KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI

KRUCHA TARTA ZE ŚLIWKAMI

Lato w pełni, bazarki pełne soczystych, słodziutkich śliwek, czyli najlepszych sierpniowych owoców! Co roku, kilka razy w ciągu tego jednego miesiąca, piekę tą właśnie tartę. A wszystko dlatego, że jest to ulubiony deser mojej mamy, która czeka na niego cały rok! Połączenie kruchego, niezbyt słodkiego ciasta, z pysznymi, naturalnie słodkimi śliwkami, dodatkowo zasypanymi delikatną kruszonką to wielka radość dla podniebienia 🙂 A że dobre owoce mamy bardzo krótko, to koniecznie musicie spróbować tej pyszności!

Składniki

 1 blacha 26 cm
  • 270 g mąki pszennej 
  • 90 g białego cukru 
  • 170 g masła 
  • 1  jajko 
  •  szczypta soli 
  • ok. 700-800 g śliwek węgierek 

Sposób przygotowania

  1. Mąkę wymieszaj z cukrem i solą.
  2. Masło (wyjęte prosto z lodówki) pokrój na małe kawałeczki i dodaj do suchych składników.
  3. Dodaj jajko i zagnieć ciasto. Jeśli ciasto nie chciałoby się w pełni złączyć, można dodać łyżkę zimnej wody i zagniatać dalej.
  4. Ciasto zawiń w folię spożywczą i włóż do lodówki na ok 30 min.
  5. W tym czasie przekrój śliwki na pół, wyjmij pestki. Dla otrzymania efektu „sterczących śliwek” (jak na zdjęciu) można je dodatkowo naciąć do 3/4 każdej połówki.
  6. Piekarnik nagrzej do 200 st z termoobiegiem.
  7. Ciasto wyjmij z lodówki, odkrój od niego kawałek (ok. 1/5 całego ciasta).
  8. Ciasto rozwałkuj na papierze do pieczenia i przełóż do formy tak, alby papier został na górze. Zdejmij papier. Ważne jest, żeby ciasto wszędzie przylegało do dna. Odstające skrawki odkrój i dołóż do pozostawionego wcześniej ciasta. Resztę ciasta włóż w folii do lodówki.
  9. Ponakłuwaj widelcem ciasto, a następnie przykryj je papierem do pieczenia i wysyp na nie obciążniki (patrz wskazówki na dole strony).
  10. . Wstaw do piekarnika na 15 min, po tym czasie zdejmij papier z obciążnikami i piecz jeszcze 10 min.
  11. . Wyjmij tartę, następnie ułóż na niej śliwki zaczynając od krawędzi formy.
  12. . Resztę ciasta wyjmij z lodówki i zetrzyj na tarce. Powstałą kruszonką posyp śliwki.
  13. . Piecz 30 min w temperaturze 220 st. Jeśli śliwki zaczęłyby się przypiekać, możesz przykryć tartę folią aluminiową.
  14. . Ostudź i posyp cukrem pudrem.

Wskazówki

Ja używam do obciążenia tarty takich specjalnych kulek :

ale bez problemu możecie użyć np. suchą fasolę.

Zostaw komentarz

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com