których totalnie nie znoszę: mięso mielone i fasola! Nawet ogromne ilości ostrych papryczek czy kolendry nie uratują czegoś, w czym znalazły się te dwa znienawidzone składniki.

Ale do rzeczy. Same pomysły na dania (jako budowa, struktura) to Meksykanie mają naprawdę dobre - tacos, burrito, quesadilla, to wszystko naprawdę fajnie wygląda, a co najlepsze - środek można wypełnić czym tylko się chce (lub co zostało w lodówce). Właśnie w ten sposób stworzyłam swoją własne, meksykańskie danie - zachowałam wygląd klasycznej quesadilla, jednak do środka dałam same lubiane przeze mnie składniki.

Zachęcam do spróbowania nawet niewegetarian oraz fanów klasycznej wersji! Zdecydowanie warto!

Nie pożałujecie 🙂

Składniki

 3 porcje
  • 6  tortilli (domowej roboty)
  • 250 g sera halloumi 
  • 1  czerwona papryka 
  • 1 mała czerwona cebula 
  •   zielona część dymki 
  • 2  papryczki chilli 
  •  garść posiekanej natki pietruszki 
  •   guacamole

Sposób przygotowania

  1. Paprykę pokrój w drobną kostkę.
  2. Cebulę i chilli drobno posiekaj.
  3. Halloumi zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  4. Zieloną część dymki i natkę pietruszki posiekaj.
  5. Warzywa wymieszaj w misce z serem halloumi.
  6. Rozgrzej suchą patelnię (lub możesz leciutko skropić ją oliwą).
  7. Na patelni połóż jedną tortillę, wsyp 1/3 wymieszanych składników, rozłóż je w miarę równomiernie na placku i przykryj drugą tortillą, lekko dociśnij.
  8. Podgrzewaj z każdej strony ok. 3 min.
  9. Podawaj pokrojone na ćwiartki z dodatkiem domowego guacamole. (przepis na guacamole po kliknięciu w "guacamole" na liście składników)

Wskazówki

Wszystkich naprawdę zachęcam do robienia domowej tortilli, ja swój przepis publikowałam tutaj. Te dostępne w sklepach zawierają, jak ja to mówię, pół tablicy Mendelejewa. Przygotowanie placów w domu nie zajmie Wam wieków, a na pewno Wasz organizm Wam za to podziękuje.

Jeszcze raz przypomnę, że przepis na domowe guacamole znajdziecie tu.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com