IDEALNE BUŁKI DO BURGERÓW
Dobra, prawie wszyscy kochają burgery, szczególnie odkąd niemal wszędzie dostępna jest, poza klasyczną opcją dla mięsożerców, opcja wege 🙂 Jednak poza kotletem, który faktycznie dla tego dania jest najważniejszy, ogromne znaczenie ma bułka! Nikt nie lubi rozmiękłych, płaskich buł bez smaku, potrafią zepsuć cały posiłek i zrazić nas na zawsze do knajpy, w której je jedliśmy. No nie powiem, zdażyło mi się to wiele razy, ogólnie często jak środek jest dobry to bułka już nie, albo na odwrót. A co, jeśli chcemy sami zrobić sobie w domu burgera? Hm, o kupnych bułkach lepiej nawet nie wspominać... te dedykowane burgerom mają w sobie całą chemię świata, więc po co nam się tym zajadać?!
No więc co by tu zrobić? A no upiec buły w domu!
I tu z pomocą przychodzi mój przepis! Testowany wielokrotnie, poddany wielu modyfikacjom, w końcu jest! Bułka jest miękka w środku, lekko chrupiąca z wierzchu, idealnie wypieczona. Pasuje do wszelakich burgerów - testowana i z mięsem i z wege "kotletami", a nawet jako bułka do kanapki dnia następnego 🙂 We wszystkich sytuacjach zdała egzamin na 6, więc łapcie przepis i wypiekajcie buły! 🙂
Składniki
ZACZYN
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki mleka
- 3 łyżki mąki pszennej (typ 650)
CIASTO
- 190 g mąki pszennej (typ 650)
- 1 łyżeczka soli
- 10 g cukru
- 2 łyżki maślanki (w temperaturze pokojowej)
- 1 jajko (w temperaturze pokojowej)
- 13 g masła (w temperaturze pokojowej)
DODATKOWO
- 1 białko jajka
- ziarenka sezamu
- 2 łyżki zimnej wody
Sposób przygotowania
ZACZYN
- Drożdże pokrusz do miski, a następnie zasyp je cukrem.
- Mleko podgrzej do temperatury 40 stopni.
- Jak cukier rozpuści drożdże, dodaj ciepłe mleko, wymieszaj.
- Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj, tak żeby nie było grudek.
- Przykryj szmatką i odstaw w ciepłe miejsce na 30 min.
- Zaczyn powinien znacząco urosnąć (conajmniej 2 krotnie), jeśli tak się nie stało, to musisz spróbować ponownie, ponieważ na takim ciasto nie wyrośnie.
CIASTO
- Mąkę wraz z solą i cukrem przesiej do misy miksera planetarnego (lub zwykłej dużej miski).
- Dodaj wyrośnięty zaczyn, maślankę i jajko.
- Ugniataj ciasto za pomocą haka w mikserze lub ręcznie przez kilka minut, dodaj masło i kontynuuj ugniatanie przez kolejne 10 min. Ciasto powinno być jednolite, gładkie i lśniące.
- Przełóż ciasto do dużej miski, owiń folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1.5 godziny.
- Wyrośnięte ciasto uderz pięścią, chwilę ugniataj, a następnie podziel na 4 równe części.
- Z każdej części zrób kulkę, postaraj się, żeby była jak najbardziej gładka. *patrz wskazówki
- Na blasze z piekarnika rozłóż papier do pieczenia, a następnie (zachowując duże odstępy) połóż 4 kulki ciasta.
- Luźno przykryj folią spożywczą i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 1 godzinę.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st. (grzanie góra-dół bez termoobiegu).
- . Ubij białko jajka z zimną wodą.
- . Wyrośnięte bułeczki posmaruj białkiem przy pomocy pędzelka, a następnie posyp ziarnami sezamu.
- . Piecz przez 16-19 min, aż będą zarumienione.
Wskazówki
Zrobienie idealnie okrągłych, gładkich bułeczek wymaga trochę praktyki. Warto podczas robienia kulek z ciasta zlepić (tak jak lepimy pierogi) nierówności w cieście i następnie bułeczkę położyć tą stroną do dołu, wtedy istnieje większa szansa, że wyjdą równiutkie i okrąglutkie 😉
1 Comment
Join the discussion and tell us your opinion.
Eto maaaa najso buła