LETNIA SAŁATKA

LETNIA SAŁATKA

Robiąc zakupy na Hali Mirowskiej udało mi się zdobyć ostatki truskawek - takie wyjątkowo słodkie! Stwierdziłam, że trzeba to wykorzystać i stworzyć pyszną, prostą i bardzo szybką w przygotowaniu sałatkę, która idealnie sprawdzi się na lekki lunch do pudełka.

Poza smakiem, najbardziej zachwyciła mnie jej tekstura! Połączenie skrzypiącego sera halloumi, do tego miękkich słodkich truskawek, chrupiących orzechów pekan i dodającej nutki ostrości papryczki chili. Totalny wypas przygotowany w kilka minut!

Koniecznie zerknijcie do swoich warzywniaków (a jak nie to na Halę Mirowską) po ostatki truskawek! 

Składniki

 3 porcje
  • 125 g świeżego szpinaku 
  • 300 g truskawek 
  • 225 g sera halloumi 
  • garść  orzechów pekan 
  • 1  papryczka chili 
  • 3 łyżki oliwy 
  • 2 łyżki soku z cytryny 
  •   sól 
  •   pieprz 

Sposób przygotowania

  1. Szpinak umyj i osusz.
  2. Truskawki umyj, osusz i przekrój na połówki.
  3. Oliwę wymieszaj z sokiem z cytryny, solą i pieprzem.
  4. Orzechy pekan pokrój na mniejsze kawałki.
  5. Papryczkę chili pokrój na plasterki.
  6. Ser halloumi pokrój w plastry.
  7. Połóż na rozgrzanej, grillowej patelni dosłownie na chwilkę z każdej strony.
  8. Do miski włóż szpinak, na niego połóż truskawki, na to halloumi.
  9. Polej sosem.
  10. . Posyp orzechami i papryczką chili.

Wskazówki

Jeżeli nie masz grillowej patelni możesz rozgrzać zwykłą patelnię (ważne, żeby była sucha) i podsmażyć krótko z każdej strony – wtedy też ser ładnie się zarumieni.

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.