KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW
KREM Z ZIELONYCH SZPARAGÓW20 kwietnia 2018
Moja faza na szparagi trwa, w tym tygodniu jem je codziennie, albo nawet dwa razy dziennie! Sezon jest tak krótki, że próbuje go wykorzystać w pełni.
Dzisiaj przygotowałam dla Was krem ze szparagów, który jest daniem totalnie banalnym i nie da się go zepsuć. Czas przygotowania jest bardzo krótki, a ilość składników potrzebnych do tego dania jest naprawdę niewielka. Także do dzieła, łapcie szparagi wracając do domu i gotujcie 🙂
Składniki
4 porcje
- 3 łyżki oliwy
- 1 biała cebula
- 300 g ziemniaków
- 1 ząbek czosnku
- 500 g zielonych szparagów
- 1 litr bulionu warzywnego
- (opcjonalnie) do podania chipsy z boczku
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Cebulę pokrój w kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- Ziemniaki pokrój w małą kostkę.
- Szparagi umyj. Odłam zdrewniałe końce i pokrój na kawałki, długości ok. 2-3 cm. Główki zostaw osobno.
- W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i podsmażaj kilka minut do momentu aż zacznie pięknie pachnieć.
- Dodaj czosnek i wymieszaj.
- Dodaj pokrojone ziemniaki, wymieszaj i smaż kilka minut, aż zaczną mięknąć.
- Zagotuj bulion w drugim garnku.
- Do zeszklonej cebuli z czosnkiem i ziemniakami dodaj pokrojone szparagi bez główek.
- . Dodaj sól i pieprz.
- . Zalej gotującym bulionem i gotuj 5 min.
- . Dodaj główki szparagów i gotuj jeszcze 3 min.
- . Część główek wyjmij i odłóż na bok.
- . Zupę zmiksuj blenderem.
- . Dopraw do smaku solą i pieprzem.
- . Na wierzch połóż główki szparagów i ewentualnie inne dodatki.
Wskazówki
Jeżeli chcesz przygotować chipsy z boczku, połóż cienkie plasterki boczku na suchej patelni i podgrzewaj na wolnym ogniu aż tłuszcz się wytopi. Odłóż na ręcznik papierowy, żeby odessał resztę tłuszczu. Dodaj do kremu 🙂
Zupę możesz też podawać z pokruszonym serem feta, z grzankami, lub bez żadnych dodatków.