LETNIA SAŁATKA
Robiąc zakupy na Hali Mirowskiej udało mi się zdobyć ostatki truskawek - takie wyjątkowo słodkie! Stwierdziłam, że trzeba to wykorzystać i stworzyć pyszną, prostą i bardzo szybką w przygotowaniu sałatkę, która idealnie sprawdzi się na lekki lunch do pudełka.
Poza smakiem, najbardziej zachwyciła mnie jej tekstura! Połączenie skrzypiącego sera halloumi, do tego miękkich słodkich truskawek, chrupiących orzechów pekan i dodającej nutki ostrości papryczki chili. Totalny wypas przygotowany w kilka minut!
Koniecznie zerknijcie do swoich warzywniaków (a jak nie to na Halę Mirowską) po ostatki truskawek!
Składniki
- 125 g świeżego szpinaku
- 300 g truskawek
- 225 g sera halloumi
- garść orzechów pekan
- 1 papryczka chili
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania
- Szpinak umyj i osusz.
- Truskawki umyj, osusz i przekrój na połówki.
- Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
- Orzechy pekan pokrój na mniejsze kawałki.
- Papryczkę chili pokrój na plasterki.
- Ser halloumi pokrój w plastry.
- Połóż na rozgrzanej, grillowej patelni dosłownie na chwilkę z każdej strony.
- Do miski włóż szpinak, na niego połóż truskawki, na to halloumi.
- Polej sosem.
- . Posyp orzechami i papryczką chili.
Wskazówki
Jeżeli nie masz grillowej patelni możesz rozgrzać zwykłą patelnię (ważne, żeby była sucha) i podsmażyć krótko z każdej strony – wtedy też ser ładnie się zarumieni.