KREM Z DYNI I POMIDORÓW

KREM Z DYNI I POMIDORÓW

Nadeszła jesień, a w warzywniakach pojawiły się ukochane dynie, więc najwyższy czas zacząć wielkie gotowanie! Na dobry początek, póki jeszcze mamy dostęp do dobrych pomidorów, proponuję prosty krem, który łączy smak dyni i słodycz pomidorów. Jego niebywałym plusem jest to, że przygotowuje się praktycznie sam - kiedy warzywa dochodzą w piecu, wy możecie zrelaksować się na kanapie przy winie i ulubionym serialu 🙂

A przy okazji przypomnę Wam dotychczasowe przepisy z udziałem dyni - klasyczne, amerykańskie pumpkin pie, do którego użyjecie tego puree oraz pyszny dodatek do wielu dań, który z powodzeniem zastąpi ziemniaki - pieczona dynia piżmowa.

A więc zamiast smucić się z powodu końca lata, cieszmy się darami jesieni i zaszalejmy w kuchni! 🙂

Składniki

 5 porcji
  • 1,5 kg dyni piżmowej 
  • 0,8 kg pomidorów 
  • 2  średnie czerwone cebule 
  • 4  ząbki czosnku 
  • 2 łyżki oliwy 
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki 
  • ok. 1 litr bulionu warzywnego 
  •   sól, pieprz do smaku 
  •  szczypta płatków chili (opcjonalnie) 
  •   ser feta 
  •   pomidorki koktajlowe 
  •   kolendra 

Sposób przygotowania

  1. Dynię przekrój na pół, usuń pestki.
  2. Pomidory umyj, przekrój na pół, a następnie usuń szypułki.
  3. Cebulę obierz i przekrój na pół.
  4. Ząbki czosnku obierz.
  5. Piekarnik rozgrzej do 190 st.
  6. Na blachę z piekarnika wyłóż dynię (miąższem do góry), pomidory, cebulę i czosnek. Pomidory polej oliwą.
  7. Piecz 1h15 min, aż do miękkości dyni.
  8. Warzywa chwilę ostudź, miąższ dyni wyjmij ze skórki i przełóż wszystko do garnka.
  9. Blenduj dodając bulion warzywny aż do uzyskania kremowej, jednolitej konsystencji.
  10. . Dopraw do smaku solą, pieprzem, (opcjonalnie) płatkami chili oraz papryką słodką i wędzoną. Zagotuj.
  11. . Podawaj z pokrojonym w kostkę serem feta, połówkami pomidorów koktajlowych oraz kolendrą - jeśli lubisz 🙂

Wskazówki

Po sezonie na pomidory możesz wykorzystać passatę lub krojone pomidory – wtedy dodaj je do bulionu.

Podziel się swoimi myślami