KNEDLE Z TRUSKAWKAMI
KNEDLE Z TRUSKAWKAMI22 lipca 2019

Lato w pełni, trzeba się nacieszyć pysznymi, słodkimi owocami!
Co prawda truskawki już się kończą, ale na bazarku pod domem udało mi się dorwać jeszcze łubiankę smacznych, soczystych i pełnych smaku truskawek 🙂 Stąd też pomysł na banalne danie, czyli knedle!
Może akurat zostały Wam w lodówce po niedzieli jakieś ziemniaki z obiadu? Jeśli tak, to idealnie sprawdzą się w tym przepisie! Do dzieła, nie pożałujecie, szczególnie Ci z Was, którzy knedle do tej pory jadali tylko ze śliwkami!
Składniki
4 porcje
- 800 g ziemniaków (zważone przed ugotowaniem)
- ok. 400 - 500 g mąki pszennej (ilość zależy od ziemniaków)
- 2 łyżki cukru pudru
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 400 g truskawek
- garść orzechów włoskich
- 4 łyżki cukru brązowego
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki śmietany 18%
- listki mięty
- cukier puder (opcjonalnie do posypania)
Sposób przygotowania
- Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź, ubij i odstaw na kilka godzin (ja odstawiam na noc do lodówki).
- W garnku wyrób masę z ziemniaków, mąki pszennej, soli, cukru pudru i jajka. Ilość mąki zależy od ziemniaków, więc dodawaj ją stopniowo. Masa ma odchodzić od rąk, ale nadal być miękka. Im mniej mąki tym lżejsze będą knedle.
- Z masy uformuj dość gruby wałek.
- Ucinaj po plasterku, rękami formuj kółeczka, do środka wkładaj po jednej truskawce i dokładnie zlepiaj boki. Później możesz dodatkowo uformować kulkę w dłoniach. Odłóż na papier do pieczenia.
- W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
- Knedle gotuj kilka minut (zależnie od ich wielkości) aż do wypłynięcia. Odcedź.
- Na patelni rozpuść brązowy cukier z dodatkiem masła. Dodaj orzechy i energicznie wymieszaj.
- Knedle rozłóż na talerzach, dodaj śmietanę oraz orzechy w cukrze. Udekoruj listkami mięty i cukrem pudrem.
Wskazówki
Jeśli chcesz zamrozić knedle, lub zostawić na później to gotuj je w wodzie z dodatkiem kropli oleju roślinnego i po ugotowaniu szybko oblej zimną wodą, dzięki temu nie będą się lepić.
2 Comments
Join the discussion and tell us your opinion.
Witam! Czy mąkę pszenną można zastąpić inną, bezglutenową?
dzień dobry, można np. 1/3 mąki kukurydzianej, 1/3 ryżowej i 1/3 ziemniaczanej 🙂