KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM
KREM Z PIECZONYCH BURAKÓW Z KOZIM SEREM23 stycznia 2018
PrintKuchnia: Wegetariańska
Zimą mamy dostęp do niewielu sezonowych, świeżych owoców i warzyw, a nasze organizmy bardzo ich potrzebują. Na szczęście sezon na buraki trwa w najlepsze i dlatego warto jeść ich jak najwięcej, mają dużo witamin i są bardzo zdrowe.
Dziś przygotowałam krem z buraków, który jest bardzo aromatyczny i słodkawy dzięki dodaniu do niego jabłek. Jego słodycz przełamałam serem kozim, który pokruszyłam na wierzch kremu.
Składniki
8 porcji
- 1,5 kg buraków
- 2 duże jabłka
- 2 białe cebule średniej wielkości
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki świeżego tymianku
- ok 2 l bulionu warzywnego
- 3 łyżki oliwy
- ser kozi sałatkowy
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Piekarnik rozgrzej do 210 st.
- Buraki obierz, posyp solą i pieprzem i każdy owiń osobno folią aluminiową.
- Włóż buraki do piekarnika i piecz ok godzinę (zależy od wielkości buraka), aż do miękkości.
- Ostudź.
- W tym czasie pokrój cebulę w kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę, tymianek posiekaj.
- Jabłka obierz i pokrój w kostkę.
- Ostudzone buraki pokrój w kostkę.
- W dużym garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek i podsmażaj chwilę.
- Dodaj buraki, tymianek, jabłka, sól i pieprz.
- . Smaż kilka minut.
- . Zalej bulionem do przykrycia warzyw.
- . Gotuj do miękkości jabłek.
- . Zblenduj na gładki krem.
- . Posyp pokruszonym kozim serem i świeżym tymiankiem.
Wskazówki
W wersji wegańskiej możesz pominąć ser kozi, albo użyć wegańskiego zastępnika.