KREM Z ZIELONYCH WARZYW

KREM Z ZIELONYCH WARZYW
PrintKuchnia:  

Szparagowej manii ciąg dalszy!

Ponownie zrobiłam krem, tylko tym razem w pełni wegański  i z dodatkiem innych warzyw. Dzięki dużej ilości świeżych listków bazylii jest on mocno zielony i ma orzeźwiający smak.

Mała ilość roboty, niewiele składników, a kolacja czy lunch do pracy idealny 🙂

Składniki

 4 porcje
  • 1 pęczek zielonych szparagów 
  • 1  cukinia średniej wielkości 
  • 1  biała cebula średniej wielkości 
  • 2 ząbki czosnku 
  • 250 g ziemniaków 
  • 1,2 l bulionu warzywnego 
  • 1 pęczek bazylii 
  • 2 łyżki oleju lnianego 
  • 4 łyżki ziaren słonecznika 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę.
  2. Cukinię umyj i pokrój w kostkę.
  3. Szparagi umyj, odłam zdrewniałe końce i pokrój na mniejsze kawałki. Główki odłóż na bok.
  4. Cebulę pokrój w drobną kostkę.
  5. Czosnek przeciśnij przez praskę.
  6. W garnku rozgrzej olej lniany, dodaj cebulę i podsmaż przez kilka minut.
  7. Dodaj czosnek, wymieszaj.
  8. Dodaj ziemniaki, wymieszaj i smaż kilka minut aż zaczną mięknąć.
  9. Dodaj cukinię i smaż aż wszystkie warzywa zmiękną.
  10. . Dodaj pokrojone szparagi (bez główek), podsmaż minutę.
  11. . Dodaj bulion (tak, żeby przykrył warzywa)
  12. . Gotuj 6 minut pod przykryciem.
  13. . Dodaj główki i gotuj jeszcze 2 minuty.
  14. . Główki wyjmij z zupy.
  15. . Listki bazylii umyj i wrzuć do zupy.
  16. . Zblenduj dokładnie zupę, aż będzie kremowa.
  17. . Dopraw solą i pieprzem do smaku.
  18. . Podawaj z główkami szparagów i ziarnami słonecznika.

Wskazówki

Ziarenka słonecznika możecie zastąpić dowolnymi ulubionymi pestkami.

Krem ten można bez problemu zamrozić i będzie jak znalazł na sezon „bezszparagowy”!

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com