IMPREZOWA PARA

IMPREZOWA PARA

Nigdy nie byłam wielką fanką drinków, zwykle smakują dla mnie jak rozwodniony lodem sok z kartonu z niewielką ilością alkoholu. Czasem na egzotycznych wakacjach udawało mi się trafić na pyszne koktajle na bazie świeżych, tropikalnych owoców i wtedy mogłam pić je bez końca. Jednak ten pandemiczny rok pokrzyżował wszystkie plany wyjazdowe, pozamykał knajpy, więc wielu rzeczy trzeba było się nauczyć robić samemu w domowym zaciszu. Dodatkowo w mojej okolicy otworzył się wypasiony warzywniak z masą egzotycznych owoców. Tym sposobem powstał pomysł, żeby zacząć tworzyć własne, ciekawe kompozycje alkoholowo-owocowe.

Dziś, z okazji ostatniego dnia roku i tym samym Sylwestra, prezentuję Wam dwa koktajle na bazie marakui - owocu, który pokochałam pare lat temu w Wietnamie 🙂 Mamy tu propozycję dla fanów whisky - naszą własną wersję znanego Whisky Sour oraz drugą, na bazie wytrawnego wina musującego.

Może przypadkiem ktoś jeszcze nie zaplanował, co wypije w tę noc?! 🙂

Składniki

 1 porcja każdego drinka

SYROP Z MARAKUI

  • 1/3 szklanki cukru 
  • 1/3 szklanki wody 
  • 2  marakuje 

PASSION FRUIT WHISKY SOUR

  • 80 ml whisky 
  • 1,5 łyżki soku z cytryny 
  • 2 łyżki syropu z marakui 
  • 1/2  białka jajka 
  • 3 duże kostki lodu 
  •   miąższ z połowy marakui 

PASSION FRUIT CAVA

  • 1 kieliszek Cava brut 
  • ok. 1,5 łyżki syropu z marakui 
  •   miąższ z połowy marakui 

Sposób przygotowania

SYROP Z MARAKUI

  1. Cukier i wodę podgrzewaj w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
  2. Dodaj miąższ z 2 marakui, wymieszaj i odstaw na conajmniej 2 godz.
  3. Przecedź przez sitko.

PASSION FRUIT WHISKY SOUR

  1. Whisky, sok z cytryny, syrop z marakui i białko wlej do shakera i mocno wstrząsaj przez 45 sekund. Nie dodawaj na tym etapie lodu - nazywa się to "dry shake" i dzięki tej metodzie otrzymamy ładną, gęstą pianę z białka.
  2. Teraz dodaj lód i wstrząsaj jeszcze przez kilkanaście sekund, tak żeby lód się pokruszył.
  3. Przelej do szklanki i na wierzch wyłóż miąższ z marakui.
  4. Podawaj od razu.

PASSION FRUIT CAVA

  1. Do kieliszka wlej syrop z marakui.
  2. Wlej Cava i dodaj miąższ z marakui.
  3. Podawaj od razu.

Wskazówki

Jeśli nie masz dostępu do świeżej marakui, możesz wykorzystać gotową pulpę z marakui dostępną w niektórych sklepach, jednak wtedy drinki będą mniej przejrzyste i gęstsze.

Podziel się swoimi myślami