KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

KNEDLE Z TRUSKAWKAMI

Lato w pełni, trzeba się nacieszyć pysznymi, słodkimi owocami!

Co prawda truskawki już się kończą, ale na bazarku pod domem udało mi się dorwać jeszcze łubiankę smacznych, soczystych i pełnych smaku truskawek 🙂 Stąd też pomysł na banalne danie, czyli knedle!

Może akurat zostały Wam w lodówce po niedzieli jakieś ziemniaki z obiadu? Jeśli tak, to idealnie sprawdzą się w tym przepisie! Do dzieła, nie pożałujecie, szczególnie Ci z Was, którzy knedle do tej pory jadali tylko ze śliwkami!

Składniki

 4 porcje
  • 800 g ziemniaków (zważone przed ugotowaniem) 
  • ok. 400 - 500 g mąki pszennej (ilość zależy od ziemniaków) 
  • 2 łyżki cukru pudru 
  • 1  jajko 
  •  szczypta soli 
  • ok. 400 g truskawek 
  •  garść orzechów włoskich 
  • 4 łyżki cukru brązowego 
  • 2 łyżki masła 
  • 4 łyżki śmietany 18% 
  •   listki mięty 
  •   cukier puder (opcjonalnie do posypania) 

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj do miękkości, odcedź, ubij i odstaw na kilka godzin (ja odstawiam na noc do lodówki).
  2. W garnku wyrób masę z ziemniaków, mąki pszennej, soli, cukru pudru i jajka. Ilość mąki zależy od ziemniaków, więc dodawaj ją stopniowo. Masa ma odchodzić od rąk, ale nadal być miękka. Im mniej mąki tym lżejsze będą knedle.
  3. Z masy uformuj dość gruby wałek.
  4. Ucinaj po plasterku, rękami formuj kółeczka, do środka wkładaj po jednej truskawce i dokładnie zlepiaj boki. Później możesz dodatkowo uformować kulkę w dłoniach. Odłóż na papier do pieczenia.
  5. W dużym garnku zagotuj lekko osoloną wodę.
  6. Knedle gotuj kilka minut (zależnie od ich wielkości) aż do wypłynięcia. Odcedź.
  7. Na patelni rozpuść brązowy cukier z dodatkiem masła. Dodaj orzechy i energicznie wymieszaj.
  8. Knedle rozłóż na talerzach, dodaj śmietanę oraz orzechy w cukrze. Udekoruj listkami mięty i cukrem pudrem.

Wskazówki

Jeśli chcesz zamrozić knedle, lub zostawić na później to gotuj je w wodzie z dodatkiem kropli oleju roślinnego i po ugotowaniu szybko oblej zimną wodą, dzięki temu nie będą się lepić.

2 Comments

Join the discussion and tell us your opinion.

Monikareply
13 maja 2020 at 18:03

Witam! Czy mąkę pszenną można zastąpić inną, bezglutenową?

Chefreply
13 maja 2020 at 22:49
– In reply to: Monika

dzień dobry, można np. 1/3 mąki kukurydzianej, 1/3 ryżowej i 1/3 ziemniaczanej 🙂

Leave a reply

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com