INDYK PIECZONY Z MASŁEM POMARAŃCZOWO – TYMIANKOWYM

INDYK PIECZONY Z MASŁEM POMARAŃCZOWO – TYMIANKOWYM

W każdy czwarty czwartek listopada w USA obchodzone jest Święto Dziękczynienia. 

W domach nie może zabraknąć indyka pieczonego w całości.

Dziś przedstawię mój przepis na to danie, który w mojej rodzinie sprawdza się idealnie na obiad w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia. 

Składniki

 10 porcji
  • ok. 5 kg indyk w całości  (wypatroszony)
  • 1 główka czosnku 
  • 2 garści świeżego tymianku 
  • 2   cebule 
  • 2   marchewki 
  • 2 łodygi selera naciowego 
  • garść ząbków czosnku 
  • 600 ml bulionu drobiowego 
  • 100 g miękkiego masła 
  •  łyżeczka posiekanej natki pietruszki 
  • 2 łyżeczki skórki z pomarańczy 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Połącz masło z 2 łyżkami posiekanego świeżego tymianku, natką pietruszki i skórką z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem.
  2. Przygotuj indyka. Delikatnie palcami utwórz kieszeń pomiędzy mięsem indyka i skórą na piersiach.
  3. Nasmaruj piersi indyka pod skóra przygotowanym wcześniej masłem pomarańczowo- tymiankowym , pozostawiając jedną łyżeczkę masła.
  4. Pozostaw indyka na kilka godzin w lodówce np. na noc.
  5. Nadziej indyka główką czosnku przekrojoną w poprzek, resztą świeżego tymianku, połową cebuli pokrojoną w grube plastry, połową marchewki pokrojoną w grube plastry i połową selera naciowego pokrojonego w plastry.
  6. Zawiąż nogi indyka i nasmaruj go pozostawioną łyżeczką masła, posyp solą i pieprzem.
  7. Pozostałe warzywa ( cebula, marchewka , seler naciowy) pokrój w grube plastry i umieść na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Dodaj ząbki czosnku.
  8. Połóż na nich indyka piersiami do góry i zalej 1/3 bulionu drobiowego (200ml).
  9. Zakryj indyka folią aluminiową i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
  10. . Po dwóch godzinach usuń folię , dodaj kolejne 200 ml bulionu drobiowego.
  11. . Piecz przez kolejne 2,5- 3 godziny w temperaturze 180 stopni.
  12. . Wyjmij upieczonego indyka, połóż na ciepłym półmisku i przykryj luźnym namiotem z folii pozostawiając na 30 minut.
  13. . Naczynie żaroodporne z warzywami i sosem z pieczenia umieść bezpośrednio na płycie grzejnej, dodaj pozostałe 200 ml bulionu drobiowego. Zagotuj, mieszając łyżką.
  14. . Sos dopraw do smaku i przelej do sosjerki, odcedzając warzywa.
  15. . Indyka krój w plastry i podawaj z sosem z pieczenia.

Wskazówki

Na przygotowanie tego dania warto zarezerwować sobie dwa dni.

Ważne jest, żeby mięso było dobrej jakości.

Warto przestrzegać instrukcji krok po kroku 🙂

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com