KLASYCZNE PĄCZKI
KLASYCZNE PĄCZKI8 lutego 2018

Z okazji Tłustego Czwartku, który ja od dziecka nazywam Dniem Pączka, publikuję przepis na klasyczne pączki - tłuste, puszyste i na maksa kaloryczne 🙂
Składniki
25 sztuk
- 10 g suchych drożdży
- 1/4 szklanki letniej wody
- 3/4 szklanki cukru
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- kropla ekstraktu waniliowego
- 5 i pół szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka soli
- 150 g masła (w temperaturze pokojowej)
- 2 litry oleju rzepakowego (może być smalec jak ktoś lubi)
- ulubione nadzienie (marmolada etc.)
Sposób przygotowania
- Do miski miksera wsyp drożdże, łyżeczkę cukru i zalej letnią wodą. Jej temperatura powinna być taka jak napoju, który podajesz dziecku w butelce.
- Odstaw na 10 min w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- W tym czasie podgrzej mleko z cukrem do rozpuszczenia się cukru. Nie zagotuj. Odstaw.
- Jak drożdże wyrosną, dodaj do nich letnie mleko z cukrem, 2 jajka, sól, ekstrakt waniliowy i 4 i pół szklanki mąki.
- Ugniataj ciasto hakiem miksera na bardzo wolnych obrotach przez ok. 6 min, aż będzie jednolite.
- W tym czasie pokrój masło w małą kostkę.
- Dodawaj po kawałku masła do ugniatającego się w misie ciasta, poczekaj aż każdy kawałek się wchłonie.
- Jeżeli ciasto nadal będzie lepkie i nie będzie tworzyć gładkiej, zwartej kuli, to dosypuj mąkę.
- Kiedy już będzie jednolite włącz szybkie obroty miksera na 6 min.
- . Misę zakryj folią spożywczą i odstaw na 1.5 godziny w ciepłe miejsce.
- . W czasie oczekiwania możesz przygotować olej w niezbyt głębokim, ale szerokim garnku. Przyda się też termometr cukierniczy, bo temperatura przy smażeniu jest bardzo ważna.
- . Ciasto uderz pięścią. Następnie pougniataj chwilę, rozwałkuj na prostokąt o grubości 3 cm. (zależy jak duże chcesz mieć pączki, możesz rozwałkować je mocniej).
- . Weź szklankę i wykrawaj nią kółeczka.
- . Wszystkie kółeczka przenieś na papier do pieczenia, ułóż je w odstępie od siebie żeby mogły urosnąć i przykryj ręcznikiem kuchennym. Odstaw na 40 min w ciepłe miejsce.
- . Rozgrzej olej na 175 st. Uważaj, żeby temperatura stale utrzymywała się w tej okolicy.
- . Pączki wrzucaj po kilka na raz, tak żeby swobodnie pływały w tłuszczu. Smaż z każdej strony po ok .1,5 min , aż będą brązowe.
- . Wyjmuj i przekładaj na ręcznik papierowy, żeby odsączyć je z tłuszczu.
- . Ewentualnie możesz zaraz po wyjęciu obtoczyć je szybko w cukrze, wtedy wyjdą takie jak moje na zdjęciu.
- . Jeżeli chcesz je nadziewać, to odczekaj chwilę aż ostygną. Włóż ulubione nadzienie do dużej strzykawki, lub rękawa cukierniczego i nadziej ostudzone pączki.
Wskazówki
Pączki najlepiej smakują w dniu zrobienia, ewentualnie na drugi dzień, jednak trzeba przechować je w pojemniku, żeby nie stwardniały.
Jeżeli nie masz miksera planetarnego z hakiem do ciasta, to bez problemu możesz ugnieść je ręcznie!