KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI
KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI12 sierpnia 2019
Lato w pełni, bazarki pełne soczystych, słodziutkich śliwek, czyli najlepszych sierpniowych owoców! Co roku, kilka razy w ciągu tego jednego miesiąca, piekę tą właśnie tartę. A wszystko dlatego, że jest to ulubiony deser mojej mamy, która czeka na niego cały rok! Połączenie kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, z pysznymi, naturalnie słodkimi śliwkami, dodatkowo zasypanymi delikatną kruszonką to wielka radość dla podniebienia 🙂 A że dobre owoce mamy bardzo krótko, to koniecznie musicie spróbować tej pyszności!
Składniki
1 blacha 26 cm
- 270 g mąki pszennej
- 90 g białego cukru
- 170 g masła
- 1 jajko
- szczypta soli
- ok. 700-800 g śliwek węgierek
Sposób przygotowania
- Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.
- Masło (wyjęte prosto z lodówki) pokrój na małe kawałeczki i dodaj do suchych składników.
- Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto nie chciałoby się w pełni złączyć, można dodać łyżkę zimnej wody i zagniatać dalej.
- Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok 30 min.
- W tym czasie przekrój śliwki na pół, wyjmij pestki. Dla otrzymania efektu „sterczących śliwek” (jak na zdjęciu) można je dodatkowo naciąć do 3/4 każdej połówki.
- Piekarnik nagrzej do 200 st z termoobiegiem.
- Ciasto wyjmij z lodówki, odkrój od niego kawałek (ok. 1/5 całego ciasta).
- Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż do formy tak, alby papier został na górze. Zdejmij papier. Ważne jest, żeby ciasto wszędzie przylegało do dna. Odstające skrawki odkrój i dołóż do pozostawionego wcześniej ciasta. Resztę ciasta włóż w folii do lodówki.
- Ponakłuwaj widelcem ciasto, a następnie przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na nie obciążniki (patrz wskazówki na dole strony).
- . Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie zdejmij papier z obciążnikami i piecz jeszcze 10 min.
- . Wyjmij tartę, następnie ułóż na niej śliwki zaczynając od krawędzi formy.
- . Resztę ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce. Powstałą kruszonką posyp śliwki.
- . Piecz 30 min w temperaturze 220 st. Jeśli śliwki zaczęłyby się przypiekać, możesz przykryć tartę folią aluminiową.
- . Ostudź i posyp cukrem pudrem.
Wskazówki
Ja używam do obciążenia tarty takich specjalnych kulek :
ale bez problemu możecie użyć np. suchą fasolę.