KREM Z GRUSZKI I PIETRUSZKI Z GORGONZOLĄ
Pamiętam jak pare lat temu poszliśmy na brunch do hiszpańskiego bistro w naszej okolicy. Jedzenia było do wyboru do koloru, przede wszystkim kuchnia lokalna, ale w rogu stołu stała też wielka, podgrzewana waza z jakąś zupą. Okazało się, że jest to krem z gruszki i pietruszki, co wtedy mnie zszokowało no bo kto chciałby jeść pietruszkę w takiej formie, a dodatkowo jeszcze z owocem?! No ale spróbowałam i przepadłam, było to tak pyszne. Od tamtej pory, co jakiś czas przygotowuję tę zupę w domu, ale nigdy nie opublikowałam mojego przepisu tutaj. Uważam, że poza głównymi bohaterami, robotę robi tu wino i gorgonzola 🙂 A dodatkowo grillowana gruszka cieszy oczy i oczywiście podniebienia!
Składniki
- 2 łyżki masła
- 1 mała cebula
- 210 g pietruszki
- 1/2 małego pora
- 80 g gruszki
- 4 gałązki świeżego tymianku
- 40 ml białego wina
- ok. 600 ml bulionu warzywnego
- sól (do smaku)
DO PODANIA
- 2 małe gruszki
- 60 g gorgonzoli
- orzechy włoskie
Sposób przygotowania
- Cebulę, pietruszkę i gruszkę pokrój w kostkę, pora posiekaj.
- W garnku rozgrzej masło, podsmaż przez chwilę cebulę, a następnie dodaj pozostałe warzywa. Podsmażaj 4 min.
- Dodaj gruszkę i tymianek, wlej wino i zagotuj.
- Dodaj gorący bulion i gotuj ok. 15 min.
- Jak warzywa będą miękkie zblenduj je na krem, a następnie dopraw solą do smaku.
- Na patelni grillowej zgrilluj gruszkę przez kilka minut.
- Krem wlej do misek, na wierzchu połóż gruszki, gorgonzolę i orzechy włoskie.
Wskazówki
Jeżeli nienawidzisz „śmierdzących serów”, możesz pominąć gorgonzolę 🙂