JAGLANE BATONIKI A’LA KINDER COUNTRY

JAGLANE BATONIKI A’LA KINDER COUNTRY
PrintKuchnia:  

Od dziecka kochałam batonik Kinder Country, a przynajmniej jego smak, bo skład raczej nie powala. Dlatego też postanowiłam stworzyć jego zdrową i odżywczą wersję.

Wyszło naprawdę ekstra! Z przyjemnością przez 3 dni zjadałam po 2 batoniki na śniadanie i później jeszcze na podwieczorek!

I tak bardzo mi to posmakowało, że zaraz zrobiłam wersję "słoikową", którą można zabrać ze sobą na drugie śniadanie czy deser. Składniki są dokładnie takie same, także możecie z części masy zrobić batoniki, a z reszty słoiczki Kinder Country 🙂

Składniki

 14 sztuk
  • 1 szklanka kaszy jaglanej 
  • 2 szklanki mleka sojowego  + dodatkowe 6 łyżek
  • 1 szklanka wody 
  • 3 łyżeczki ksylitolu (lub więcej wg preferencji) 
  • 150 g gorzkiej czekolady 
  • 7 łyżek orkiszu ekspandowanego 

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą.
  2. Kaszę przełóż do rondelka, dolej 2 szklanki mleka i wodę.
  3. Gotuj ok. 20 min, aż kasza wsiąknie cały płyn i będzie trochę rozgotowana.
  4. Dodaj ksylitol i wymieszaj. Ostudź.
  5. Zblenduj kaszę na gładką masę.
  6. Czekoladę rozpuść wraz z 6 łyżkami mleka w garnuszku. Uważaj, żeby jej nie przypalić.
  7. Z kaszy jaglanej formuj batoniki. Najłatwiej nabierać dużą łyżkę masy i batonik formować w rękach.
  8. Następnie połóż każdy batonik na kratce (może być ta z piekarnika) i polewaj lekko ostudzoną czekoladą.
  9. Od razu posypuj orkiszem.
  10. . Przechowuj w lodówce, minimum 5 godzin przed podaniem.

Wskazówki

Batoniki nie muszą być wegańskie, bez problemu możecie użyć zwykłego krowiego mleka i miodu zamiast ksylitolu.

Jak robicie jaglankę w słoiku to nie ma konieczności blendowania kaszy, więc możecie zaoszczędzić troszkę czasu 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.