KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM

KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM

Zimą mamy dostęp do niewielu sezonowych, świeżych owoców i warzyw, a nasze organizmy bardzo ich potrzebują. Na szczęście sezon na buraki trwa w najlepsze i dlatego warto jeść ich jak najwięcej, mają dużo witamin i są bardzo zdrowe.

Dziś przygotowałam krem z buraków, który jest bardzo aromatyczny i słodkawy dzięki dodaniu do niego jabłek. Jego słodycz przełamałam serem kozim, który pokruszyłam na wierzch kremu.

Składniki

 8 porcji
  • 1,5 kg buraków 
  • 2  duże jabłka 
  • 2  białe cebule średniej wielkości 
  • 4 ząbki czosnku 
  • 3 łyżki świeżego tymianku 
  • ok 2 l  bulionu warzywnego 
  • 3 łyżki oliwy 
  •   ser kozi sałatkowy 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Piekarnik rozgrzej do 210 st.
  2. Buraki obierz, posyp solą i pieprzem i każdy owiń osobno folią aluminiową.
  3. Włóż buraki do piekarnika i piecz ok godzinę (zależy od wielkości buraka), aż do miękkości.
  4. Ostudź.
  5. W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, tymianek posiekaj.
  6. Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
  7. Ostudzone buraki pokrój w kostkę.
  8. W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj chwilę.
  9. Dodaj buraki, tymianek, jabłka, sól i pieprz.
  10. . Smaż kilka minut.
  11. . Zalej bulionem do przykrycia warzyw.
  12. . Gotuj do miękkości jabłek.
  13. . Zblenduj na gładki krem.
  14. . Posyp pokruszonym kozim serem i świeżym tymiankiem.

Wskazówki

W wersji wegańskiej możesz pominąć ser kozi, albo użyć wegańskiego zastępnika.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.