IMPREZOWA PARA
Nigdy nie byłam wielką fanką drinków, zwykle smakują dla mnie jak rozwodniony lodem sok z kartonu z niewielką ilością alkoholu. Czasem na egzotycznych wakacjach udawało mi się trafić na pyszne koktajle na bazie świeżych, tropikalnych owoców i wtedy mogłam pić je bez końca. Jednak ten pandemiczny rok pokrzyżował wszystkie plany wyjazdowe, pozamykał knajpy, więc wielu rzeczy trzeba było się nauczyć robić samemu w domowym zaciszu. Dodatkowo w mojej okolicy otworzył się wypasiony warzywniak z masą egzotycznych owoców. Tym sposobem powstał pomysł, żeby zacząć tworzyć własne, ciekawe kompozycje alkoholowo-owocowe.
Dziś, z okazji ostatniego dnia roku i tym samym Sylwestra, prezentuję Wam dwa koktajle na bazie marakui - owocu, który pokochałam pare lat temu w Wietnamie 🙂 Mamy tu propozycję dla fanów whisky - naszą własną wersję znanego Whisky Sour oraz drugą, na bazie wytrawnego wina musującego.
Może przypadkiem ktoś jeszcze nie zaplanował, co wypije w tę noc?! 🙂
Składniki
SYROP Z MARAKUI
- 1/3 szklanki cukru
- 1/3 szklanki wody
- 2 marakuje
PASSION FRUIT WHISKY SOUR
- 80 ml whisky
- 1,5 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki syropu z marakui
- 1/2 białka jajka
- 3 duże kostki lodu
- miąższ z połowy marakui
PASSION FRUIT CAVA
- 1 kieliszek Cava brut
- ok. 1,5 łyżki syropu z marakui
- miąższ z połowy marakui
Sposób przygotowania
SYROP Z MARAKUI
- Cukier i wodę podgrzewaj w rondelku aż do całkowitego rozpuszczenia cukru.
- Dodaj miąższ z 2 marakui, wymieszaj i odstaw na conajmniej 2 godz.
- Przecedź przez sitko.
PASSION FRUIT WHISKY SOUR
- Whisky, sok z cytryny, syrop z marakui i białko wlej do shakera i mocno wstrząsaj przez 45 sekund. Nie dodawaj na tym etapie lodu - nazywa się to "dry shake" i dzięki tej metodzie otrzymamy ładną, gęstą pianę z białka.
- Teraz dodaj lód i wstrząsaj jeszcze przez kilkanaście sekund, tak żeby lód się pokruszył.
- Przelej do szklanki i na wierzch wyłóż miąższ z marakui.
- Podawaj od razu.
PASSION FRUIT CAVA
- Do kieliszka wlej syrop z marakui.
- Wlej Cava i dodaj miąższ z marakui.
- Podawaj od razu.
Wskazówki
Jeśli nie masz dostępu do świeżej marakui, możesz wykorzystać gotową pulpę z marakui dostępną w niektórych sklepach, jednak wtedy drinki będą mniej przejrzyste i gęstsze.