KREM Z CIECIERZYCY
KREM Z CIECIERZYCY23 listopada 2017
Mój ulubiony krem, który mogę jeść ciągle i chyba nigdy mi się nie znudzi!
Bardzo prosty i szybki w przygotowaniu, często robię go na kolację albo zabieram do pudełka na obiad.
Składniki
5 porcji
- 1 duża biała cebula
- 1 puszka (400g) ciecierzycy
- 500 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki oleju roślinnego (lub masła - w wersji niewegańskiej)
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
- 6 ziarenek kolendry rozkruszonych w moździerzu
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml bulionu warzywnego
- garść świeżej kolendry
- sól
- pieprz
- suszone chili (opcjonalnie)
- ziarna sezamu
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Na patelni podgrzej tłuszcz, dodaj cebulę i chwilkę podsmażaj, aż zacznie pięknie pachnieć.
- Dodaj czosnek.
- Ciecierzycę odsącz i dodaj do cebuli i czosnku. Wymieszaj.
- Dodaj pokruszone ziarna kolendry, sól, pieprz, słodką paprykę. Jeżeli masz ochotę na pikantną wersję, dodaj też suszone chili.
- Wymieszaj i podsmażaj chwilkę.
- Dodaj passatę pomidorową. Wymieszaj.
- Zalej bulionem.
- . Zagotuj.
- . Gotuj 25 min, na małym ogniu, pod przykryciem.
- . Zblenduj do gładkości.
- . Podawaj ze świeżą kolendrą, płatkami chili i ziarenkami sezamu.
Wskazówki
W sezonie na pomidory warto zastąpić passatę świeżymi pomidorami.
Jeśli lubicie smak papryki, możecie dorzucić na samym początku, do cebuli i czosnku, czerwoną paprykę, wtedy zupa nabierze słodyczy.