INDYK PIECZONY Z MASŁEM POMARAŃCZOWO – TYMIANKOWYM
INDYK PIECZONY Z MASŁEM POMARAŃCZOWO – TYMIANKOWYM21 listopada 2017

PrintKuchnia: Amerykańska
W każdy czwarty czwartek listopada w USA obchodzone jest Święto Dziękczynienia.
W domach nie może zabraknąć indyka pieczonego w całości.
Dziś przedstawię mój przepis na to danie, który w mojej rodzinie sprawdza się idealnie na obiad w drugi dzień Świąt Bożego Narodzenia.
Składniki
10 porcji
- ok. 5 kg indyk w całości (wypatroszony)
- 1 główka czosnku
- 2 garści świeżego tymianku
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 2 łodygi selera naciowego
- garść ząbków czosnku
- 600 ml bulionu drobiowego
- 100 g miękkiego masła
- łyżeczka posiekanej natki pietruszki
- 2 łyżeczki skórki z pomarańczy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Połącz masło z 2 łyżkami posiekanego świeżego tymianku, natką pietruszki i skórką z pomarańczy. Dopraw solą i pieprzem.
- Przygotuj indyka. Delikatnie palcami utwórz kieszeń pomiędzy mięsem indyka i skórą na piersiach.
- Nasmaruj piersi indyka pod skóra przygotowanym wcześniej masłem pomarańczowo- tymiankowym , pozostawiając jedną łyżeczkę masła.
- Pozostaw indyka na kilka godzin w lodówce np. na noc.
- Nadziej indyka główką czosnku przekrojoną w poprzek, resztą świeżego tymianku, połową cebuli pokrojoną w grube plastry, połową marchewki pokrojoną w grube plastry i połową selera naciowego pokrojonego w plastry.
- Zawiąż nogi indyka i nasmaruj go pozostawioną łyżeczką masła, posyp solą i pieprzem.
- Pozostałe warzywa ( cebula, marchewka , seler naciowy) pokrój w grube plastry i umieść na dnie dużego naczynia żaroodpornego. Dodaj ząbki czosnku.
- Połóż na nich indyka piersiami do góry i zalej 1/3 bulionu drobiowego (200ml).
- Zakryj indyka folią aluminiową i piecz przez 2 godziny w temperaturze 180 stopni.
- . Po dwóch godzinach usuń folię , dodaj kolejne 200 ml bulionu drobiowego.
- . Piecz przez kolejne 2,5- 3 godziny w temperaturze 180 stopni.
- . Wyjmij upieczonego indyka, połóż na ciepłym półmisku i przykryj luźnym namiotem z folii pozostawiając na 30 minut.
- . Naczynie żaroodporne z warzywami i sosem z pieczenia umieść bezpośrednio na płycie grzejnej, dodaj pozostałe 200 ml bulionu drobiowego. Zagotuj, mieszając łyżką.
- . Sos dopraw do smaku i przelej do sosjerki, odcedzając warzywa.
- . Indyka krój w plastry i podawaj z sosem z pieczenia.
Wskazówki
Na przygotowanie tego dania warto zarezerwować sobie dwa dni.
Ważne jest, żeby mięso było dobrej jakości.
Warto przestrzegać instrukcji krok po kroku 🙂