KLASYCZNE PĄCZKI

KLASYCZNE PĄCZKI
PrintKuchnia:  

Z okazji Tłustego Czwartku, który ja od dziecka nazywam Dniem Pączka, publikuję przepis na klasyczne pączki -  tłuste, puszyste i na maksa kaloryczne 🙂

Składniki

 25 sztuk
  • 10 g suchych drożdży 
  • 1/4 szklanki letniej wody 
  • 3/4 szklanki cukru 
  • 1 szklanka mleka 
  • 2  jajka 
  • kropla  ekstraktu waniliowego 
  • 5 i pół szklanki mąki pszennej 
  • 1 łyżeczka soli 
  • 150 g masła (w temperaturze pokojowej) 
  • 2 litry oleju rzepakowego  (może być smalec jak ktoś lubi)
  •   ulubione nadzienie (marmolada etc.) 

Sposób przygotowania

  1. Do miski miksera wsyp drożdże, łyżeczkę cukru i zalej letnią wodą. Jej temperatura powinna być taka jak napoju, który podajesz dziecku w butelce.
  2. Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  3. W tym czasie podgrzej mleko z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Nie zagotuj. Odstaw.
  4. Jak drożdże wyrosną, dodaj do nich letnie mleko z cukrem, 2 jajka, sól, ekstrakt waniliowy i 4 i pół szklanki mąki.
  5. Ugniataj ciasto hakiem miksera na bardzo wolnych obrotach przez ok. 6 min, aż będzie jednolite.
  6. W tym czasie pokrój masło w małą kostkę.
  7. Dodawaj po kawałku masła do ugniatającego się w misie ciasta, poczekaj aż każdy kawałek się wchłonie.
  8. Jeżeli ciasto nadal będzie lepkie i nie będzie tworzyć gładkiej, zwartej kuli, to dosypuj mąkę.
  9. Kiedy już będzie jednolite włącz szybkie obroty miksera na 6 min.
  10. . Misę zakryj folią spożywczą i odstaw na 1.5 godziny w ciepłe miejsce.
  11. . W czasie oczekiwania możesz przygotować olej w niezbyt głębokim, ale szerokim garnku. Przyda się też termometr cukierniczy, bo temperatura przy smażeniu jest bardzo ważna.
  12. . Ciasto uderz pięścią. Następnie pougniataj chwilę, rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 cm. (zależy jak duże chcesz mieć pączki, możesz rozwałkować je mocniej).
  13. . Weź szklankę i wykrawaj nią kółeczka.
  14. . Wszystkie kółeczka przenieś na papier do pieczenia, ułóż je w odstępie od siebie żeby mogły urosnąć i przykryj ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 40 min w ciepłe miejsce.
  15. . Rozgrzej olej na 175 st. Uważaj, żeby temperatura stale utrzymywała się w tej okolicy.
  16. . Pączki wrzucaj po kilka na raz, tak żeby swobodnie pływały w tłuszczu. Smaż z każdej strony po ok .1,5 min , aż będą brązowe.
  17. . Wyjmuj i przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu.
  18. . Ewentualnie możesz zaraz po wyjęciu obtoczyć je szybko w cukrze, wtedy wyjdą takie jak moje na zdjęciu.
  19. . Jeżeli chcesz je nadziewać, to odczekaj chwilę aż ostygną. Włóż ulubione nadzienie do dużej strzykawki, lub rękawa cukierniczego i nadziej ostudzone pączki.

Wskazówki

Pączki najlepiej smakują w dniu zrobienia, ewentualnie na drugi dzień, jednak trzeba przechować je w pojemniku, żeby nie stwardniały.

Jeżeli nie masz miksera planetarnego z hakiem do ciasta, to bez problemu możesz ugnieść je ręcznie!

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.