KREM Z CIECIERZYCY

KREM Z CIECIERZYCY
PrintKuchnia:  

Mój ulubiony krem, który mogę jeść ciągle i chyba nigdy mi się nie znudzi!

Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, często robię go na kolację albo zabieram do pudełka na obiad. 

Składniki

 5 porcji
  • 1 duża biała cebula 
  • 1 puszka (400g) ciecierzycy 
  • 500 ml passaty pomidorowej 
  • 2 łyżki oleju roślinnego  (lub masła - w wersji niewegańskiej)
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 
  • 6 ziarenek kolendry  rozkruszonych w moździerzu
  • 2 ząbki czosnku 
  • 700 ml bulionu warzywnego 
  •  garść świeżej kolendry 
  •   sól 
  •   pieprz 
  •   suszone chili  (opcjonalnie)
  •   ziarna sezamu 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Na patelni podgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i chwilkę podsmażaj, aż zacznie pięknie pachnieć.
  4. Dodaj czosnek.
  5. Ciecierzycę odsącz i dodaj do cebuli i czosnku. Wymieszaj.
  6. Dodaj pokruszone ziarna kolendry, sól, pieprz, słodką paprykę. Jeżeli masz ochotę na pikantną wersję, dodaj też suszone chili.
  7. Wymieszaj i podsmażaj chwilkę.
  8. Dodaj passatę pomidorową. Wymieszaj.
  9. Zalej bulionem.
  10. . Zagotuj.
  11. . Gotuj 25 min, na małym ogniu, pod przykryciem.
  12. . Zblenduj do gładkości.
  13. . Podawaj ze świeżą kolendrą, płatkami chili i ziarenkami sezamu.

Wskazówki

W sezonie na pomidory warto zastąpić passatę świeżymi pomidorami.

Jeśli lubicie smak papryki, możecie dorzucić na samym początku, do cebuli i czosnku, czerwoną paprykę, wtedy zupa nabierze słodyczy.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com