IDEALNE BUŁKI DO BURGERÓW

IDEALNE BUŁKI DO BURGERÓW

Dobra, prawie wszyscy kochają burgery, szczególnie odkąd niemal wszędzie dostępna jest, poza klasyczną opcją dla mięsożerców, opcja wege 🙂 Jednak poza kotletem, który faktycznie dla tego dania jest najważniejszy, ogromne znaczenie ma bułka! Nikt nie lubi rozmiękłych, płaskich buł bez smaku, potrafią zepsuć cały posiłek i zrazić nas na zawsze do knajpy, w której je jedliśmy. No nie powiem, zdażyło mi się to wiele razy, ogólnie często jak środek jest dobry to bułka już nie, albo na odwrót. A co, jeśli chcemy sami zrobić sobie w domu burgera? Hm, o kupnych bułkach lepiej nawet nie wspominać... te dedykowane burgerom mają w sobie całą chemię świata, więc po co nam się tym zajadać?!

No więc co by tu zrobić? A no upiec buły w domu!

I tu z pomocą przychodzi mój przepis! Testowany wielokrotnie, poddany wielu modyfikacjom, w końcu jest! Bułka jest miękka w środku, lekko chrupiąca z wierzchu, idealnie wypieczona. Pasuje do wszelakich burgerów - testowana i z mięsem i z wege "kotletami", a nawet jako bułka do kanapki dnia następnego 🙂 We wszystkich sytuacjach zdała egzamin na 6, więc łapcie przepis i wypiekajcie buły! 🙂

Składniki

 4 duże bułki

ZACZYN

  • 20 g świeżych drożdży 
  • 1 łyżka cukru 
  • 1/4 szklanki mleka 
  • 3 łyżki mąki pszennej (typ 650) 

CIASTO

  • 190 g mąki pszennej (typ 650) 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 10 g cukru 
  • 2 łyżki maślanki (w temperaturze pokojowej) 
  • 1  jajko (w temperaturze pokojowej) 
  • 13 g masła (w temperaturze pokojowej) 

DODATKOWO

  • 1  białko jajka 
  •   ziarenka sezamu 
  • 2 łyżki zimnej wody 

Sposób przygotowania

ZACZYN

  1. Drożdże pokrusz do miski, a następnie zasyp je cukrem.
  2. Mleko podgrzej do temperatury 40 stopni.
  3. Jak cukier rozpuści drożdże, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj.
  4. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek.
  5. Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
  6. Zaczyn powinien znacząco urosnąć (conajmniej 2 krotnie), jeśli tak się nie stało, to musisz spróbować ponownie, ponieważ na takim ciasto nie wyrośnie.

CIASTO

  1. Mąkę wraz z solą i cukrem przesiej do misy miksera planetarnego (lub zwykłej dużej miski).
  2. Dodaj wyrośnięty zaczyn, maślankę i jajko.
  3. Ugniataj ciasto za pomocą haka w mikserze lub ręcznie przez kilka minut, dodaj masło i kontynuuj ugniatanie przez kolejne 10 min. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i lśniące.
  4. Przełóż ciasto do dużej miski, owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1.5 godziny.
  5. Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, chwilę ugniataj, a następnie podziel na 4 równe części.
  6. Z każdej części zrób kulkę, postaraj się, żeby była jak najbardziej gładka. *patrz wskazówki
  7. Na blasze z piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a następnie (zachowując duże odstępy) połóż 4 kulki ciasta.
  8. Luźno przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
  9. Piekarnik rozgrzej do 190 st. (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
  10. . Ubij białko jajka z zimną wodą.
  11. . Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem przy pomocy pędzelka, a następnie posyp ziarnami sezamu.
  12. . Piecz przez 16-19 min, aż będą zarumienione.

Wskazówki

Zrobienie idealnie okrągłych, gładkich bułeczek wymaga trochę praktyki. Warto podczas robienia kulek z ciasta zlepić (tak jak lepimy pierogi) nierówności w cieście i następnie bułeczkę położyć tą stroną do dołu, wtedy istnieje większa szansa, że wyjdą równiutkie i okrąglutkie 😉

1 Comment

Join the discussion and tell us your opinion.

Kacperreply
26 listopada 2020 at 17:19

Eto maaaa najso buła

Leave a reply