KREM DYNIOWO-PAPRYKOWY Z FETĄ

KREM DYNIOWO-PAPRYKOWY Z FETĄ

Jak co roku jesień obdarowuje nas pięknymi i pysznymi dyniami. Jak dotąd moją ulubioną zupą był ten krem z dyni z pomidorami, jednak w tym roku króluje u mnie wersja bardziej rozgrzewająca i pikantna dzięki papryczce habanero. Sam przepis jest banalny, przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a dodatkowo możecie dowolnie eksperymentować z dodatkami-np. ser feta zastąpić kremową burratą, jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń 🙂

A korzystając z okazji, przypomnę Wam moje ulubione dyniowe przepisy na: amerykańskie ciasto, grzanki oraz pieczoną dynię, która świetnie zastępuje obiadowe ziemniaki.  Z tymi przepisami nawet deszczowa jesień nam niestraszna 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 1-1,2 kg dyni piżmowej 
  • 500 g papryki czerwonej 
  • 3 ząbki czosnku 
  • 1/2  papryczki habanero 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1  biała cebula 
  • ok.700 ml bulionu warzywnego 
  •   sól, pieprz, chili do smaku 
  •   ser feta i pestki dyni do podania 

Sposób przygotowania

  1. Dynię piżmową przekrój na pół, wydrąż pestki.
  2. Papryki przekrój i wyjmij gniazda nasienne.
  3. Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i drobno posiekaną papryczką habanero.
  4. Piekarnik rozgrzej do 190 st.
  5. Na blasze połóż dynię i papryki, a nastepnie nasmaruj warzywa oliwą z czosnkiem. Piecz 70 min.
  6. Kiedy dynia będzie miękka wystudź piekarnik, a następnie wydrąż miąższ dyni łyżką. Papryki obierz ze skórki*(patrz wskazówki).
  7. W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
  8. Dodaj miąższ z dyni i papryki, chwilę podsmażaj.
  9. Zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem 10 min.
  10. . Zblenduj, dopraw do smaku.
  11. . Podawaj z pokrojoną w kostkę fetą i pestkami dyni.

Wskazówki

Żeby łatwo obrać paprykę, najlepiej po upieczeniu zawiń ją w folię spożywczą i poczekaj, aż wystygnie. Następnie zdejmij folię, a skórkę z papryki z łatwością zdejmiesz ręką lub nożykiem.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com