KREM DYNIOWO-PAPRYKOWY Z FETĄ
Jak co roku jesień obdarowuje nas pięknymi i pysznymi dyniami. Jak dotąd moją ulubioną zupą był ten krem z dyni z pomidorami, jednak w tym roku króluje u mnie wersja bardziej rozgrzewająca i pikantna dzięki papryczce habanero. Sam przepis jest banalny, przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a dodatkowo możecie dowolnie eksperymentować z dodatkami-np. ser feta zastąpić kremową burratą, jest to zdecydowanie jedno z moich ulubionych połączeń 🙂
A korzystając z okazji, przypomnę Wam moje ulubione dyniowe przepisy na: amerykańskie ciasto, grzanki oraz pieczoną dynię, która świetnie zastępuje obiadowe ziemniaki. Z tymi przepisami nawet deszczowa jesień nam niestraszna 🙂
Składniki
- 1-1,2 kg dyni piżmowej
- 500 g papryki czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- 1/2 papryczki habanero
- 3 łyżki oliwy
- 1 biała cebula
- ok.700 ml bulionu warzywnego
- sól, pieprz, chili do smaku
- ser feta i pestki dyni do podania
Sposób przygotowania
- Dynię piżmową przekrój na pół, wydrąż pestki.
- Papryki przekrój i wyjmij gniazda nasienne.
- Czosnek przeciśnij przez praskę, wymieszaj z 2 łyżkami oliwy i drobno posiekaną papryczką habanero.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st.
- Na blasze połóż dynię i papryki, a nastepnie nasmaruj warzywa oliwą z czosnkiem. Piecz 70 min.
- Kiedy dynia będzie miękka wystudź piekarnik, a następnie wydrąż miąższ dyni łyżką. Papryki obierz ze skórki*(patrz wskazówki).
- W dużym garnku rozgrzej oliwę i podsmaż na niej posiekaną cebulę.
- Dodaj miąższ z dyni i papryki, chwilę podsmażaj.
- Zalej gorącym bulionem i gotuj pod przykryciem 10 min.
- . Zblenduj, dopraw do smaku.
- . Podawaj z pokrojoną w kostkę fetą i pestkami dyni.
Wskazówki
Żeby łatwo obrać paprykę, najlepiej po upieczeniu zawiń ją w folię spożywczą i poczekaj, aż wystygnie. Następnie zdejmij folię, a skórkę z papryki z łatwością zdejmiesz ręką lub nożykiem.