KREM Z BIAŁYCH WARZYW

KREM Z BIAŁYCH WARZYW

Po dłuższej nieobecności mam dla Was pierwszą jesienną propozycję! Robi się coraz chłodniej, chociaż i tak pogoda (a w szczególności słońce) rozpieszcza nas w tym roku niebywale długo! Jednak zimno jest coraz bardziej odczuwalne, więc proponuję Wam krem z białych warzyw, który jest banalny w przygotowaniu, można go do woli modyfikować i spokojnie może starczyć na kilka dni, np. ja robię wielki garnek i przez kolejne dni chętnie zabieram go ze sobą w lunch boxie. 

A jeżeli nie mieliście okazji próbować jeszcze popcornu gryczanego to koniecznie zajrzyjcie na dole strony do wskazówek! Tam krótka instrukcja jak zrobić takie cudo 🙂

Składniki

 8 porcji
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1 por (biała część) 
  • 2 ziarenka ziela angielskiego 
  • 2 liście laurowe 
  • 5 ziarenek kolendry 
  • 1  cebula 
  • 700 g selera 
  • 1  jabłko 
  • 0,4 kg ziemniaków 
  • 1 łyżka majeranku 
  • ok. 2 litry bulionu warzywnego 
  •   tabasco (opcjonalnie) 
  •   sól, pieprz do smaku 

Sposób przygotowania

  1. Pora pokrój w plastry.
  2. Cebulę, ziemniaki, jabłko i selera pokrój w dość drobną kostkę.
  3. W dużym garnku rozgrzej oliwę.
  4. Dodaj przyprawy (ziele angielskie, liście laurowe, kolendrę) i wymieszaj.
  5. Dodaj pora i duś go ok. 10 min.
  6. Wyjmij liście i ziarenka.
  7. Dodaj pozostałe warzywa, wymieszaj i chwilkę podsmaż.
  8. Dodaj wrzący bulion (ok. 2 litry), tak żeby przykrył warzywa.
  9. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu ok. 40 min - do miękkości warzyw.
  10. . Zblenduj na gładką masę.
  11. . Dopraw tymiankiem, solą i pieprzem. Opcjonalnie możesz dodać tabasco, żeby nadać lekko pikantny posmak.

Wskazówki

W przypadku kremu z białych warzyw istnieje wiele różnych możliwości modyfikacji. Ja lubię dodać np. korzenie pietruszki i gruszkę. Warto poeksperymentować, bo za każdym razem smakuje nieco inaczej 🙂

Moim eksperymentem tutaj był popcorn z kaszy gryczanej palonej. Bardzo prosta sprawa, wystarczy rozgrzać trochę oleju rzepakowego, na sitko wsypać kilka łyżek kaszy gryczanej (nie więcej niż 3 na raz) i zanurzyć w oleju na dosłownie 5 sekund i szybko przełożyć na ręcznik papierowy. Kasza musi popękać, a na wierzchu pojawić się powinno białko – wtedy popcorn jest idealny i gotowy do podania 🙂

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.