KREWETKI W SOSIE WINNYM Z CHORIZO
Poza językiem, w Hiszpanii najbardziej kocham TAPAS! Te wszystkie malutkie kanapeczki, tortille, oliwki ...oczywiście w towarzystwie wina lub piwa San Miguel. Mmm, rozmarzyłam się...
Dlatego dziś mam dla Was przepis na jedno z hiszpańskich dań, gambas con chorizo, czyli krewetki z hiszpańską kiełbasą chorizo. Jeśli ktoś boi się połączenia mięsa z owocami morza to zapraszam do spróbowania tego niezwykle prostego dania! I oczywiście do zakochania się w nim, jak i w całej kuchni tego wspaniałego narodu 🙂 Bo, tak jak pisałam ostatnio, skoro nie możemy teraz podróżować fizycznie, to chociaż pozwiedzajmy sobie kulinarnie!
Składniki
- 30 szarych krewetek
- 100 g chorizo
- 5 łyżek masła
- 2 papryczki chilli
- 4 ząbki czosnku
- 80-90 ml białego wina wytrawnego
- garść natki pietruszki
- sól, pieprz do smaku
- bagietka (do podania)
Sposób przygotowania
- Krewetki oczyść, umyj i osusz.
- Chorizo pokrój w plasterki.
- Chorizo włóż na suchą patelnię i podgrzewaj, powoli wytapiając tłuszcz.
- Po ok. 5 min, kiedy chorizo będzie już w pełni wytopione, a na naszej patelni pojawi się dużo czerwonego tłuszczu, zdejmij mięso z patelni pozostawiając tłuszcz.
- Do tłuszczu po chorizo dodaj masło.
- Czosnek pokrój w cienkie plasterki, a papryczkę chilli i natkę pietruszki posiekaj.
- Kiedy masło się roztopi dodaj czosnek i chilli. Uważaj, żeby tłuszcz nie był za gorący i nie spalił czosnku.
- Po minucie delikatnego podsmażania dodaj krewetki.
- Smaż 2-3 minuty, a następnie dolej wino i dodaj chorizo.
- . Zagotuj. Dodaj sól i pieprz.
- . Po ok. 1-2 min gotowania, posyp posiekaną natką pietruszki i zdejmij z ognia.
- . Najlepiej smakuje ze świeżo upieczoną bagietką 🙂
Wskazówki
Jeśli nie lubicie ostrych potraw to papryczkę możecie zamienić np. na wędzoną paprykę w proszku, lub po prostu dodajcie 1/2 papryczki zamiast 2 sztuk.
Ja osobiście polecam obierać krewetki z ogonów, mimo że w knajpach zawsze podają z ogonami – ale ja nie lubię babrać się palcami w czerwonym tłuszczu 😉