KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW

Moja faza na szparagi trwa, w tym tygodniu jem je codziennie, albo nawet dwa razy dziennie! Sezon jest tak krótki, że próbuje go wykorzystać w pełni.

Dzisiaj przygotowałam dla Was krem ze szparagów, który jest daniem totalnie banalnym i nie da się go zepsuć. Czas przygotowania jest bardzo krótki, a ilość składników potrzebnych do tego dania jest naprawdę niewielka. Także do dzieła, łapcie szparagi wracając do domu i gotujcie 🙂

 

Składniki

 4 porcje
  • 3 łyżki oliwy 
  • 1  biała cebula 
  • 300 g ziemniaków 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 500 g zielonych szparagów 
  • 1 litr bulionu warzywnego 
  •   (opcjonalnie) do podania chipsy z boczku 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Cebulę pokrój w kostkę.
  2. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  3. Ziemniaki pokrój w małą kostkę.
  4. Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końce i pokrój na kawałki, długości ok. 2-3 cm. Główki zostaw osobno.
  5. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj kilka minut do momentu aż zacznie pięknie pachnieć.
  6. Dodaj czosnek i wymieszaj.
  7. Dodaj pokrojone ziemniaki, wymieszaj i smaż kilka minut, aż zaczną mięknąć.
  8. Zagotuj bulion w drugim garnku.
  9. Do zeszklonej cebuli z czosnkiem i ziemniakami dodaj pokrojone szparagi bez główek.
  10. . Dodaj sól i pieprz.
  11. . Zalej gotującym bulionem i gotuj 5 min.
  12. . Dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 3 min.
  13. . Część główek wyjmij i odłóż na bok.
  14. . Zupę zmiksuj blenderem.
  15. . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
  16. . Na wierzch połóż główki szparagów i ewentualnie inne dodatki.

Wskazówki

Jeżeli chcesz przygotować chipsy z boczku, połóż cienkie plasterki boczku na suchej patelni i podgrzewaj na wolnym ogniu aż tłuszcz się wytopi. Odłóż na ręcznik papierowy, żeby odessał resztę tłuszczu. Dodaj do kremu 🙂

Zupę możesz też podawać z pokruszonym serem feta, z grzankami, lub bez żadnych dodatków.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.