JAGLANE BATONIKI A’LA KINDER COUNTRY
Od dziecka kochałam batonik Kinder Country, a przynajmniej jego smak, bo skład raczej nie powala. Dlatego też postanowiłam stworzyć jego zdrową i odżywczą wersję.
Wyszło naprawdę ekstra! Z przyjemnością przez 3 dni zjadałam po 2 batoniki na śniadanie i później jeszcze na podwieczorek!
I tak bardzo mi to posmakowało, że zaraz zrobiłam wersję "słoikową", którą można zabrać ze sobą na drugie śniadanie czy deser. Składniki są dokładnie takie same, także możecie z części masy zrobić batoniki, a z reszty słoiczki Kinder Country 🙂
Składniki
- 1 szklanka kaszy jaglanej
- 2 szklanki mleka sojowego + dodatkowe 6 łyżek
- 1 szklanka wody
- 3 łyżeczki ksylitolu (lub więcej wg preferencji)
- 150 g gorzkiej czekolady
- 7 łyżek orkiszu ekspandowanego
Sposób przygotowania
- Kaszę jaglaną przepłucz kilka razy pod bieżącą wodą.
- Kaszę przełóż do rondelka, dolej 2 szklanki mleka i wodę.
- Gotuj ok. 20 min, aż kasza wsiąknie cały płyn i będzie trochę rozgotowana.
- Dodaj ksylitol i wymieszaj. Ostudź.
- Zblenduj kaszę na gładką masę.
- Czekoladę rozpuść wraz z 6 łyżkami mleka w garnuszku. Uważaj, żeby jej nie przypalić.
- Z kaszy jaglanej formuj batoniki. Najłatwiej nabierać dużą łyżkę masy i batonik formować w rękach.
- Następnie połóż każdy batonik na kratce (może być ta z piekarnika) i polewaj lekko ostudzoną czekoladą.
- Od razu posypuj orkiszem.
- . Przechowuj w lodówce, minimum 5 godzin przed podaniem.
Wskazówki
Batoniki nie muszą być wegańskie, bez problemu możecie użyć zwykłego krowiego mleka i miodu zamiast ksylitolu.
Jak robicie jaglankę w słoiku to nie ma konieczności blendowania kaszy, więc możecie zaoszczędzić troszkę czasu 🙂