KREM Z ZIELONYCH WARZYW
KREM Z ZIELONYCH WARZYW15 maja 2018
Szparagowej manii ciąg dalszy!
Ponownie zrobiłam krem, tylko tym razem w pełni wegański i z dodatkiem innych warzyw. Dzięki dużej ilości świeżych listków bazylii jest on mocno zielony i ma orzeźwiający smak.
Mała ilość roboty, niewiele składników, a kolacja czy lunch do pracy idealny 🙂
Składniki
4 porcje
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 1 cukinia średniej wielkości
- 1 biała cebula średniej wielkości
- 2 ząbki czosnku
- 250 g ziemniaków
- 1,2 l bulionu warzywnego
- 1 pęczek bazylii
- 2 łyżki oleju lnianego
- 4 łyżki ziaren słonecznika
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
- Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
- Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki. Główki odłóż na bok.
- Cebulę pokrój w drobną kostkę.
- Czosnek przeciśnij przez praskę.
- W garnku rozgrzej olej lniany, dodaj cebulę i podsmaż przez kilka minut.
- Dodaj czosnek, wymieszaj.
- Dodaj ziemniaki, wymieszaj i smaż kilka minut aż zaczną mięknąć.
- Dodaj cukinię i smaż aż wszystkie warzywa zmiękną.
- . Dodaj pokrojone szparagi (bez główek), podsmaż minutę.
- . Dodaj bulion (tak, żeby przykrył warzywa)
- . Gotuj 6 minut pod przykryciem.
- . Dodaj główki i gotuj jeszcze 2 minuty.
- . Główki wyjmij z zupy.
- . Listki bazylii umyj i wrzuć do zupy.
- . Zblenduj dokładnie zupę, aż będzie kremowa.
- . Dopraw solą i pieprzem do smaku.
- . Podawaj z główkami szparagów i ziarnami słonecznika.
Wskazówki
Ziarenka słonecznika możecie zastąpić dowolnymi ulubionymi pestkami.
Krem ten można bez problemu zamrozić i będzie jak znalazł na sezon „bezszparagowy”!