KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Po dłuższej nieobecności mam dla Was pierwszą jesienną propozycję! Robi się coraz chłodniej, chociaż i tak pogoda (a w szczególności słońce) rozpieszcza nas w tym roku niebywale długo! Jednak zimno jest coraz bardziej odczuwalne, więc proponuję Wam krem z białych warzyw, który jest banalny w przygotowaniu, można go do woli modyfikować i spokojnie może starczyć na kilka dni, np. ja robię wielki garnek i przez kolejne dni chętnie zabieram go ze sobą w lunch boxie.
A jeżeli nie mieliście okazji próbować jeszcze popcornu gryczanego to koniecznie zajrzyjcie na dole strony do wskazówek! Tam krótka instrukcja jak zrobić takie cudo 🙂
Składniki
- 3 łyżki oliwy
- 1 por (biała część)
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- 5 ziarenek kolendry
- 1 cebula
- 700 g selera
- 1 jabłko
- 0,4 kg ziemniaków
- 1 łyżka majeranku
- ok. 2 litry bulionu warzywnego
- tabasco (opcjonalnie)
- sól, pieprz do smaku
Sposób przygotowania
- Pora pokrój w plastry.
- Cebulę, ziemniaki, jabłko i selera pokrój w dość drobną kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę.
- Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę) i wymieszaj.
- Dodaj pora i duś go ok. 10 min.
- Wyjmij liście i ziarenka.
- Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj i chwilkę podsmaż.
- Dodaj wrzący bulion (ok. 2 litry), tak żeby przykrył warzywa.
- Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min - do miękkości warzyw.
- . Zblenduj na gładką masę.
- . Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać tabasco, żeby nadać lekko pikantny posmak.
Wskazówki
W przypadku kremu z białych warzyw istnieje wiele różnych możliwości modyfikacji. Ja lubię dodać np. korzenie pietruszki i gruszkę. Warto poeksperymentować, bo za każdym razem smakuje nieco inaczej 🙂
Moim eksperymentem tutaj był popcorn z kaszy gryczanej palonej. Bardzo prosta sprawa, wystarczy rozgrzać trochę oleju rzepakowego, na sitko wsypać kilka łyżek kaszy gryczanej (nie więcej niż 3 na raz) i zanurzyć w oleju na dosłownie 5 sekund i szybko przełożyć na ręcznik papierowy. Kasza musi popękać, a na wierzchu pojawić się powinno białko – wtedy popcorn jest idealny i gotowy do podania 🙂