KREM Z DYNI I POMIDORÓW
Nadeszła jesień, a w warzywniakach pojawiły się ukochane dynie, więc najwyższy czas zacząć wielkie gotowanie! Na dobry początek, póki jeszcze mamy dostęp do dobrych pomidorów, proponuję prosty krem, który łączy smak dyni i słodycz pomidorów. Jego niebywałym plusem jest to, że przygotowuje się praktycznie sam - kiedy warzywa dochodzą w piecu, wy możecie zrelaksować się na kanapie przy winie i ulubionym serialu 🙂
A przy okazji przypomnę Wam dotychczasowe przepisy z udziałem dyni - klasyczne, amerykańskie pumpkin pie, do którego użyjecie tego puree oraz pyszny dodatek do wielu dań, który z powodzeniem zastąpi ziemniaki - pieczona dynia piżmowa.
A więc zamiast smucić się z powodu końca lata, cieszmy się darami jesieni i zaszalejmy w kuchni! 🙂
Składniki
- 1,5 kg dyni piżmowej
- 0,8 kg pomidorów
- 2 średnie czerwone cebule
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
- 1 łyżeczka wędzonej papryki
- ok. 1 litr bulionu warzywnego
- sól, pieprz do smaku
- szczypta płatków chili (opcjonalnie)
- ser feta
- pomidorki koktajlowe
- kolendra
Sposób przygotowania
- Dynię przekrój na pół, usuń pestki.
- Pomidory umyj, przekrój na pół, a następnie usuń szypułki.
- Cebulę obierz i przekrój na pół.
- Ząbki czosnku obierz.
- Piekarnik rozgrzej do 190 st.
- Na blachę z piekarnika wyłóż dynię (miąższem do góry), pomidory, cebulę i czosnek. Pomidory polej oliwą.
- Piecz 1h15 min, aż do miękkości dyni.
- Warzywa chwilę ostudź, miąższ dyni wyjmij ze skórki i przełóż wszystko do garnka.
- Blenduj dodając bulion warzywny aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.
- . Dopraw do smaku solą, pieprzem, (opcjonalnie) płatkami chili oraz papryką słodką i wędzoną. Zagotuj.
- . Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta, połówkami pomidorów koktajlowych oraz kolendrą - jeśli lubisz 🙂
Wskazówki
Po sezonie na pomidory możesz wykorzystać passatę lub krojone pomidory – wtedy dodaj je do bulionu.